Sport

2016.03.16. 08:02

Jeges vb: indulhat a show!

Debrecen - A férfi- és a páros műkorcsolya rövid programmal megkezdődnek a küzdelmek szerdán.

Debrecen - A férfi- és a páros műkorcsolya rövid programmal megkezdődnek a küzdelmek szerdán.

Debrecenben, a Főnix Csarnokban rendezik meg Debrecen március 14. és 20. között a junior műkorcsolya- és jégtánc világbajnokságot. A nagyszabású világesemény programjában hétfőn és kedden a hivatalos edzések szerepeltek, majd szerdától megkezdődik élesben is a verseny. A vb-n 44 ország 180 korcsolyázó vesz részt, ami rekordnak számít.

Hazánkat női egyéniben Tóth Ivett, férfi egyéniben Böröcz Máté, jégtáncban Wei Kimberly–Fourati Ilias és Marton Villő–Szemko Danyil képviseli. A honi szakvezetés Tóth Ivettől döntőbe kerülést, Böröcz Mátétól hibátlan rövid programmal meggyőző bemutatkozást remél, míg a jégtáncosoknál az egyik pár fináléba jutását várja, azaz a kűr futása már óriási teljesítmény lenne tőlük.

Kiegészítik egymást

Amerikai–magyar házaspár gyermekeként, New Yorkban született Ilias Fourati, aki édesanyja révén érdi gyökerekkel rendelkezik. Miután előző partnerével szétváltak, edzője rátalált Kimberly Weire, akinek trénere szintén új partnert keresett a lánynak. Immár öt éve korcsolyáznak együtt, munkájukat a 2005-ös négy kontinens bajnok jégtáncos, edző-koreográfus házaspár, Melissa Gergory és Denis Petukhov irányítja. A 17 éves tinédzserek ennyi idő alatt igazi csapattá kovácsolódtak. – Egymás legjobb barátai vagyunk, ami nem csoda, hiszen az egész életünk a korcsolyázás köré épül, rengeteg időt töltünk együtt, mindig felvidítjuk egymást – mesélték egymás szavába vágva.

A páros remekül kiegészíti egymást, Ilias higgadt és erőssége a muzikalitás, ráadásul a fiú nyugodtsága segít Kimberlynek abban, hogy ne legyen ideges a jégen, és ezzel ellensúlyozza azt is, hogy a zenéhez talán kevesebb az érzéke. A lány pedig kemény munkára ösztönzi párját.


Fotó: Derencsényi István | Kattintásra galéria nyílik!


Természetesen vitatkozni is szoktak, főleg, mivel nagyon erős egyéniségeknek vallják magukat. – Emelkedik a hangerő, ha a hibákról van szó… Néha nehéz kompromisszumra jutni, mert mindig mindketten túlságosan is tudjuk, mit és hogyan kellene csinálni, hogy jó legyen – mesélték kórusban.

A legszebb emlék számukra a tavaly októberi Denkova Stavinski Cup, ahol sikerült két tiszta, hibátlan programot bemutatniuk. Ilias szerint az, hogy utána magyar junior bajnokok lettek itthon, hab volt a tortán. A világbajnokságra a művészi előadásmódot igyekeztek fejleszteni, hogy két kifejező programmal kényeztessék a hazai közönséget. – A kűr nagyon egyszerűen indul, és épül folyamatosan egészen a csúcsig. Gyönyörűek a mozdulatok, különleges és bonyolult a koreográfia, nagyon hálás vagyok az edzőinknek a idei programért! – mondta Ilias.

Mint egy házaspár

Közös edzőtáborokból már régebb óta ismerte egymást és jó barátságot is ápolt a 15 éves Marton Villő és a 16 éves Szemko Danyil, ám csak az idei szezonban kezdtek együtt korcsolyázni, miután a lány előző partnere, Balázsi Levente inkább a kézilabda mellett döntött. Az ukrán fiú, Szemko Danyil egy sikeres próbakorcsolyázást követően döntött úgy, hogy nemzetiséget vált, így kezdtek el magyar színekben versenyezni. Még az advanced novice kategóriában is szerepelhetnének, így a junior világbajnoki indulás nagy ajándék számukra.

– Az edzőink nagyon sok jót mondtak nekünk a másikról, így figyeltünk fel egymásra. Roppant hálásak vagyunk a szüleinknek, és edzőnknek, Vedresné Berecz Ilonának azért, hogy együtt versenyezhetünk – mesélte Villő a kezdetekről.

Danyillal az édesanyja Magyarországra költözött, így nincs teljesen egyedül a fiú. – Az édesapám, a nagymamám és a kutyám azért nagyon hiányzik, na meg az anyanyelvem, de szeretek itt lenni, nagyon kedves mindenki – mondta a 16 éves gimnazista, aki most magántanuló, és ahhoz képest, hogy alig több, mint fél éve él Magyarországon, egészen jól érti a nyelvet.

Idén már négy nemzetközi versenyen is jégre léptek: lehetőséget kaptak két junior Grand Prix-en, indultak a budapesti Mikulás Kupán, valamint a dortmundi NRW Trophy-n is. A zágrábi junior Grand Prix-en mindjárt el is érték a junior világbajnoki induláshoz szükséges pontszámot a rövid programban.

– Néha edzés közben túlságosan is bolondosak vagyunk, ez nem feltétlenül előny, amikor dolgozni kellene. Viszont máskor meg nagyon csendesek vagyunk, tudunk koncentrálni: ilyenkor a jobbik énünket vesszük elő – mondta Villő. Danyil is úgy érzi, jó párost alkotnak, bár semmi sem teljesen zökkenőmentes. – Az edzések alatt azért néha nagyon tudjuk egymást utálni! Úgy van ez, hogy néha szeretjük egymást, néha nem. Ilyen az élet, azért veszekszünk, mert miért ne – bölcselkedett a fiú. – Sokan mondják, hogy olyanok vagyunk, mint egy rossz házaspár, akik marakodnak, de amúgy szeretik egymást. Így megy ez, minden nap más történet – tette hozzá nevetve a lány. Abban azonban egyetértenek, hogy a jeges világban ők egymás legjobb barátai.

Az idei világbajnokságon fél évvel ezelőtti önmagukat szeretnék legyőzni, tisztán korcsolyázni, technikailag és előadásmódban is felnőni a junior mezőnyhöz. – Könnyen elkalandozik a figyelmünk, mentálisan is fejlődnünk kell, ez a legnagyobb gyengeségünk most, viszont jó az arcmimikánk és szépen tudjuk előadni a programjainkat – fogalmazott Villő.

HBN–MP


A program

Szerda

  • 11 óra: férfi műkorcsolya rövid program
  • 18 óra: megnyitó
  • 18.45: páros műkorcsolya rövid program
  • Csütörtök

  • 12.30: jégtánc rövid program
  • 19 óra: páros műkorcsolya kűr
  • Péntek

  • 10.15: női műkorcsolya rövid program
  • 18 óra: férfi műkorcsolya kűr
  • Szombat

  • 13 óra: női műkorcsolya kűr
  • 18.30: jégtánc kűr
  • Vasárnap

  • 15 óra: gála

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!