Sport

2016.11.29. 13:06

Mostantól valóban a Debreceni Egyetem a legerősebb felsőoktatási intézmény - fekvenyomásban mindenképp

Debrecen - A kosarasok mérkőzését a rektor indította, a futsalosok rangadót nyertek, a bridzscsapat pedig országos döntőbe jutott.

Debrecen - A kosarasok mérkőzését a rektor indította, a futsalosok rangadót nyertek, a bridzscsapat pedig országos döntőbe jutott.

Szokatlan módon indult hétfő délután az egyetemi kosárlabdabajnokság debreceni fordulója. A játékvezető helyett ugyanis Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora dobta fel a labdát A mérkőzés kezdetén. Az intézmény vezetője – akit saját mezt is kapott a csapattól - elárulta, hallgató korában ő maga is játszott.

Fotó: unideb.hu

- Most lesz 35 éve annak, hogy utoljára kosárlabdáztam, de most indítottam először mérkőzést. Irányító poszton játszottam, mert kicsi voltam a magam 187 centiméterével, hiszen az igazi kosárlabdázók már akkor 195 centiméternél "kezdődtek". Viszont amikor végzős orvostanhallgató voltam Szegeden, akkor egyszer egy pályán lehettem Drazen Petrovic-csal, a kor akkori legendás játékosával – emlékezett vissza Szilvássy Zoltán.

Idén 14 hazai felsőoktatási intézmény kosárlabdacsapata indult a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB), és házigazdaként valamennyi intézmény vezetője elindított egy-egy mérkőzést. Az akciót a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kezdeményezte azzal a céllal, hogy népszerűsítse a sportágat. A Debreceni Egyetem kosárlabda szakosztályában összesen 11 csapat játszik, így az akció leginkább a közönségnek szól.

- Az elmúlt négy évben háromszor rendeztünk, és háromszor nyertünk egyetemi bajnokságot. Emellett a DEAC a Debreceni Kosárlabda Akadémia egyik alappillére. Ennek ellenére szeretnénk még további hallgatókat bevonzani ebbe a sportágba, és nézőként, szurkolókként is szívesen látnánk őket nagyobb számban a meccseken – tájékoztatott Becsky István, a DEAC szakosztályvezetője.

Néhány drukker biztatása mellett a keddi összecsapást fölényesen (90-79) nyerte a DEAC az EKE Eger-KOK ellen.

Teltház előtt játszott viszont hétfő este városi rangadót a DEAC férfi futsalcsapata. Az egyetemi gárda a rivális DSC-SI-t gyűrte le 6-2-re az NBII-es bajnokság 11. fordulójában a DESOK-ban. A hétfő esti mérkőzésen Bun Roland mesterhármasa mellett Pallai kétszer volt eredményes, akárcsak "gólbarátja", az egyszer betaláló Kántor. A DEAC a tabella éléről várja a következő kört, amelyben éppen a most második Kincsem érkezik Debrecenbe, december 8-án.

A DEAC brizs szakosztálya sem tétlenkedett az elmúlt napokban. A debreceniek legutóbb veretlenül nyerték meg az Országos bridzs csapatbajnokság 2016/17 évi vidéki selejtezőjét. A megmérettetésen 11 csapat ült asztalhoz november 26-án és 27-én Balatonföldváron. A Debreceni Egyetem gárdája - András Imre, Buglyó Sándor, Kertész Zsófia, Krausz Tamás, Mátyus László és Reszler Antal - végig egyenletes, jó teljesítményt nyújtott, és győzelmével bejutott a bajnokság legjobb 7 csapata közé. A küzdelmek a DEAC számára 2017. február 4-én folytatódnak.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontja adott otthont hétvégén az I. Országos Egyetemi Fekvenyomó Kupának, melyet az intézmény Sporttudományi Koordinációs Intézete és a Mérk Kinizsi SE közösen szervezett meg. A versenyre 30 sportoló nevezett az egész ország területéről, így a házigazdákon túl érkeztek hallgatók többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Miskolci Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Nyíregyházi Egyetemről is.

Az abszolút magyar bajnok Kulcsár Dávid, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatója lett, aki a 93 kg-os súlycsoportban 180,5 kg-ot nyomott, ami új magyar csúcs a junior kategóriában. A férfiak csapatversenyében is élen végzett a Debreceni Egyetem 57 megszerzett ponttal (négy első és egy második hellyel), így mostantól a legerősebb magyarországi egyetemnek mondhatja magát.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!