Sport

2016.04.16. 19:08

Birkózó olimpiai selejtező - Veréb és Sastin egy meccsre a kvótától

Nagybecskerek - A szabadfogású Veréb István (86 kg) és a nők 63 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Sastin Marianna is bejutott az elődöntőbe a Nagybecskereken zajló birkózó európai kvalifikációs torna szombati versenynapján, így mindketten egymérkőzésnyire vannak az olimpiai kvótától.

Nagybecskerek - A szabadfogású Veréb István (86 kg) és a nők 63 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Sastin Marianna is bejutott az elődöntőbe a Nagybecskereken zajló birkózó európai kvalifikációs torna szombati versenynapján, így mindketten egymérkőzésnyire vannak az olimpiai kvótától.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István a szlovák Rene Matejovval selejtezett, és sima győzelemmel jutott a nyolcaddöntőbe. A mérkőzésen az első perctől a magyar versenyző akarata érvényesült, aki jól koncentrált, s akciódúsan birkózott, így a félidőben már 3-0-ra vezetett. A pihenő után két perc alatt szép mögé kerüléssel és egy csípődobással 11-0-ra növelte előnyét, ami technikai tust jelentett.

A nyolc között az olasz Aron Caneva várt rá, aki tulajdonképpen semmilyen ellenállást nem tanúsított a mérkőzés során. Veréb már az első másodpercekben mögé ment, majd a következő egy percben még négyszer megismételte ezt, így 10-0-ás technikai tussal győzött.

A világbajnok Sastin Marianna egyből a nyolc között kezdett, méghozzá a 35 éves lengyel Monika Michalik ellen, akivel nem túl látványos, ám óriási küzdelmet vívott. Az összecsapás hat perce során végig keményen harcoltak mindketten állásból, akciót viszont egyikük sem tudott csinálni. A meccset ugyanakkor a magyar klasszis irányította, lengyel riválisa passzívabb volt, amiért kétszer is intették, ezzel Sastin végül 2-1-re nyert, s bejutott a legjobb négy közé.

Az elődöntőben a riói kvóta lesz a tét Veréb és Sastin számára is. Előbbi a lengyel Radoslaw Marcinkiewicz, utóbbi pedig a fehérorosz Marja Mamasuk ellen lép szőnyegre.

Nagyon közel volt az elődöntőhöz az 58 kilogrammban szereplő Barka Emese is, miután a nyolcaddöntőben tussal legyőzte az olasz Carola Ranierót, majd a negyeddöntőben simán vezetett az ukrán Okszana Herhel ellen. Ez utóbbi mérkőzés egészen elképesztő izgalmakat és hihetetlen fordulatokat tartogatott. A vb- és Eb-harmadik Barka öt percen keresztül remekül, s egy szép mögé kerüléssel, majd egy látványos lecsavarással 6-2-re vezetett. Ez utóbbi akció komoly vitát váltott ki, ugyanis Herhel látszólag egyértelmű tusban volt, ám a háromból csak két bíró látta így, ami nem volt elég ahhoz, hogy véget érjen a meccs. A tusgyőzelem így elmaradt, ám úgy tűnt, ennek ellenére is simán hozza a találkozót Barka, aki azonban 50 másodperccel a vége előtt nem figyelt, ellenfele kétkaros szaltóval eldobta, majd tussolta.

"Hihetetlenül bosszantó, ez már egy nyert meccs volt, mondtuk neki, hogy mire figyeljen, mégis el tudta dobni az ukrán - mondta az MTI-nek rendkívül feszülten Gulyás István szövetségi kapitány. - Az persze igaz, hogy Emese egyértelműen tussolta, azt meg kellett volna adni."

A nap másik két magyarja közül a szabadfogásúak 74 kilós kategóriájában szereplő Gulyás Zsombor a nyolcaddöntőben technikai tussal kikapott a német Martin Obsttól, míg a kötöttfogású Szabó László (75 kg) a selejtezőben aratott győzelmét követően tussal szenvedett vereséget a szerb Erik Nemestől.

A nagybecskereki versenyen - melyen minden kategóriában az első kettő jut riói kvótához - pénteken Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg) győzött és kvalifikációt szerzett a játékokra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!