Sport

2016.12.21. 13:20

A hosszú böjt után visszatértek a világelitbe - Sportvisszatekintő 2016-ra, második rész

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Újra meccset nyertek a magyar hokisok a legmagasabb osztályban.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Újra meccset nyertek a magyar hokisok a legmagasabb osztályban.

Az április, május, június hónapok áttekintésével folytatjuk sorozatunkat, melynek első részét a keddi lapszámunkban olvashatták. A következőkben sorra vesszük azokat a nagy világeseményeket, melyekre biztosan felkapták a fejüket a sport szerelmesei 2016 első félévének második felében.

Rengetegen ülhettek a tévé elé április 2-án, ekkor rendezték ugyanis az El Clásicót, vagyis összecsapott a Barcelona és a Real Madrid. A spanyol klasszikus első félidejében nem esett gól, Piqué lőtte előnybe a gránátvörös-kékeket az 56. percben. Nem sokkal rá Benzema egyenlített, majd Ronaldo szerezte meg a győztes találatot, 2–1-re nyert a Real a Camp Nouban.

A norvégiai Fördében rendezték meg a súlyemelő olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot (április 10-16.), melyen a világbajnok Bojanka Kosztova mindhárom aranyérmet megszerezte női 58 kilogrammban.

A kazanyi cselgáncs Európa-bajnokság is az olimpiai kvalifikáció jegyében telt, a magyar színeket kilenc-kilenc férfi és női cselgáncsozó képviselte az egyéni küzdelmekben.

Csodagyőzelem

A németországi Brandenburg­ban zajlott az evezős Európa-bajnokság május elején, több magyar résztvevővel – a Simon Béla, Juhász Adrián normálsúlyú kormányos nélküli kettes nagy meglepetésre aranyérmet szerzett.

A 2016-os IIHF jégkorong-világbajnokságot Oroszországban bonyolították le májusban, 16 válogatott részvételével. A tornát a kanadai válogatott nyerte, de a magyarok számára is emlékezetes marad a torna, hiszen nemzeti együttesünk 77 év után először nyert meccset a legmagasabb osztályban, 5–2-re vertük Fehéroroszországot.

A CSM Bucuresti hatalmas csatára késztette a Győri Audi ETO KC-t a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, és hétméteresekkel elhódította a BL-serleget Budapesten május 8-án. Az ETO a rendes játékidő és a hosszabbítás végjátékában is vezetett, ám a CSM nem adta meg magát, és története során először elnyerte a trófeát.

Az úszók május 9. és 22. között mérkőztek meg Londonban, az Európa-bajnokságon, összesen 64 versenyszámban avattak bajnokot. A házigazda Nagy-Britannia végzett az összesített éremtábla élén 33 medállal, mögöttük pedig Magyarország lett a második. Honfitársaink tíz aranyat, négy ezüstöt és hat bronzot gyűjtöttek be, Hosszú Katinka négyszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A milánói San Siro stadionban rendezték meg a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét április 28-án, a Real Madrid és az Atlético Madrid több mint hetvenezer néző előtt csapott össze. Az 1–1-es eredménnyel záruló rendes játékidő után a 11-esek döntöttek: végül a Real legyőzte az Atleticót, ezzel a Királyi Gárda története során 11. alkalommal nyerte meg a legrangosabb európai kupát.

Újra az Eb-n

Budapesten tartották június elején a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét, melyben az Eger és a Szolnok is érdekelt volt. Előbbi 10–6-ra alulmaradt az 5. helyért vívott csatában a spanyol CNA Barceloneta ellen, míg a szolnokiak 11–7-re győzték le a bronzcsatában az olasz Pro Recco együttesét.

Június 10. és július 10. között Franciaországban rendezték meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, melyen az 1972-es kontinenstorna után először a magyarok is részt vettek. Ez volt az első Eb, amelyen 24 csapat lehetett ott, a sok meglepetéssel szolgáló tornát végül Portugália nyerte meg.

HBN


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az év elején mérkőztek meg a pólósok, a kézisek, a futsalosok és az atléták is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!