Sport

2017.05.16. 17:37

DASE: „Egy életen át kell játszani”

Debrecen - Száztíz évvel ezelőtt alakult a debreceni agrár-felsőoktatás első sportegyesülete. Az évfordulót egész napos szabadidős programokkal ünneplik a Böszörményi úti campuson.

Debrecen - Száztíz évvel ezelőtt alakult a debreceni agrár-felsőoktatás első sportegyesülete. Az évfordulót egész napos szabadidős programokkal ünneplik a Böszörményi úti campuson.

A 110 éve alakult Debreceni Gazdasági Akadémiai Sport Egylet (D.GASE) az 1907/1908-as tanévben kezdte meg működését hat szakosztállyal: atlétika, vívás, torna, játék (labdarúgás, teke), tenisz, lövészet. Az 1920-as években a legtöbb hallgatót megmozgató sportesemény a hagyományos Gazdász-Bajnokság volt. A debreceniek legtöbbször atlétikában, vívásban és céllövészetben végeztek az első helyen.

Az országos Főiskolai Bajnokságokon is sok bajnoki címet nyert az egyesület: Gróf Vass Albert miniatűr puskával 1929-ben például országos csúccsal diadalmaskodott. 1953-tól már Debrecenben, a Böszörményi úton folytatódik a felsőfokú mezőgazdaságiszakember-képzés, eleinte óraadó testnevelő tanárok látták el a testnevelési és sportfeladatokat, majd az 50-es évek második felében Horváth Sándor és Kecskeméti János lerakták egy virágzó korszak alapjait.

Fotó: Debreceni Egyetem

A DASE csapatai a labdajátékokban számtalanszor jutottak a főiskolai bajnokságok döntőjébe. Kiemelkedő volt a férfi röplabdacsapat aranyérme 1958-ban, s a kézilabdások két ezüstérme. 1978-ban városi politikai és sportpolitikai nyomásra létrejött a Debreceni Universitas Sport Egyesület, (DUSE), amely automatikusan a DEAC és a DASE átmeneti megszűnését jelentette. Az agráros hallgatók sportolási lehetőségeinek biztosítására 1988-ban újjáalakult a sportegyesület, DASE Diáksport Egyesület néven. 2006-ban megalakult a Debreceni Egyetem valamennyi karának minőségi sportját magában foglaló új egyesület: a DEAC Sport Kft. Immáron ennek keretei közt sportolhatnak a hallgatók, oktatók, dolgozók.

– Tíz éve ünnepeltük az első debreceni agrár-felsőoktatás sportegyesület megalakulásának 100 éves évfordulóját. Egy évvel később sokan örvendhettünk az újbóli személyes találkozónak. Ekkor kapta nevét a Kecskeméti János Sport Játékcsarnok, illetve domborművet is avattunk Kecskeméti János emlékére, aki évtizedeken keresztül fő összetartója volt a DASE nagy családjának. Ezeknek a rendezvényeknek a sikere nyomán elhatároztuk, hogy idén rendezünk egy „DASE 110” jubileumi találkozót. Ez egy nosztalgiatalálkozó lesz, hiszen az agrár-felsőoktatás sportélete évtizedeken keresztül jellemzően vidéki hallgatókból állt, akik közül a sportolók rendkívül családias közösséget alkottak, aminek a DASE és természetesen a sport volt a fő összetartó ereje. Százötven körüli résztvevővel számolunk, korosztályát tekintve a mai utánpótláskorú versenyzőktől a nyolcvan év feletti, idősebb korosztályig. A DASE fénykorának szakosztályai: labdarúgók, röplabdások, kézilabdások, kosarasok és atléták jönnek össze szombaton. Volt és aktív sportolók, támogatók és barátok, és akiket megérintett a DASE szellemisége, azokat örömmel várjuk! – mondta el Nagy Géza, a DASE DSE társadalmi elnöke, az esemény főszervezője.

Sajnos nem áll rendelkezésünkre megbízható adatforrás valamennyi volt DASE sportolóról, így biztosan lesznek olyanok, akiket nem ért el az egyesület a körlevéllel és a meghívóval. De a rendezvény jellege miatt örömmel látnak mindenkit (el nem ért sportolót, volt szurkolót, korábbi támogatót, stb.), aki egy színes napi program keretében szívesen találkozna régi barátaival, ismerőseivel. Jelentkezni e-mailben lehet.

Az „Egy életen át kell játszani” országos öregfiúk labdarúgó-bajnokság megyei fordulóját szombaton 10 órától rendezik meg három csapattal a kollégium mögötti műfüves pályán. A Magházban szakosztályi találkozókat tartanak, ahol személyes beszámolókat hallhatnak a résztvevők. Az ebéd szabadtéren, hagyományos gasztronómiai ínyencséget kínál a résztvevőknek. Ebéd után a Kecskeméti János Sport Játékcsarnoknál koszorúznak és emléktáblát helyeznek el. A 15.15-kor kezdődő jubileumi ülésen Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja, valamint Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja mutatja be a Böszörményi úti campust. A Debreceni Egyetem sportkoncepciójáról tart előadást Bács Zoltán kancellár. Az ülés Nagy Norbert ügyvezető A DASE napjainkban című előadásával zárul. 16.30 órától a régi DASE-labdarúgópálya újrafüvesítésének avatására kerül sor, este pedig jubileumi vacsora és bál zárja a programot.

- Ölveti László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!