Sport

2016.08.30. 14:17

Páratlan rekordot döntött a debreceni vasember

Debrecen-Józsa - Hetvenedik születésnapját Ironman-győzelemmel ünnepelte Molnár Sándor.

Debrecen-Józsa - Hetvenedik születésnapját Ironman-győzelemmel ünnepelte Molnár Sándor.

– Már hétszer teljesítettem az Ironmant, és titkos vágyaim között a bajnoki cím megszerzését tűztem ki célul – mondta a történéseket a sokszoros bajnok. Mint mesélte, július 29-én kocsi hiányában, szokásához híven, hátizsákos turistaként, biciklivel tekert a felkészülés helyszínéről Balatonfüredről, Nagyatádra, ahonnan a rajtcsomag felvétele és futó felszerelés leadása után indult a rajt helyszínére, Gyékényesre. Másnap kellemes ébredés, gyors könnyű reggeli és irány a Gyékényesi tó. Papi áldást követően ágyúlövésre fél kilenckor indult a rajt.

Hetvenévesen a legjobb

– Már úszásnál éreztem, hogy jó kondiban vagyok. Magamhoz képest jól tempóztam. A 3800 méteres távot, egy óra 43 perc alatt teljesítettem. Ezután következett a 180 kilométer a bicikli nyergében. Tíz kilométer után megkezdtem „villás reggelimet”, amit vittem magammal: sós, sajtos sonkás szendvics paradicsommal, később energia szelet és gél. A frissítő állomásokon banán, csoki, víz, izotóniás ital áll rendelkezésünkre. Futás közben vízzel, szőlőcukorral, géllel, keksszel próbáltam energiaszintem fenntartani. Általában huszonöt kilométer/ órás tempóban haladtam, néha emeltem negyvenesre. Ilyenkor mondogattam magamban, lassabban, mert soká lesz még a 180 kilométer vége. Úgy fél távon találkoztam egyik nagy vetélytársammal, előzgettük egymást majd rákapcsoltam és többet nem láttam. A 180 kilométert 6 óra 43 perc alatt sikerült letekernem. Kategóriámban csupán öten indultunk, ám ha bajnok akartam lenni, mind a négyőjüket le kellett győznöm. A 42 kilométeres futásra 5 óra 40 percre volt szükségem. Utolsó kört győzelmi mámorban futottam, boldogan szakítottam át a célszalagot. Örömömet fokozta mikor megtudtam, akik 70 év felett eddig teljesítették az Iromant, nekem van a legjobb időeredményem. A mozgással töltött összes időm 14 óra 30 perc, 54 másodperc – fogalmazott a büszke sport­ember. Molnár Sándor tervei közt szerepel, hogy ezentúl főleg a bicikli versenyekre nevez. Triatlonban csak a 70.3 vagyis féltávon szándékozik indulni, de abból többször. Állítja, ha rendszeresen sokat edz valaki, annak igen nagy haszna van a mindennapi életben is. Azt is vallja: sokkal jobb fárasztó edzés után jót aludni, mint a kórházi ágyat nyomni.

Addig akar versenyezni, amíg jól esik a szervezetének és örömet okoz számára. Tizenöt évvel ezelőtt elsősorban az egészségmegőrzés és a fizikai megerősödés volt a célja, ami sikerült is. Ettől jóval több hozománya lett a mozgásnak, hiszen számára harmonikus, sportos, nyugdíjas évek követik egymást. Emellett jut ideje a családra, az unokáira, a hobbi munkára és a sokat emlegetett időskori kertészkedésre. Ha már nehezére esik a versenyzés, akkor jöhet a természetjárás, kirándulás – ajánlja receptjét másoknak is a bajnok.

HBN–Kiss Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!