Sport

2016.06.26. 12:35

A sikerélmény jelentős összekovácsoló erő lehet

Debrecen - A mostani eufóriának fontos tömeglélektani hatása van – véli a szakember.

Debrecen - A mostani eufóriának fontos tömeglélektani hatása van – véli a szakember.

Ilyen típusú pozitív tömegélményre – függetlenül az életkortól, foglalkozástól és más szociológiai jellemzőktől – nagy szükség van – szögezte le Murányi István, a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszékének docense a magyar válogatott kiváló szereplése nyomán kialakult fociőrület kapcsán.

Nemzeti érzés

– Közép- és Kelet-Európában különösen fontos a nemzettudathoz kapcsolódó pozitív nemzeti érzés, amely erőteljes kohéziós erőnek tekinthető. A társadalmak, ezen belül a közösségek összetartozására különböző „technikák” alakultak ki, melyek egyike a nemzeti szimbólumokkal történő azonosulás. Erre a célra kiválóan megfelel a sport, amelynek ráadásul nálunk nagy hagyománya van – magyarázta a szociológus, megjegyezve, hogy kis nemzetként, természeti erőforrások hiányában, de történelmi tragédiáktól gyakran sújtva a sport mindig is kiemelt szerepet játszott, ráadásul épp a fociban hatalmas sikereink voltak korábban.

Megosztottság

– A mostani eufória egy olyan, politikai és gazdasági tekintetben is erősen megosztott, rosszkedvű és frusztrált társadalomban jelentkezett, amelyben a „mi” és az „ők” elkülönülés családokon belül is érvényesül. Ez azonban nem normális állapot, ezért a válogatottunk remek szereplése fokozottan előtérbe került. Az emberek politikai vagy egyéb szimpátiától függetlenül együtt ünnepelnek, és ez az összetartozás-érzés elképesztően erős lehet, jelentős tömeglélektani következményeire számíthatunk – részletezte a szakember. Úgy véli, nagyon izgalmas kérdés lesz a következő időszakban, hogy ebből az élményből a közélet és közgondolkodás formálói mennyit és hogyan tudnak majd továbbvinni a hétköznapokra.

Megjegyezte, jó irányba befolyásolhatják a történések az önmagunkról való gondolkodást is. Mivel meglehetősen pesszimista és kudarcorientált nép vagyunk, a kohéziót generáló sikerélmény a negatív várakozásokat tompíthatja és egyúttal igazolhatja: jó edző nélkül az élet más területén is a kudarc valószínűsíthető – mondta Murányi István.

HBN–SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!