Sport

2016.10.06. 12:11

Több mint egymilliárd forint támogatás gyermekeknek

Budapest, Debrecen - Fennállásának tízéves jubileumát ünnepeli a MOL alapítványa, az Új Európa Alapítvány. A szervezet immár egy évtizede támogatja a tizennyolc évnél fiatalabb sportolókat, művészeti és tudományos tehetségeket, valamint a gyermekgyógyító programokat végző civil szervezeteket. Az alapítvány több mint egymilliárd forintot osztott ki, és több tízezer fiatalt támogatott.

Budapest, Debrecen - Fennállásának tízéves jubileumát ünnepeli a MOL alapítványa, az Új Európa Alapítvány. A szervezet immár egy évtizede támogatja a tizennyolc évnél fiatalabb sportolókat, művészeti és tudományos tehetségeket, valamint a gyermekgyógyító programokat végző civil szervezeteket. Az alapítvány több mint egymilliárd forintot osztott ki, és több tízezer fiatalt támogatott.

A MOL Új Európa Alapítvány tízéves fennállását ünneplő eseményt rendeztek csütörtökön a budapesti Millenárison. Az alapítvány a fiatal tehetségek és a gyermekegészségügy tartós és kiemelt támogatója.

Az Alapítvány az eltelt tíz év során több mint 4000 olyan tehetségnek nyújtott félmilliárd forint összegben segítséget, akik kimagasló eredményeket értek el a sport, a tudomány vagy művészet területén. A támogatottak közül kiemelkedik Babos Tímea teniszező, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, Csonka András ezüstérmes paralimpikon, valamint Radnóti Róza zongoraművész, Felméry Lili balett-táncos és Boros Mihály zongoraművész.

Az alapítvány közvetetten 90 ezer gyermeken segített azzal, hogy félmilliárd forinttal támogatott közel 400 gyermekgyógyító programot. A hagyományosan forráshiányos gyermekegészségügy területén így olyan módszerek meghonosításában, és magyarországi megerősítésében vállalt jelentős szerepet, mint a különböző művészeti- és élményterápiák, illetve az állatokkal pl. kutyákkal vagy lovakkal dolgozó sikeres terápiás programok.

A rendezvényen bemutatták az „Új Európa Alapítvány arcait” is, akikre szeptember 5-28. között, az alapítvány internetes oldalán lehetett szavazni. A program sikerét bizonyítja, hogy nagyon sok embert megmozgatott a kezdeményezés, a három hét alatt több mint 50 ezren voksoltak a fiatal tehetségekre és a civil szervezetekre, amelyek fejenként és szervezetenként egy-egy millió forint támogatásban részesülnek.

A közönség szavazatai alapján az „Új Európa Alapítvány arca” lett Bányai Zsombor párbajtőrvívó, Orosz Viktor íjász, Knoch Viktor gyorskorcsolyázó, Radnóti Róza zongorista és Kiss Márton Balázs zongoraművész.

A civil szervezetek kategóriában az öt díjazott a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, az Autista Segítő Központ, a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, a Vertebra Alapítvány és a Te hangodat ismerem program.

Az egész napos családi rendezvényen a fiatal tehetségeken kívül az Új Európa Alapítvány eddigi támogatottjai is részt vettek. Köztük volt Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, valamint a MOL-csapat képviseletében az ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta kajakozó, és Szász Emese párbajtőröző, a riói olimpia bajnokai.

A debreceni, háromszoros világbajnok íjász sportoló, Orosz Viktor is a díjazottak közé került, a támogató szavazatoknak köszönhetően. Összesen 2907 szavazatot gyűjtött, melyet ezúton is köszön Viktor és az egyesülete, a 25 éves Letizia Sportclub!

Orosz Viktor íjászról hosszabb bemutatást is közöltek.

Viktor a magyarok közül elsőként lett a World Archery ifjúsági világbajnoka. 2013-ban 1. helyezést ért el az IFAA szakág Teremíjász Európa Bajnokságon, amivel új Európa- és világcsúcsot állított fel. Kiemelkedő volt a 2014-es World Archery világszervezet által rendezett Teremíjász Világbajnokság a pályafutásában, hiszen mindössze 16 évesen tudott nyerni az U21-es kategóriába, megszerezve ezzel Magyarország első WA egyéni teremíjász világbajnoki címét. 2014-ben megkapta az Év Íjásza címet Magyarországon. 2015-ben a Teremíjász Európa-bajnokság első helyezése és teremíjászi világbajnoki címe mellett szabadtéren is megmutatta, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozik. Megnyerte az USA-ban rendezett U18-as szabadtéri világbajnokságot. 2016-ban sikerült megvédenie Ankarában U21-es Teremíjász Világbajnoki címét, ezáltal a World Archery háromszoros világbajnoka. A Bukarestben rendezett ifjúsági Európa Bajnokságon a szabadtéri U21-es kategóriában aranyérmet szerzett, a rangsorolóban új korosztályos és felnőtt országos csúcsot lőtt. A világszövetség véleménye szerint a magyar sportoló jelenleg a világ legsikeresebb ifjúsági íjásza. Viktor utazási költségeit 2013 óta a MOL Tehetségtámogató Program támogatja.

- MOL Új Európa Alapítvány -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!