Sport

2016.03.10. 13:09

Sakkvilágbajnok-jelölti torna - A fiatalok a favoritok

Budapest - Nyolc nagymester küzd meg egymással péntektől Moszkvában, hogy eldöntsék, ki legyen a sakkvilágbajnok Magnus Carlsen kihívója.

Budapest - Nyolc nagymester küzd meg egymással péntektől Moszkvában, hogy eldöntsék, ki legyen a sakkvilágbajnok Magnus Carlsen kihívója.

A március 29-ig tartó, kétfordulós világbajnok-jelölti tornán két volt világbajnok is asztalhoz ül: az indiai Viswanathan Anand (2762 Élő-pont) és a bolgár Veszelin Topalov (2780). A rajtlistát a 23 éves amerikai Fabiano Caruana (2794) vezeti a holland Anish Giri (2793) és az amerikai Hikaru Nakamura (2790) előtt. Az örmény Levon Aronjan (2786) mellett az orosz Szergej Karjakin (2760) és Peter Szvidler (2757) szerepel még a viadalon.

A 420 ezer euró összdíjazású torna győztese 95 ezret kap, s ő lesz a norvég Carlsen kihívója a novemberi, New Yorkban sorra kerülő döntőben. Holtverseny esetén az egymás elleni eredmény, másodikként a több nyert játszma dönt, majd a Berger-Sonneborn pontszám.

Ami az esélyeket illeti, a két ex-világbajnok ezúttal nem számít favoritnak. A 2007 és 2013 között világbajnok, 46 éves Anandnak nem sok esélyt adnak a szakértők a jóval fiatalabb titánokkal szemben, de a rutin, s a hihetetlen tudás mellette szól. Topalov Élő-pontjainak köszönhetően szállhat ismét harcba. A tavalyig olasz színekben induló Caruana megnyerte a 2014-15-ös Grand Prix-sorozatot, a második helyen honfitársa, Nakamura végzett. A torna legfiatalabb résztvevője a 21 éves Giri, akinek a második legmagasabb az Élő-pontja. Karjakin a bakui világkupán diadalmaskodott, ahol honfitársával, Szvidlerrel vívta a drámai döntőt.

A pénteki első fordulóban amerikai és orosz párharcokra, valamint Anand-Topalov rangadóra kerül sor.

Az 1. forduló párosítása:

Karjakin-Szvidler

Nakamura-Caruana

Giri-Aronjan

Anand-Topalov

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!