Sport

2016.03.16. 17:58

Jéghideg felfrissülés a Főnixben

Debrecen - Eddig soha nem látott mezőny gyűlt össze a debreceni világbajnokságra.

Debrecen - Eddig soha nem látott mezőny gyűlt össze a debreceni világbajnokságra.

Leírni is elképesztő: immár a 26. világversenyt rendezik meg a cívisvárosban, ezúttal a junior műkorcsolya és jégtánc vb-t tartják meg Debrecenben, a Főnix Csarnokban. A küzdelmek a férfi és páros műkorcsolya rövidprogrammal szerdán megkezdődtek, de a „show” egészen vasárnapig tart. Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, rekordszámú, 176 indulóval rajtolt el a viadal. A sportág ifjú nagyágyúi is „varázsolnak majd a jégen”, így –ahogyan azt a szervezők is hangsúlyozták– érdemes lesz kilátogatni a Főnixbe, ahol nem mindennapi „mutatványoknak” lehetnek szemtanúi az érdeklődők.

Hattagú különítmény képviseli a magyar színeket, női egyéniben Tóth Ivett, férfi egyéniben Böröcz Máté, jégtáncban Wei Kimberly–Fourati Ilias és Marton Villő–Szemko Danyil verseng. Böröcz már be is mutatkozott, ám mivel kétszer elesett, nem sikerült beverekednie magát a 24 továbbjutó közé. Ennek ellenére a fiatal tehetség nem volt letörve, örült, hogy eddig is eljutott. A többiek azonban még hátra vannak, és várják, hogy elvarázsolják a hazai közönséget (is).

Kecsesen siklanak a tükörsima jégen

– Nagy megtiszteltetés, hogy Debrecennek ítélték oda a junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokság megszervezésének jogát. Mindent megteszünk hogy jó házigazdái legyünk ennek a nívós eseménynek, melyre sok nézőt várunk. Garantáltan senki sem fog csalódni, aki kilátogat a Főnix Csarnokba, hiszen a közeljövő sztárjai lépnek jégre – mondta a vb nyitónapján, szerdán tartott sajtótájékoztatón dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki, hogy ebben a látványos sportágban is egyre több sikert érnek el a magyarok, aminek hála kezdik áttörni a falakat. – A célunk, hogy a téli olimpiai sportágak is olyan népszerűségnek örvendjenek hazánkban, mint a nyáriak. Reméljük, minden versenyzőnk azt tudja majd bemutatni, amire valójában képes – bizakodott az igazgató.

A vb társrendezőjének, a Debreceni Sportcentrumnak az ügyvezető igazgatója, Becsky András felhívta rá a figyelmet, hogy milyen kényes sportágról van szó, hiszen kulcskérdés, hogy milyen a jég minősége. – Mindent megteszünk azért, hogy kifogástalanok legyenek a körülmények, és megfeleljünk a nemzetközi szövetség szigorú elvárásainak – fogalmazott Becsky.

Nem izgul

Sallak György, a MOKSZ nemzetközi igazgatója reményeit fejezte ki, hogy sikerül megmutatni a világnak, hogy a magyarok nem csupán vendégszeretetükről híresek, hanem a profizmusukról is, és hogy vidéken is tető alá lehet hozni egy minden szempontból kifogástalan viadalt.

Engi Klára, a MOKSZ pontozásos ágazati sportigazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy csak 20 jégtáncos pár futhat kűrt a rövidprogram után, és nagy szó lenne, ha a magyaroktól, a Wei Kimberly–Fourati Ilias és Marton Villő–Szemko Danyil duóból legalább az egyik továbbjutna.

A 2004-es Eb-győztes Sebestyén Júlia által edzett 17 éves Tóth Ivett elmondta, szerencsére nem izgulós fajta, illetve mivel már többször is megmérettette magát a felnőttek között, így ez könnyebbséget jelenthet számára.

Böröcz Máté már élesben is kipróbálhatta a jeget, és mint tapasztalta, remek borítást varázsoltak a Főnixre. Az egyéniben induló Böröcz szerdán nem tudta hibátlanul bemutatni rövidprogramját, így számára véget ért a vb. – Talán túlizgultam a versenyt, de újoncként így is örülhetek a részvételnek – hangsúlyozta.

A vb-t öt ország közvetíti, hazánkban az MTVA műsorán láthatók a fejlemények.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!