Sport

2016.08.22. 18:19

Knézy önmagának ártotta a legtöbbet

Debrecen - Ezt vallja Holoda Péter, akit a tévés nem említett a közvetítés során. Interjú.

Debrecen - Ezt vallja Holoda Péter, akit a tévés nem említett a közvetítés során. Interjú.

A riói olimpián Hajdú-Bihar megyét egyetlen sportoló képviselte, Holoda Péter a 4x100 méteres férfi úszó váltó tagjaként lehetett ott az ötkarikás játékokon. A hajdúszoboszlói Árpád SE kiválósága társaival országos csúcsot ért el Brazíliában, ám ez is kevés volt a döntőbe jutáshoz. Annak ellenére, hogy mindössze egyetlen versenyszámban indult Holoda, napokig róla, illetve a váltójáról beszéltek itthon, ugyanis előbb Knézy Jenő felejtette el megemlíteni a csapat összeállításakor, majd a nemzetközi szövetség kizárta a stafétát a versenyből. Ezekről a kellemetlenségekről, illetve a riói tapasztalatokról, élményekről kérdezte a Hajdú-bihari Napló Holodát, aki az ötkarikás játékok után mindössze két napot töltött hazánkban, utána az Egyesült Államokba utazott, mert az Auburn-i egyetem hallgatójaként várta az iskolapad.

Milyen benyomást tett rád a világ legnagyobb sporteseménye?

Holoda Péter: Az olimpiai semmivel sem hasonlítható össze! Különleges hangulat uralkodott az olimpiai faluban, fantasztikus érzés volt más sportágak nagy sztárjaival találkozni. Felemelő érzés volt ott lenni, ha ezekre a napokra gondolok, lesz mire építkeznem a jövőben!

Hallottunk olyan híreket, melyek szerint nem a legjobb körülmények fogadták a csapatokat Rióban.

Holoda Péter: Nekünk szerencsénk volt, nem volt különösebb probléma, mindössze kisebb gondok adódtak, ezeket viszont a szakemberek azonnal kijavították. Ellenben a jamaikaiak háza nem készült el időben, be sem tudtak költözni, s voltak olyan épületek, ahol a korlátok kiszakadtak a falból. De a helyiek mentségére szolgáljon, ahogy tudtak, szakembereket küldtek a helyszínre.

A kiutazásod előtt említetted a Naplónak, hogy igazából most a tanulás az elsődleges feladatod Rióban. Sikerült sok mindent ellesned a legnagyobb klasszisoktól?

Holoda Péter: Több olyan dolgot is láttam, amivel jobb lehetek. Érdekes volt például az, hogy a sztárok miként melegítettek, hogyan vezettek le, milyen apró finomságokat csempésztek be a felkészülésükbe. Jó volt ezeket saját szemmel látni, testközelből megtapasztalni. Remélem, kamatoztatni tudom ezeket a dolgokat.

A 4x100-as váltó tagjaként országos csúcsot úszva a 12. helyen végeztetek az olimpián. Elégedettek voltatok az eredménnyel?

Holoda Péter: Amit tudtunk, kiadtunk magunkból, a 3:15.21 perces országos rekord azt jelenti, hogy átlagban 48.9-et úsztunk, ami nem rossz idő. Csak érdekességképpen, 1.3 másodperccel javítottuk meg a régi csúcsot, s mindössze 22 századdal maradtunk le a döntőről.

Viszont utólag kizárták nemcsak a ti négyeseteket, hanem a másik magyar kvartettet is, mert nem szerepeltek a csapatokban csak a váltóra nevezett úszók.

Holoda Péter: Nem tudom, mi lett volna a jobb megoldás. Ez a csapat harcolta ki a kvótát, viszont a szabályok értelmében úsznia kellett volna a váltóban olyan versenyzőnek is, akit még benevezett a szövetség az olimpiára. Remélem, az illetékesek fellebbezése sikerrel jár, mert számunkra ez a 12. pozíció is fontos eredmény, hiszen olimpián értük el.


Fotó: Derencsényi István


A versenyed alatt konkrétan még egy teljes percet sem töltöttél a medencében, mégis napokig rólad beszéltek az emberek. A televízióban Knézy Jenő kommentálta az úszás küzdelmeit, s valamilyen okból kifolyólag nem említette a neved a váltó tagjaként. A sportszerető közvéleményt nagyon felbosszantotta a dolog, téged mennyire bántott a majdnem példátlan eset?

Holoda Péter: Igazából nem zavart, mert nem hallottam, ám természetesen hozzám is eljutottak a hírek. Például az is, hogy a menekültek csapatában úszó lányt sem nevezte nevén a kommentátor. Nem tudom, miért maradtam ki a felsorolásból, felkészületlenségből vagy más okból, de úgy gondolom, saját magának ártotta a legtöbbet. Így nagyobb felhajtást kaptam, mintha bemondta volna a nevem.

Nem kért bocsánatot az eset után?

Holoda Péter: Bár lényegében minden nap az uszodában voltunk mindketten, más utakon jártunk. Mindössze egyszer találkoztunk, még a megnyitó előtt a Magyar Házban.

Az úszóversenyeken kívül mely sportág küzdelmeit láttad a helyszínen?

Holoda Péter: Az előzetes tervekkel ellentétben nem tudtam más versenyeket megnézni, minden nap az uszodában voltunk. Az úszóversenyek után maradt két napunk, viszont kiderült, hamarabb kellett volna jegyet igényelnünk a különböző meccsekre, eseményekre. Így helyette bejártuk az olimpiai falut. Ettől függetlenül a magyarok jó szerepléséből naprakész voltam, a televíziós közvetítéseket figyelemmel követtem.

Mi volt a legnagyobb élmény, amit kaptál az ötkarikás játékoktól?

Holoda Péter: Az, hogy részese lehettem ennek az egésznek, amit olimpiának hívnak! Például páratlan élmény volt megtapasztalni, hogyan szurkolnak a brazilok a honfitársaiknak. Jó volt megélni ezt a csodát, így a következő olimpián Tokióban már csak a versenyzésre, az eredményességre kell koncentrálnom.

Egyes sportolók szinte szelfi-vadászatot indítottak, rengeteg olyan képet posztoltak, ahol világklasszissal pózoltak. Te mennyi „skalpot” gyűjtöttél be?

Holoda Péter: Mindössze az amerikai kosárlabdacsapat játékosaival fotózkodtam. Szerettem volna Usian Bolttal és Rafael Nadallal is, de velük sajnos nem találkoztam, bár úgy hallottam, a spanyol teniszező nagyon kerülte a feltűnést. Ellenben nagyon nagy élmény volt az egyik nagy kedvencemet, Novak Djokovicsot élőben látni teniszezni egy edzőmeccs erejéig.

Most hogyan tovább? Kipihened a Rio okozta fáradalmakat?

Holoda Péter: Most erre nincs idő, egy hetet már így is késtem az egyetemről. Utazom vissza Auburnbe, ott lesz két hét pihenőm, utána a medencében is elkezdődik a munka. Ha minden jól alakul, akkor a november eleji rövid pályás országos bajnokságra jövök haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!