Sport

2016.05.19. 15:16

Ő szeretne lenni az első, aki pályára lép az NHL-ben

Debrecen - Vay Ádám bízik benne, hogy neki megadatik, ami eddig egy magyarnak sem, vagyis hogy játszhat is az NHL-ben.

Debrecen - Vay Ádám bízik benne, hogy neki megadatik, ami eddig egy magyarnak sem, vagyis hogy játszhat is az NHL-ben.

– Még most sem tértem igazán magamhoz, felfoghatatlan ez az egész – kezdte a Hajdú-bihari Naplónak adott nyilatkozatát Vay Ádám, aki olyan meggyőző teljesítményt nyújtott a magyar válogatottban az oroszországi világbajnokságon, hogy le is csaptak rá, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Minnesota Wild két évre leigazolta.

Keményebb lesz

Az előző szezonban a Debreceni Hoki Klub hálóját védő Vay iránt a Calgary Flames és a Chicago Blackhawks is érdeklődött, ám ő a Minnesota ajánlatát fogadta el. – Azért döntöttem így, mert a St. Paul-i klub kínált olyan lehetőséget, amely számomra a legmegfelelőbb volt. Egyelőre annyit tudok, hogy júliusban kell kimennem az új csapatomhoz edzőtáborozni egy-két hétre, ahol meggyőzően kell teljesítenem ahhoz, hogy mikor augusztus végén, szeptember elején visszatérek, a nagycsapatnál vegyenek számításba – fogalmazott a 22 éves játékos, aki semmiben sem reménykedik, megpróbálja majd kihozni magából a maximumot, és élni a lehetőséggel.


Fotó: Magyar Jégkorong / Facebook


– Nehéz volt idáig eljutni, de ami rám vár, az még keményebb lesz, bejutottam egy NHL-es gárdába, azonban ahhoz, hogy ott is maradjak, mindent meg kell tennem.

Magyar játékos még sosem játszott az észak-amerikai profi jégkorongligában, Vay bízik benne, hogy neki megadatik ez, amint mondta, számára, és a magyaroknak is hatalmas siker lenne, ha beverekedné magát a csapatba.

A 196 centiméter magas kapus úgynevezett szabadügynökként került az NHL-es klubhoz. A szerződést az újoncokra vonatkozó feltételekkel kötötték, azaz a Minnesota tartalékcsapatához is kerülhet.

A vb-vel kapcsolatban Vay elmesélte, büszkék lehetnek magukra, mert bár kiestek, de megmutatták, mire képesek.

Minden meccsre szívesen emlékszem vissza, élveztem, hogy klasszis hokisok ellen játszhatok

– nyilatkozta.

Nem kaptak érte pénzt

– Hálóőrünk szerződésének egyik pontja arra vonatkozott, ha bizonyos ligákból kap ajánlatot, ingyen elengedjük. Terveink szerint a következő idénynek a Vay Ádám, Száva Borogyin kettőssel vágtunk volna neki. Ádámot mindenképpen hazai kapussal szeretnénk majd pótolni. Azzal kapcsolatban, hogy milyen esélyei vannak az NHL-be kerülésre, nehéz véleményt mondani. Minden olyan képzést megkapott, amelynek köszönhetően esélye lehet a debütálásra az amerikai bajnokságban. Úgy gondolom, a hozzáállásával és a munkamoráljával nem lesz probléma – nyilatkozta lapunknak Ladányi Balázs, a Debreceni Hoki Klub sportigazgatója.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!