Sport

2016.05.17. 16:59

Nem volt gond a rossz idő: rengetegen tekertek a hétvégi bicikliversenyeken

Debrecen - A 2016-os Hajdú Kupa és Főnix Kupa versenyekre 250-nél is több nevezés érkezett, és bár a változékony idő miatt többen visszaléptek az indulástól, így is létszámrekordot döntött a verseny.

Debrecen - A 2016-os Hajdú Kupa és Főnix Kupa versenyekre 250-nél is több nevezés érkezett, és bár a változékony idő miatt többen visszaléptek az indulástól, így is létszámrekordot döntött a verseny.

A szokásos utánpótlás és felnőtt korcsoportokon kívül az egyetemisták és főiskolások számára kiírt külön kategóriákba is lehetett nevezni, mivel a Hajdú Kupa futamainak keretében került sor a MEFOB (Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság) versenyeire is.

A Hajdú-Főnix története az 50-es években kezdődött, azóta a Hajdú-Bihar megyei versenynaptár egyik állandó, hagyományos versenye, mely az elmúlt évhez hasonlóan ez évben is a DKSI Debreceni Kerékpáros Sport és Szabadidős Ifjúsági Egyesület rendezésében valósult meg.

A szombat délelőtt kezdődő időfutamon a fordítóig erős szembeszélben hajtottak a versenyzők, de a “célegyenesre” kanyarodva a hátszél új erőt adott mindenkinek, Fejes Gábor a Dr. Bátorfi Agria KTK versenyzője közel 47 km/h-s átlaggal a verseny legkomolyabb idejét futotta! Az up. és felnőtt korcsoportokban is szépen szerepelt a csíkszeredai Tusnad Cycling Team, a KSI, a Dr. Bátorfi csapata, a Szekszárdi SzKE, és jópár dobogós helyet gyűjtött a DKSI-KONTENT különítménye is.


Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik.


A Főnix Kupa kritérium verseny félő volt, hogy elmossa az eső, de az égiek megkegyelmeztek a versenynek, ezért csak a vizes, csúszós aszfalttal, és persze az ellenfelekkel kellett megbirkózni a Vezér utca végén kijelölt 1050 m-es pályán, ahol 6, 9, 15, 21 illetve 30 kört kellett megtenni a különböző kategóriákban. A Tipográfia TE csapata két korosztályban is győzött, a fentebb említettek, és más csapatok is szépen szerepeltek ezen a látványos versenyen. Egy-két bukás sajnos benne volt, de komolyabb sérülés nem történt. A csapatok pontversenyét, így a Főnix Kupát a DKSI-KONTENT nyerte a Tipográfia és a Tusnad kerekesei előtt.

Vasárnap szépnek induló időben, a látóképi körön került sor a mezőnyversenyekre, de a 30 km befutóját követően leszakadt az ég, ami nemcsak a versenyzők, de a rendezők dolgát sem igazán könnyítette meg. A kisebbeknél a Tusnad, a Tipográfia és a DKSI szerzett győzelmeket, Master korcsoportokban, 60 km-en a szekszárdiak bizonyultak a legjobbnak. A MEFOB kategóriában induló kis számú résztvevő is szépen helytállt, a 90 km-es futam abszolút első helyét pl. Bozsik Bence a Szegedi Tudományegyetem hallgatója szerezte meg. Ugyanezen távon Amatőr férfi kategóriában az egriek (Saxum) bizonyultak a legjobbnak, míg a Felnőtt (elit) női korcsoport győzelmét rutinosan hozta Szeghalminé Kenyó Anita, a Dr. Bátorfi Agria KTK versenyzője. Sajnos a futam utolsó 1-1.5 km-én belül történt egy sajnálatos bukás is, ahol a hazaiak egyik szeme fénye Szabó Zsófi komoly sérüléseket szenvedett, bár be tudta fejezni a versenyt, de valamennyi időt úgy tűnik kihagyni kényszerül.



120 km-en Tusnad és Epronex szökés alakult ki, mellyel egy ideig Hajdu Barna, a hazaiak versenyzője is tartotta a lépést, végül a két csapat egymás között osztotta ki a helyeket, a mezőnyhajrán pedig Ábrók Norbert a DKSI versenyzője jött meg elsőként. Az U19, U23 dobogójára a Szekszárdi KSE, a Tipográfia, a Veloroom Kecskemét, és a Szingo Balaton Team versenyzői is odaértek ezen az embert próbáló napon. A tempóra nem lehetett panasz, mert a 120 km mezőnye 42 feletti, a szökevény csoport 43 feletti átlaggal zárt.

Egyéni összetett értékelésben a Dr. Bátorfi és a Tusnad versenyzői érték el a legtöbb győzelmet, a hazai csapat Kovács Judit révén WU15 kategóriában egy győzelemmel, míg Varga Bálint és Sánta Ármin révén egy-egy ezüst és bronz helyezéssel zárt összetettben. A csapatok pontversenyét így a Hajdú Kupát a Tusnad Cycling Team nyerte a Dr. Bátorfi Agria KTK és a DKSI-KONTENT előtt.

Részben az időjárás okozta nehézségek és egyéb okok miatt az eredményhirdetéssel a vasárnapi napon sikerült eléggé megcsúszni, amiért a rendezőség ezúton is elnézést kér.

A részletes eredménylistát bárki megnézheti a DKSI honlapján.

- DKSI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!