Sport

2017.02.23. 16:55

Debrecenben lesz az úszó ob!

Debrecen - 2014 után idén ismét a Debreceni Sportuszoda adhat otthont a legjobbak vetélkedésének.

Debrecen - 2014 után idén ismét a Debreceni Sportuszoda adhat otthont a legjobbak vetélkedésének.

Nagy bejelentéssel fogadták az újságírókat csütörtökön délután, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), Debrecen városa és a Debreceni Sportcentrum Kft. közötti együttműködés területei címmel tartott sajtótájékoztatón a Gyulai István Atlétikai Stadion Tribünépületében.

Dr. Bienerth Gusztáv, a MÚSZ elnöke újságolta el, hogy szerdai döntésük értelmében április 19. és 22. között Debrecenben tartják meg a CXIX. Úszó Országos Bajnokságot. – 2014 után tér vissza az ob Debrecenbe, reméljük, hasonló sikerrel. Nagy presztízzsel bír majd ez a viadal, ugyanis kvalifikációs verseny lesz a pesti vb-re. Tudatos a szövetség azon törekvése, hogy az arra alkalmas vidéki városok is egyre nagyobb figyelmet kapjanak, Magyarország nem csak Budapestből áll. Debreceni tartózkodásom alatt volt alkalmam szétnézni, jártam többek között a sportuszodában és a Debreceni Egyetem sportdiagnosztikai, életmód- és terápiás központjában is. Remek adottságokkal rendelkezik a város, melyet ki szeretnénk aknázni – mondta el az elnök.

Legyen meghatározó!

– Ahogy eddig, továbbra is elkötelezett marad a városvezetés a sport ügye mellett – hangsúlyozta dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. – Miután nemrégiben a városi közgyűlés elfogadta a költségvetést, így már konkrét számokkal szolgálhatok az idei évre. Összesen 717 millió forintot fordíthatunk a sportra 2017-ben, ebből a Sportcentrum körülbelül fél milliárdot kap. Örülök, hogy a Magyar Úszó Szövetség is elismeri munkánkat, így könnyű jó és gyümölcsöző kapcsolatot ápolni. Nagyszerű dolognak tartom, hogy ebben az évben ismét mi adhatunk otthont egy rangos megmérettetésnek – hangzottak az alpolgármester szavai, aki azt is megemlítette, hogy hamarosan megépülhet a beígért új, 50 méteres medence is, amire nagy szükség mutatkozik.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője felidézte, a 2014-es ob előtt pár nappal nevezték ki elnöknek, így kedves emlék számára az a verseny, és izgatottan várja az újabb bajnokságot.

– Azt mondhatom, jól sikerült a Bienerth Gusztáv és köztünk történt megbeszélés, a törekvéseink megegyeznek, szeretnénk, ha Debrecen meghatározó szerephez jutna a magyar sportéletben.

Nem születhetett más döntés

Ahogy arról már beszámoltunk, a kormány szerdán határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására. Dr. Bienerth Gusztávtól, az Olimpiai Védnöki Testület tagjától érdeklődtünk róla, mi a véleménye az üggyel kapcsolatban. – Tizenhat éve dolgozom a budapesti olimpia stratégiáján, koncenpcióján és megvalósíthatóságán. Mindenki számára ismertek azok az előzmények, amelyek miatt meg kellett hoznia ezt a döntést a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a fővárosi közgyűlésnek és a kormányzatnak. Nincs esélye Budapestnek 2024-ben, ha nincs konszenzus, nincs egység, és sajnálattal kell konstatálnom, hogy a korábbi támogatás elillant, így nem lehetett máshogy határozni – fogalmazott Bienerth, akitől arról is érdeklődtünk, lát-e rá esélyt, hogy a Magyarország még belátható időn belül rendezzel olimpiát. – A remény hal meg utoljára, szokták mondani, de erre reális esély a közeljövőben nincs.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!