Sport

2016.03.07. 11:36

A sámsoniak örülhetnek, a DVSC-től elvettek egy aranyat

Hajdúsámson, Debrecen - Hajdú-Bihar megyéből négy ökölvívó vehetett részt Budapesten azon a meghívásos tornán, amelyet a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hagyományteremtő céllal indított el 2016-ban.

Hajdúsámson, Debrecen - Hajdú-Bihar megyéből négy ökölvívó vehetett részt Budapesten azon a meghívásos tornán, amelyet a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hagyományteremtő céllal indított el 2016-ban.

Minden felnőtt súlycsoport 1-4 legjobb hazai bunyósa csapott össze egymással a kétnapos verseny során. Varga Miklós és Bernáth István (HISE mindkettő) győztek is, Nagy Tímea (DVSC) viszont a döntőben hiába verte tönkre a Madárfészek Ökölvívó Akadémia fiatal favoritját, segédpontokkal Szatmári Petrának adták a győzelmet.

Pénteken eldőlt, hogy Patai Sándor (DVSC) nem jut a fináléba, így ő a 49 kilogrammosok között harmadikként zárt. A sámsoni Varga ugyanakkor leiskolázta vetélytársát, és ugyanúgy nem ment végig a mérkőzése (TKO siker a második menetben), akárcsak a klubtárs Bernáth Istváné, aki szintén hamar tudatosította ellenfelében, hogy ki a jobb bokszoló. Nagy Tímea is remekelt pénteken, ő egy korábbi magyar bajnokot, a szövetség által jelenleg eléggé támogatott, utánpótlás Európa-bajnok Szatmári Petrát egy éve simán megverő Papp Nikolettet gyűrte le egyhangú pontozással.

A szombati döntők során aztán Varga Miklós nem a várt ellenféllel találkozott, hiszen előző nap Gálos Rolandot - nem kis meglepetésre - igen egyértelműen múlta felül az egriek tehetsége, Könnyű Richárd. Miki azonban már sok volt neki. A HISE kiválósága nem engedte, hogy "ütök egy-kettőt, aztán elsasszézok" stílusát alkalmazza vele szemben Könnyű, és folyamatosan nyomás alatt tartva, gyakorlatilag a ring egyik sarkától a másikig verte őt. Mindezt ismét fájós kézzel tette Varga, ami még egy 2015-ös sérülés maradványa (edzője szerint további kezelések szükségesek majd). Az első alkalommal kiírt Gróf Széchenyi István Ökölvívó Emléktorna 60 kilós győztese tehát Varga Miklós, a hajdúsámsoniak bunyósa lett.

A másik megyei aranyérmes Bernáth István lett (+91 kg), aki ugyancsak nagyon magabiztosan teljesített végig. A döntőben a gyakorlatilag hazai pályát élvező KSI-s (egyébként rokonai révén a Széchenyi-alapítványhoz is köthető) Urbán Ferenc ellen az első menetet a bemelegedésre szánta Bernáth, majd innentől magasabb fokozatba kapcsolt és borzasztóan elpüfölte Urbánt, akinek sok köze nem volt a mérkőzéshez. A harmadik menetben be is dobták a törülközőt a KSI-sek, Bernáth pedig Hajdúsámsonnak a második aranyérmet hozta el.

Máté Attila vezetőedző maximálisan elégedett volt mindkét bunyósával, s kiemelte, hogy mindketten olyan fölényt mutattak súlycsoportjukban, ami megkérdőjelezhetetlenné teszi magyarországi elsőségüket.

A DVSC hajdúhadházi tagozatának klasszisa, Nagy Tímea és edzője Salánki László - miként a végén elmondták - tudták előre, hogy legjobb lenne kiütni a döntőbeli ellenfelet, mivel őt finoman szólva is kedvelik a pontozóbírók Magyarországon. Az is intő jel volt, hogy a pénteki elődöntőben Szabó Luca gyakorlatilag legyőzte Szatmárit, de mégis a fővárosi hölgyet pontozták a fináléba. Mindenesetre Nagy Timi az első három menetben úgy bokszolt, hogy trénere nem tudott hibát találni benne. Nem csak az egyes-kettes ütései, de a hármas kombinációi is ültek ellenfele testén, fején, aki csak abban jeleskedett, hogy jól bírta a pofonokat. A negyedik menet felétől volt pár villanása Szatmárinak is, de ezzel együtt is úgy vélte a szakma nagy része, hogy ez az arany Nagyé lesz. Ezek után döbbenten hallották az eredményhirdetést (nem csak a DVSC edzői), amely szerint döntetlen lett, ekkor pedig egyenként a bírók megnevezik ők kit láttak jobbnak. Mint a történetből sejthető: Szatmári Petra keze került a magasba. Salánki László szerint ennél jobban nem lehet megverni valakit, ám ha ez sem elég... Ráadásul az olimpiai kvalifikáció a női 75 kilóban nagyon nehéz lesz, de a korábbi vb- és Eb-bronzérmes Nagynak lenne rá esélye, hogy kiverekedje magát Rióba. Így viszont kérdéses, hogy őt nevezi-e a szövetség.

A két aranyérmes (Varga és Bernáth) gyakorlatilag biztos résztvevője lesz az áprilisi törökországi olimpiai kvalifikációs tornának, ahonnan riói kvótát lehet még szerezni. Nagy Timinél a szövetség döntésére várunk ez ügyben.

- Koppányi Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!