Sport

2017.05.17. 12:39

Három fronton is helyt kell állnia a fiatal focistának

Nagyhegyes - A strandfoci-válogatottat és a Nagyhegyest erősítő Szentes-Bíró Tamásnak az egyetemen is bizonyítania kell.

Nagyhegyes - A strandfoci-válogatottat és a Nagyhegyest erősítő Szentes-Bíró Tamásnak az egyetemen is bizonyítania kell.

Talán kevesen tudják, de a megye I-ben szereplő nagyhegyesi alakulat két válogatott játékossal is rendelkezik: Patócs Richárd és Szentes-Bíró Tamás strandlabdarúgásban ölthette magára a nemzeti együttes szerelését. A két fiatalt nemrég az a megtiszteltetés érte, hogy Brazíliában vehetett részt edzőtáborban.

– Nagyon jó élményekkel gazdagodtam – szögezte le a Hajdú-bihari Naplónak Szentes-Bíró. – Már második alkalommal utaztam Brazíliába, szeretem az országot, az emberek mentalitását. Amikor kint jártunk, elvileg tél volt, ami azt jelenti, hogy huszonöt-huszonhat fokot mutatott a hőmérő. Hasznos időszakon vagyok túl, elsősorban erőnlétileg léptem előre. A brazil játékosok naponta több órát tudnak homokon készülni, persze ehhez az időjárási körülmények is adottak. A dél-amerikaiak a rengeteg gyakorlásnak köszönhetően kiváló állóképességgel rendelkeznek, szélvészgyorsak, valamint technikásak. A válogatottal hamarosan Kínába utazunk, ahol egy felkészülési tornán fogunk szerepelni. A házigazda mellett Csehországgal és Chilével találkozunk. A csehekkel nemrég játszottunk, szerintem hasonló játékerőt képviselnek, mint mi. A chilei együttesről nem sok információval rendelkezünk, míg az ázsiaiak nemrég alakultak. Természetesen szeretnénk megnyerni a viadalt. A nemzeti együttesnek a legfontosabb megmérettetés a B-csoportos Európa-bajnokság lesz idén. A feljutás reményében vágunk neki az eseménynek. Tavaly csupán egy hajszál választott el bennünket az osztályváltástól, sajnos az azeriek büntetőkkel győztek le minket. Külön öröm, hogy hazai környezetben, Siófokon szerepelhetünk. A szurkolók mindig remek hangulatot teremtenek a meccseinken.

Fejlődést tapasztal

A 20 esztendős labdarúgó fel­elevenítette pályafutása kezdetét, illetve kifejtette a véleményét a honi viszonyokról is.

– Három éve ismerkedtem meg a sportággal. Ekkor még futsaloztam, nyáron szünet volt a bajnokságban, így a szakosztályvezetőnk kitalálta, induljunk el a strandfoci bajnokságban. Kicsit később bekerültem az U20-as gárdába, amellyel Dubajba utaztunk a felkészülés során, ahová velünk tartott a felnőttek kapitánya, Weisz Tamás. Olyan teljesítményt sikerült nyújtanom, amivel felkeltettem a tréner érdeklődését. 2015 januárja óta szereplek az A-válogatottban.

Úgy érzem, Magyarországon felfelé ívelő pályán van a strandlabdarúgás.

Egyre több ember értesül a hírekről a marketingmunkának köszönhetően. A világelit még nem tart tőlünk, pedig a Bakuban rendezett Európa Játékokon például a bombaerős oroszok dolgát is megnehezítettük. A nemzeti együttesünk kerete jelentősen kicserélődött, rengeteg fiatal beépítése zajlik jelenleg – osztotta meg a tehetséges sportoló.

Univerzális spílerek

A nagyhegyesiek a bajnokságban a harmadik helyért küzdenek a berettyóújfaluiakkal, Szentes-Bíró optimistán várja a hajrát. – A strandlabdarúgás miatt tavasszal nem tudtam sokat segíteni a csapatnak. Szerintem jó eséllyel pályázunk a bronzéremre. Sajnos a kötelező meccseken fontos pontokat hullajtottunk, emiatt nem lehetnek vérmesebb reményeink. A mester elsősorban a középpályán és a szélen vett számításba. Strandfociban főleg védekező feladatot látok el, bár ebben a sportágban gyakorlatilag a mezőnyjátékosok minden poszton otthonosan mozognak. A sport mellett a Debreceni Egyetemre járok sportszervező szakra. Nehéz vizsgaidőszak elé nézek, mivel a zsúfolt program miatt nincs sok időm a tanulásra – zárta mondandóját a labdarúgó.

HBN–Biró Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!