Sport

2017.05.16. 17:13

Új salakos versenysorozat, amit átsző a retró feeling

Debrecen - A debreceni szezonnyitón rajtol a Barátság Kupa.

Debrecen - A debreceni szezonnyitón rajtol a Barátság Kupa.

- Oh, azok a nyolcvanas évek – szakad fel sokakból, amikor nosztalgikus hangulatba kerülnek. Így tehetnek most a salakos rajongók is, hiszen újraindul egy olyan versenysorozat, amely a 80-as években több klasszis nemzetközi pályafutását is elősegítette.

Béke Barátság Kupa (BBK) néven futott az a széria, ahol hét szocialista ország, Szovjetunió, Német Demokratikus Köztársaság, Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia és Magyarország 21 éven aluli salakos tehetségei mérték össze tudásukat. A széria során egy-egy helyszínen két versenyt rendeztek hétvégenként, az egyik nap egyéni, míg a másnap páros viadalon küzdöttek a résztvevők. A BBK-ban olyan talentumok bontogatták szárnyaikat, akik később a felnőttek között is megállták a helyüket, sőt nemzetközi klasszissá váltak, többek között Tihanyi Sándor, Petrikovics József, Antonin Kasper, Roman Matousek, Zenon Kasprzak és Vlagyimir Trofimov. A lengyel bajnokság fejlődésével a BBK előbb háttérbe szorult, majd megszűnt.

Az elmúlt év végén viszont újjászületett a megmérettetés, Barátság Kupa (Speedway Frienship Cup) néven. Az első kiírásban öt nemzet öt egyesülete méri össze erejét, Csehországot a Pardubice, Szlovákiát a Zsarnovica, Ukrajnát a Rovno, Lengyelországot a Swietochlowice, míg hazánkat a Debrecen Speedway SE képviseli. A sorozat május 27-én és 28-án a cívisvárosban indul, majd szeptember első hétvégéjén Zsarnovicán zárul.

A debreceni versenyhétvége első, szombati napján rendezik a 20 futamos csapatversenyt, ahol klubonként négy versenyző indulhat, majd vasárnap az egyéni küzdelemre kerül sor – mindkét viadalt 15 órától kezdődik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!