Sport

2017.04.19. 18:54

Bernek Péter versenyezve készül a világbajnokságra

Debrecen - A CXIX. Úszó Országos Bajnokságon rajthoz áll Bernek Péter rövidpályás világ- és Európa-bajnok úszó, aki nagy tervekkel érkezett Debrecenbe, hiszen itt szeretné magát kvalifikálni a budapesti vizes világbajnokságra. A BVSC-Zugló versenyzője beavatott minket idei terveibe és a felkészüléséről is beszélt.

Debrecen - A CXIX. Úszó Országos Bajnokságon rajthoz áll Bernek Péter rövidpályás világ- és Európa-bajnok úszó, aki nagy tervekkel érkezett Debrecenbe, hiszen itt szeretné magát kvalifikálni a budapesti vizes világbajnokságra. A BVSC-Zugló versenyzője beavatott minket idei terveibe és a felkészüléséről is beszélt.

– Nemrégiben Vietnamban, Đà Nẵng edzőtáboroztunk két és fél hetet, ami nagyon jól telt. Az egyetlen kevésbé jó élményem, hogy a medence vize kissé hideg volt, de maga a hely nagyon tetszett. Összességében elmondható, hogy nagyon hasznos edzésmunkát végeztünk ezalatt az idő alatt – mesélt felkészüléséről a fiatal úszó. – A felkészülési időszakban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az edzések mellett versenyhelyzetben is kipróbáljam magam, így az utóbbi időszak mozgalmasan telt. Ebben az évben már jártam Antwerpenben, Lisszabonban, Ravneben, Besztercebányán és Stockholmban, most pedig a debreceni országos bajnokságon mérettetem meg magam, eddig szerencsére jól sikerültek a versenyek – fogalmazott Péter, aki a cívisvárosi versennyel kapcsolatban is bizakodó. – Az országos bajnokságon elsősorban az a célom, hogy javítsam az időeredményemet, illetve hozzam az eddig elért színvonalat. Megpróbálok minél több számban kvalifikációt szerezni a nyári világbajnokságra. Talán a 400 gyors mellett 200 háton van a legnagyobb esélyem a kvótára, legalábbis múlt héten Stockholmban egész jó időt úsztam ebben a számban. Reménykedem benne, hogy 400 vegyesen is sikerül a kvalifikáció. Ha nem telik be az összes hely a 200 vegyesre, akkor a későbbiekben ott is megpróbálom teljesíteni az induláshoz szükséges szintet, azonban itt nem tudok ebben a számban rajthoz állni, mert nagyon sűrű lenne a programom a 400 gyors mellett.

Jó élmények kötik a városhoz

– Véleményem szerint a legszerencsésebb választás az lett volna, ha már az országos bajnokságnak is a Dagály ad otthont, hogy kipróbáljuk a helyszínt versenyhelyzetben a világbajnokság előtt. Egyébként nagyon szeretem Debrecent, itt volt a 2012-es Európa-bajnokság is, ahol életem legjobbját úsztam 100- és 200 háton, úgyhogy jó a medence – mondta a világbajnok, aki szerint ez az országos bajnokság különbözik az eddigiektől.

Fotó: Derencsényi István

– Most nagyon nagy a felhajtás, máskor nem szokott ekkora népszerűségnek örvendeni az országos bajnokság, ilyen szempontból ez újdonság nekem.

Nem pihen a világbajnokságig

– A világbajnokságig továbbra is versenyzünk, lesz egy nagyobb hazai erőpróba május közepén, amit a BVSC szervez, utána másfél héttel Bécsben állok rajthoz. Onnan Amerikába megyünk, ahol szintén egy versennyel kezdünk, és utána maradunk három hetet edzőtáborozni Arizonában. Rögtön a hazaérkezésünk után lesz egy verseny Rómában, amin ugyancsak elindulok, ez körülbelül a világbajnokság előtt egy hónappal lesz. A világbajnokságon szeretnék minél jobban úszni azokban a számokban, amikben kvalifikálom magam, és majd meglátjuk ez mire lesz elég.

HBN-VL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!