Sport

2016.12.25. 13:40

Pont került a különböző sorozatok végére

Budapest - Világbajnokot avattak a MotoGP-ben, a Forma–1-ben és a ralisoknál is.

Budapest - Világbajnokot avattak a MotoGP-ben, a Forma–1-ben és a ralisoknál is.

Az év vége felé sem volt hiány nagy sport­eseményekből, októberre, novemberre és decemberre is jutottak izgalmak bőven.

A sorozatunk zárórészét a dohai országúti kerékpáros világbajnokságon történtek felelevenítésével kezdjük: a férfiak mezőnyversenyét a címvédő szlovák Peter Sagan nyerte meg, kiélezett sprintben utasította maga mögé a brit Mark Cavendish-t és a belga Tom Boonent október 16-án.

Budapesten, a Tüskecsarnokban gyűlt össze 44 ország 254 játékosa, köztük 12 magyar, hogy összemérjék tudásukat az asztalitenisz Európa-bajnokságon. A férfiaknál a francia Emmanuel Lebesson, a nőknél pedig a kínai származású, török színekben versenyző Hu Melek nyerte az egyes küzdelmeket.

Sokak meglepetésére a hetedikként rangsorolt Dominika Cibulkova diadalmaskodott a szingapúri tenisz WTA-világbajnokság egyes versenyében, miután a döntőben simán, 6–3, 6–4 arányban legyőzte a világelső Angelique Kerbert. A bécsi ATP-tornát Andy Murray nyerte meg, míg a bázelit Marin Cilic.

A baseballban az elmúlt 25 év legmagasabb televíziós nézettségét hozta az Egyesült Államokban az észak-amerikai profi liga (MLB) döntőjének utolsó meccse – 40 milliónál is többen kísérték figyelemmel az eseményeket. A Chicago Cubs 108 év után lett ismét bajnok az MLB-ben (mely még október végén kezdődött, és november másodikán ért véget), miután a döntőben 4–3-ra nyert a Cleveland Indians ellen. A finálé hetedik, utolsó felvonásán a Cubs 8–7-re győzött Clevelandben, az esőszünettel tarkított találkozó kétszeri hosszabbítással zárult.

Nem kis meglepetésre Dominika Cibulkova diadalmaskodott a WTA-vb-n. Fotó: Getty Images

Száguldás

A Valenciai Nagydíjjal ért véget a gyorsaságimotoros-vb: a királykategóriában a spanyol Jorge Lorenzo diadalmaskodott az utolsó futamon, másodikként a világbajnok Marc Márquez ért célba. Johann Zarco nemcsak világbajnoki címmel, hanem futamgyőzelemmel köszönt el a Moto2-től. A Moto3 versenyét a világbajnok Brad Binder nyerte meg.

A 2016-os rali-világbajnokság volt a széria 44. szezonja. A verseny január 22-én vette kezdetét a Monte-Carlo-ralival, és november 20-án, az ausztrál ralival fejeződött be. A címvédőként induló háromszoros világbajnok Sébastien Ogier és navigátora, Julien Ingrassia megvédték címüket.

A 2016-os Forma–1-es világbajnokság sorozatban már a 67. volt. A szezon 21 versenyből állt, 11 csapat 22 versenyzővel állt rajthoz. A konstruktőri vb-címet végül a Mercedes szerezte meg, az egyéni pontverseny élén Nico Rosberg végzett, aki pályafutása első világbajnoki címét nyerte. Érdekesség, hogy Rosberg sikere után nem sokkal bejelentette visszavonulását.

Hosszú Katinka a rövidpályás úszó-vb-n is hihetetlenül sikeres volt, hét aranyat és két ezüstöt nyert. Fotó: Derencsényi István

Az Iron Lady

A női kézilabda Európa-bajnokságot december 4. és 18. között rendezték Svédországban. Az Eb-t Norvégia nyerte meg, méghozzá története során 7. alkalommal, Magyarország a 12. helyen zárt.

Windsorban, Kanadában tartották a rövidpályás úszó világbajnokságot (december 6–11.). Az Egyesült Államok csapata bizonyult a legeredményesebbnek, az amerikaiak 29 éremmel zártak az élen. A második Magyarország lett, 11 medáliát (hét arany, két ezüst, két bronz) „úsztak össze” honfitársaink. A magyar érmek közül Hosszú Katinka szerezte majdnem mindet: Az Iron Lady hétszer állhatott fel a dobogó tetejére, míg kétszer a második fokára. Mellette Verrasztó Dávid és Bernek Péter szerzett még egy-egy harmadik helyet.

Japán adott otthont a 2016-os FIFA-klubvilágbajnokságnak december közepén. A tornán hét klub vett részt hat konföderáció képviseletében. A vb-t a Real Madrid nyerte, miután a fináléban a mesterhármast jegyző Cristiano Ronaldo vezetésével, hosszabbítás után 4–2-re legyőzte a házigazda Kashima Antlers együttesét.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!