Sport

2016.03.24. 12:01

Az élvonalban gurítanak a debreceniek

Debrecen - A Cívis Egyesület benevezett az NB I-es bowling csapatbajnokság 2016-os idényére.

Debrecen - A Cívis Egyesület benevezett az NB I-es bowling csapatbajnokság 2016-os idényére.

A debreceni klub játékosai a tavalyi, és az azt megelőző év folyamán is nagyon sikeresen szerepeltek a különböző országos versenyeken. Kiemelkedett Ábrók Andrea, aki gyakorlatilag minden versenyt megnyert kategóriájában, ahol elindult, de a többi versenyző is szépen gyűjtögette a kupákat. A remek eredményeket látván tehát nem csoda, hogy a Cívis Egyesület úgy döntött, idén az élvonalban indul. Vagy mégis?

– A teljesítményünk miatt sokan érdeklődtek, nem szeretnénk-e részt venni egy országos csapatbajnoki sorozatban. Kezdetben ezeket a kérdéseket el kellett hárítanunk, hiszen pályagondjaink miatt nem tudtuk volna vállalni, hogy minden mérkőzésünket idegenben, jellemzően Budapesten játsszuk le. Mivel azonban idén egyedüli szín „amatőr” csapatként második helyen végeztünk a Magyar Kupában, a szirénhangok újra megerősödtek. A Magyar Bowling Szövetségtől (Mabosz) is ígéretet kaptunk, hogy segítenek a pályával kapcsolatos problémák megoldásában. Így, mivel a Cívis Egyesület célja elsősorban a sportág helyi népszerűsítése, belevágtunk – tudtuk meg Tolnai Tibortól, a klub alelnökétől.

Osztályozós helyet

Az NB I-es csapatok két csoportban küzdenek, minden együttes megmérkőzik a saját csoportjában szereplő összes riválisával otthon, illetve idegenben, aztán az idény végén helyosztók következnek, a legjobbak esélyt kapnak a legmagasabb osztályban, a Szuperligában való szereplésre. A debreceniek célkitűzése egyértelműen az első két hely valamelyikének megszerzése, ezáltal osztályozó mérkőzésen való részvétel kivívása. – Tíz csapat indul, nekünk az Acapulco Bears (Budapest), az Erdély Bowling Club (Csíkszereda, meccseiket Budapesten rendezik), a Glow A (Budapest) és a Siketek BC (Budapest) lesz az ellenfelünk. A másik ágon az ATTE B (Budapest), az Acapulco Tiggers (Budapest), a Cool Ball s (Vértesszőlős), a Hungarocontrol (Budapest) és a Kecskemét BC fog szerepelni – adott helyzetjelentést az alelnök.

Újvárosban lesznek otthon

A hajdú-bihariak helyzetét nehezíti, hogy mivel Debrecenben nincs a szövetség előírásainak megfelelő pálya, így a hazai mérkőzéseiket Tiszaújvárosban kénytelenek megrendezni. – Ez egy olyan hátrány, amely előnyünkre fog válni. A Tiszaújvárosi Angyal Sport Klub pályái hasonló színvonalúak, mint a pesti versenypályák, így ha némi utazás árán is, de olyan feltételek mellett készülhetünk a mérkőzéseinkre, mint ami Pesten vár minket. Nagyon jó lenne Debrecenben megvívni a találkozóinkat egy minőségi játéktéren, de amíg ez nem áll rendelkezésre, jobban járunk, ha költözünk – vélekedett Tolnai Tibor.

A cívisvárosi egyesület (teljes nevén a Cívis Bowling És Természetjáró Egyesület) 2015 áprilisában alakult, olyan tagokkal, akik már évek óta együtt vettek részt bowlingversenyeken, illetve közösen túráztak. Elsősorban azzal a céllal jött létre a klub, hogy a bowlingot, mint szórakoztató és egészséges sportágat népszerűsítése régiónkban. Számos versenyt rendeztek az elmúlt évben, amelynek eredményeként kialakult egy mag, amelyre bízvást lehet alapozni, havi egy-két viadalon rendszeresen megtöltik a rendelkezésre álló helyeket. Tavaly, hagyományteremtő szándékkal útjára indították a régió legnagyobb versenyét, a Cívis Kupát, amelyre az ország különböző területeiről sikerült 50 versenyzőt elhozni, köztük két válogatottat.

A Cívis Bowling Team csapata már túl is van az első NB I-es fordulón: a tavaly még Szuperligás Acapulco Bears ellen játszottak és szoros meccsen, 14–10 arányban kikaptak úgy, hogy mindössze 4 fával ütöttek kevesebbet, mint ellenfelük. Április 2-3-án otthoni körrel folytatják a debreceniek, előbb az Erdély BC-vel, majd a Glow A nevű csapattal küzdenek meg Tiszaújvárosban.

HBN


A Cívis Bowling Team csapatának tagjai

Ábrók Andrea (2014 MK egyéni győztes, 2015 MK csapat 2. hely), Harsányi Sándor (2015 AMF kupa amatőr győztes), Hárnási Ferenc, Hárnási Ferencné (2015 MK csapat 2. hely), Hossóné Béres Éva, Szabó Ilona, Tolnai Tibor (2014-2015 Pin s kupa 3. hely), Végh László


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!