Sport

2016.04.12. 17:06

Asztalitenisz olimpiai selejtező - Győzelem, vereség, visszalépés

Halmstad - Pattantyús Ádám győzött, Lakatos Tamás viszont kikapott első mérkőzésén az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornájának keddi nyitónapján, a svédországi Halmstadban.

Halmstad - Pattantyús Ádám győzött, Lakatos Tamás viszont kikapott első mérkőzésén az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornájának keddi nyitónapján, a svédországi Halmstadban.

Pattantyús (81. a világranglistán) a 16. csoportban az oroszból bolgárrá lett Sztanyiszlav Golovanovval (220.) találkozott. Az első három játszmában az ellenfél nagyon jól megtalálta a védekező stílusú magyar játékos gyenge pontjait, majd 1-2-es szettállásnál és 6-5-ös Golovanov-vezetésnél Aranyosi Péter szövetségi kapitány időt kért. Ezután Pattantyús feltámadt, fordított a játszmán és a mérkőzésen belül is, s végül hozta a kötelező győzelmet.

A 20 éves, friss magyar bajnok Lakatos (180.) első ellenfele csoportja legerősebb játékosa, az ukrán szármamázú, korábban csapatban Eb-bronzérmes cseh Dmitrij Prokopcov (70.) volt. A magyar asztaliteniszező végig szoros csatára kényszerítette riválisát, aki végül hat szettben nyert, de Lakatos egyáltalán nem vallott szégyent. Ahogy a szövetségi kapitány a kiutazás előtt fogalmazott: Lakatos célja elsősorban a tapasztalatszerzés lehet ezen a tornán, s ez a mérkőzés erre kiváló lehetőség volt.

Közben kiderült, hogy a koszovói Ilirjana Haliti, aki Pergel Szandra első csoportellenfele lett volna, visszalépett a versenytől. Ez azt jelenti, hogy a magyar játékos egy háromfős csoportban csak két meccset játszik majd, s társaival együtt biztosan továbbjut a kieséses szakaszba.

"Ez nem jó hír. Jobb lett volna, ha több mérkőzést játszhat" - kommentálta Pergel helyzetét Téglás Péter, a nők szövetségi kapitánya.

A keddi nyitónapon két csoportfordulót bonyolítanak le, azaz a magyarok még további hat mérkőzést játszanak le. Szerdán következik a zárókör, majd csütörtöktől a főtáblás küzdelmek, ide a csoportok első három-három helyezettje jut. A hatodik magyar, Póta Georgina tizedik kiemeltként a legjobb 64 között kezd.

A svédországi tornán mindkét nemnél tíz-tíz - országonként legfeljebb kettő - egyéni olimpiai indulási jog talál gazdára.

Eredmények:

férfiak, 1. forduló:

9-es csoport:

Dmitrij Prokopcov (cseh)-Lakatos Tamás 4-2 (6, -11, 5, -10, 10, 9)

He Zhiwen (spanyol)-Petjo Krasztev (bolgár) 4-2 (-7, 10, 9, -9, 8, 5)

16-os csoport:

Pattantyús Ádám-Sztanyiszlav Golovanov (bolgár) 4-2 (-2, 9, -7, 8, 4, 7)

Tan Ruiwu (horvát)-Tobias Rasmussen (dán) 4-0 (6, 9, 6, 4)

korábban:

3-as csoport:

Kosiba Dániel-Linor Citaku (koszovói) 4-0 (3, 3, 4, 2)

Oláh Benedek (finn)-Kou Lei (ukrán) 4-0 (8, 13, 8, 8)

később:

Lovas Petra-Eva Jurkova (szlovák) 14.10

Kosiba-Oláh 15.00

Lakatos-He Zhiwen 15.50

Pattantyús-Rasmussen 17.30

Pergel-Darija Trigolosz (fehérorosz) 18.20

Lovas-Eline Loyen (belga) 19.10

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!