Sport

2016.08.20. 11:24

Nemzetek találkozása a jubileumi Eötvös Kupán

Hajdú-Bihar - Befejeződött a terem-, és kezdődik a strandröplabda Eötvös Kupa.

Hajdú-Bihar - Befejeződött a terem-, és kezdődik a strandröplabda Eötvös Kupa.

Szerdán kezdődött és pénteken ért véget Európa egyik legnagyobb röplabdás seregszemléjének terem röplabdatornája. Ismét emelkedett a résztvevő országok száma, hiszen pályára lépett a lányoknál a máltai Swieqi Phoenix Volleyball Club, a fiúknál pedig a fehérorosz Breszt gárdája. Az Eötvös Kupa keretein belül szerdán Balmazújvároson, Derecskén és Kabán egy-egy lány, míg Debrecenben öt lány és három fiúcsoport mérkőzéseire került sor. Csütörtökön játszották le a keresztjátékokat melynek során a lányoknál legjobb nyolc közé négy lengyel csapat (SMS Zywiec „A”, KS AZS-AWF Wroclaw „B”, UKS San Lesko, SMS Zywiec „B”) három magyar együttes (Nyíregyházi Sportcentrum, Dunakanyar SE, a tavalyi és tavalyelőtti ezüstérmes Eötvös DSE), valamint a szlovákiai SK Elba Presov került.

A Debrecen finn testvérvárosából érkező finn csapat lelkes játékával sokak szimpátiáját nyerte el. Fotó: Magánarchívum

Több mérkőzés, így a döntő is csak a rövidített szettben ért véget. Az izgalmas találkozók után péntek délutánra az alábbi végeredmény alakult ki:

1. Nyíregyházi Sportcentrum (Magyarország)

2. SMS Zywiec „A” (Lengyelország)

3. KS AZS-AWF Wroclaw „B” (Lengyelország)

4. Dunakanyar SE (Magyarország)

5. Eötvös DSE „A” (Magyarország)

6. SMS Zywiec „B” (Lengyelország)

7. SK Elba Presov (Szlovákia)

8. UKS San Lesko (Lengyelország)

9. KS AZS-AWF Wroclaw „A” (Lengyelország)

10. Swieqi Phoenix Volleyball Club (Málta)

11. Hild József Szakközépiskola, Dunaújváros (Magyarország)

12. Fazekas Mihály Gimnázium „A”, Debrecen (Magyarország)

13. Eötvös DSE „B” (Magyarország)

14. Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium (Magyarország)

15. Gymnázium Trebisovska 12, Kosice (Szlovákia)

16. VC Michalkovice (Szlovákia)

17. DE. Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma (Magyarország)

18. SMS Junior Wroclaw „A” (Lengyelország)

19. Unirea Iasi (Románia)

20. Balmazújvárosi Röplabda Klub (Magyarország)

21. Korpilahden Pyrintö (finnország)

22. Debreceni Bolyai János Általános Iskola (Magyarország)

23. Eötvös DSE „C” (Magyarország)

24. ACS. Viitorul Bors (Románia)

25. Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen (Magyarország)

26. SMS Junior Wroclaw „B” (Lengyelország)

27. Dienes László Gimnázium, Debrecen (Magyarország)

28. Pyrintö Jyväskylä (Finnország)

29. DEKA (Szlovákia)

30. Fazekas Mihály Gimnázium „B”, Debrecen (Magyarország)

31. Arany János Gimnázium, Berettyóújfalu (Magyarország)

32. Veres Péter Gimnázium, Balmazújváros (Magyarország).

A Debreceni Bolyai János Általános Iskola országos amatőr diákversenyt nyert csapata szépen helytállt az idősebbek között is. Fotó: Magánarchívum

A fiúknál a legjobb hat közé a szlovák VK KDS Kosice, valamint a dunaújvárosi Hild József Szakközépiskola, a DEAC „A csapata, a BIRSE „A” együttese, a Pénzügyőr SE és a Tóth Árpád Gimnázium jutottak. A keresztjátékok megnyerése után a három győztes hármas körmérkőzést játszott, mely után az aranyérmeket a kassaiak, az ezüstöt a dunaújvárosi Hild József Szakközépiskola, míg a bronzot Pénzügyőr SE játékosai vehették át.

A végeredmény:

1. VK KDS Kosice (Szlovákia)

2. Hild József Szakközépiskola, Dunaújváros (Magyarország)

3. Pénzügyőr SE (Magyarország)

4. DEAC „A” (Magyarország)

5. Börcsök Ifjúsági Röplabda SE „A” (Magyarország)

6. Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen (Magyarország)

7. Szolnoki FRKSI (Magyarország)

8. Börcsök Ifjúsági Röplabda SE „B” (Magyarország)

9. DEAC „B” (Magyarország)

10. Malorita Líceum, Breszt (Fehéroroszország)

Mint az előzőekből kiderül a hajdú-bihari együttesek közül a legjobban a fiúknál a DEAC „A” szerepelt, akik a 4-6. helyért vívott találkozóikat megnyerték. A lányoknál az Eötvös DSE „A” csapata a 32 fős mezőnyben az elmúlt két évhez hasonlóan ismét csak egy vereséget szenvedett, az utolsó helyosztón szoros küzdelemben győzött.

A verseny köré idén is kísérő programokat szerveztek. Csütörtökön a csapatok felvonulása igen hangulatosra sikerült. A játékosok nagy örömére a Tóth Sütemények támogatásával egy hatszáz szeletes torta készült a jubileumi rendezvényre, melyet a résztvevők jóízűen fogyasztottak el. Ezután az edzők, sportvezetők a Belvárosi Művelődési Ház Pódium termében Edvaldo Carvalho da Silva brazil származású edző előadását hallgathatták meg a máltai ifjúsági röplabda fejlesztési programról. (Edvaldo Carvalho da Silva jelenleg a Máltai Röplabda Szövetség technikai igazgatója és a válogatott edzője).

A lányok döntője után a friss bajnok Nyíregyházi Sportcentrum megmérkőzött a magyar női szenior válogatottal. Utóbbiban olyan hírességek léptek pályára, mint a 145 szeres válogatott, háromszoros magyar bajnok, hatszoros Magyar Kupa győztes Nyári Virág; a 46 szoros válogatott, ötszörös magyar bajnok, hatszoros Magyar Kupa győztes Erdősné Balogh Erika; vagy például Rácz Márta és Vojth Ildikó, akik mindketten 70 alkalommal ölthették magukra a címeres mezt. Az élő legendákban nem csalódtak a jelenlévők, a magyar női szenior válogatott szép játékkal legyőzte a friss bajnokot.

A Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI diákjainak rövid műsora után következett a díjátadás, amelynek fényét emelte jelenlétével többek között Becsky István önkormányzati képviselő; a nemrég még pályán lévő Erdősné Balogh Erika, aki előző eredményein kívül azzal is büszkélkedhet, hogy négyszer választották az év női röplabdázójának; Börcsök Csaba, aki 216 szoros magyar válogatott, hatszoros magyar bajnok, hétszeres kupagyőztes, 1987-ben Belgiumban az év játékosa, belga bajnok, belga kupagyőztes; Edinah Rotich és Gladys Munge, akik sokszoros kenyai terem- és strandröplabda válogatottak. Ők már az augusztus 21-én megrendezésre kerülő Eötvös Kupa strandröplabda-tornára érkeztek, amelyen velük együtt összesen tizenhat ország játékosai neveztek.

A hölgyek 6 kategóriában (U12, U14, U16, U18, U20, felnőtt) Hajdúnánáson hat pályán, míg a férfiak három kategóriában (U14, U16, felnőtt) Hajdúböszörményben három pályán küzdenek majd az értékes ajándékokért és a minél jobb helyezések eléréséért augusztus 21-én, vasárnap. A nánási helyszínre érkezik az előbb említett kenyai páron kívül egy venezuelai jelenlegi válogatott testvérpár, de rajtuk kívül lesznek cseh, fehérorosz, finn, ghánai, máltai, romániai, szerbiai, szlovák és természetesen magyar versenyzők is az ország különböző részeiről. A férfiak mezőnyében bolgár, cseh, fehérorosz, lett, romániai, szerbiai, szlovák és magyar párosok neveztek, de a szervezők rábeszélték a brazil származású Edvaldo Carvalho da Silvát, hogy induljon ő is a versenyen. Párja az a Pilka Gábor lesz, akik az Eötvös Kupák történetében legtöbbször lépett pályára.

Minden adott tehát a versenyhez, már csak a jó idő szükséges.

– Szombathy András –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!