Sport

2016.06.17. 19:47

Fa Nándor elindult Newportba

Budapest - Fa Nándor pénteken útra kelt Newportba, hogy visszafelé versenytempóban teljesítse a New York-Vendée távot, a novemberi Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyre készülve.

Budapest - Fa Nándor pénteken útra kelt Newportba, hogy visszafelé versenytempóban teljesítse a New York-Vendée távot, a novemberi Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyre készülve.

A magyar hajós májusban kénytelen volt lemondani a részvételt az Atlanti-óceánt átszelő versenyen, mert nem készültek el időben a Spirit of Hungary új vitorlái. Azóta befejeződtek a munkálatok a 60 lábas hajón, amely az első teszteléseken is túl van.

"A 90 fokos teszt azt mutatta, hogy az új árboccal jobbak a hajó számai, mint az előzővel voltak" - nyilatkozott Fa Nándor pénteken az MTI-nek az indulás előtt Les Sables d,Olonne-ból.

Hozzátette: két segítőtársával, Fonyó Károllyal és egy francia hajóssal indul Newportba.

"Patrick Viau új csapattag, mint hajómérnök és oktató nagyon sokat tud segíteni nekünk. Visszafelé már egyedül, versenytempóban teljesítem a távot, ahogy ezt a Vendée Globe szervezőkkel egyeztettem, mivel ez egy kvalifikációs viadal. Odafelé a jórészt szembeszél miatt várhatóan 18 napig tart majd az út, három napot töltök Newportban, aztán indulok vissza. Remélhetőleg 11-12 nap alatt megérkezem Franciaországba" - mondta.

A visszatérés után az út tanulságainak kielemzése következik, s ennek alapján a kisebb javítások elvégzése.

"Aztán jönnek az edzések. Már beszéltem a New York-Vendée versenyen részt vett hajósokkal, várhatóan találkozom majd Vincent Riouval és Michel Desjoyeaux-val. Ők egy generációval jobb hajóval mennek, hatalmas tapasztalatuk van, érdekelnek a tanácsaik" - jelezte Fa Nándor.

Desjoyeaux a 2000-2001-es és a 2008-2009-es kiírásban győzött a Vendée Globe-on, Riou a 2004-2005-ös versenyen nyert.

A Vendée Globe november 6-én rajtol Les Sables d,Olonne-ból. Fa Nándor - aki egyben 60 lábas versenyhajójának tervezője - a legjobb nem francia versenyzőként az ötödik helyen végzett az 1992-93-as földkerülő versenyen. Útja 128 napig tartott.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!