Sport

2016.08.10. 19:07

Rio 2016 - Szilágyi Áron nyolcaddöntős, Decsi Tamás búcsúzott

Rio de Janeiro - Szilágyi Áron bejutott a legjobb 16 közé a riói olimpia szerdai férfi kardversenyében, míg Decsi Tamás kiesett.

Rio de Janeiro - Szilágyi Áron bejutott a legjobb 16 közé a riói olimpia szerdai férfi kardversenyében, míg Decsi Tamás kiesett.

A címvédő Szilágyi a mexikói Julian Ayalával vívott kezdésként, és 15-9-re nyert. Decsinek a 2014-ben egyéni világbajnok orosz Nyikolaj Kovaljovot kellett volna legyőznie, de nem sikerült neki, változatos asszóban 15-10-re kikapott.

Szilágyi nagyon határozottan kezdett, gyorsan adta a tusokat, a nyolc találatnál esedékes pihenőig ellenfele csak egyszer vágta meg őt pontot érően. A folytatásban 9-1 után egy kicsit elbizonytalanodott, ellenfele némileg felzárkózott, de az Európa-bajnok, vb-bronzérmes magyar kardozó összességében kézben tartotta a mérkőzést.

"Volt egy pici drukk bennem, de annak örülök, hogy az elejét jól meg tudtam nyomni, s nagy előnyt harcoltam ki - nyilatkozta az MTI-nek meccse után Szilágyi. - A folytatásban próbáltam picit akciódúsabban vívni, de ellenfelem is adott néhány szép tust. Örülök, hogy ez nem zavart meg, tudtam, mit kell csinálnom."

Szilágyi a negyeddöntőért a fehérorosz Aliakszandr Bujkeviccsel mérkőzik 19.55-kor.

A 2009-ben vb-bronzérmes Decsi megizzasztotta a négy éve, Londonban olimpiai bronzérmes Kovaljovot. Az elején nagyon eredményesen akciózott, 4-0-ra elhúzott. Akkor azonban nagyot változott az asszó képe, az orosz kardozó sorozatban hat találatot adott, melyek közül Decsi az elsőt utólag - az újságíróknak nyilatkozva - erősen vitatta. A pihenő 6-8-nál következett, majd Decsi szívósan felzárkózott 10-10-ig. Innentől viszont orosz tusok következtek. A magyar kardozó sorozatban jelezte az asszóvezetőnek, hogy szerinte másként kellene megítélni az akciókat, de nem ért el vele semmit, csak azt, hogy 13-10 után piros lapot és ezzel együtt büntetőpontot kapott.

"Nagyon szerettem volna győzni, és úgy éreztem, jól is megy a vívás - mondta. - Sajnos nem mindig értettünk egyet a román zsűrielnökkel. Igazából ő nekem régi mumusom, valószínűleg nem kedvel engem."

Hozzátette: igyekezett ezt kizárni, próbált az asszóra koncentrálni.

"Sajnálom, hogy nem lett meg, de azért azt ne felejtsük el, hogy Kovaljov nagyon jó vívó, akit nem olyan könnyű megverni, még ha egyetlen tévedés sincs a mérkőzésben, így pedig teljességgel lehetetlen". - mondta Decsi.

Eredmények:

a 32 között:

Szilágyi Áron-Julian Ayala (mexikói) 15-9

Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Decsi Tamás 15-10

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!