Sport

2016.02.27. 19:16

Tízméteres sportlövő Eb - Negyeddöntős és kilencedik hely a vegyescsapatoknál

Győr - Puskában a negyeddöntőben fejezte be szereplését, míg pisztolyban a kilencedik helyen végzett a magyar duó szombaton a győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon, melyet 13 éremmel és három olimpiai kvótával zárt a hazai válogatott.

Győr - Puskában a negyeddöntőben fejezte be szereplését, míg pisztolyban a kilencedik helyen végzett a magyar duó szombaton a győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon, melyet 13 éremmel és három olimpiai kvótával zárt a hazai válogatott.

Az Eb-n hivatalos számként most debütált csapatversenyben a puskásoknál az egyéniben 27. Somogyi Péter és a nőknél 19., a csapattal aranyérmes - mindössze 15 éves - Gáspár Lalita alkotta a magyar kettőst, mely az 50 lövéses alapversenyben (mindkét csapattagnak 25 lövése volt) 517,7 körrel zárt, ami a nyolcadik, utolsó továbbjutó helyet jelentette a számára.

A legjobb nyolc között két négyes csoportra osztották a mezőnyt, s a két kvartett első helyezettjei jutottak be a fináléba. A magyar egység saját négyesében negyedik lett, ezzel véget ért számára a verseny.

A pisztolyosoknál a két friss olimpiai kvótás, Tátrai Miklós és Egri Viktória szerepelt. A két versenyző nagyszerű formában lőtt az egyéni versenyek során, ez alapján éremre is esélyesnek tűnt a párosuk, ugyanakkor nagy kérdés volt, hogy a riói helyek megszerzése után mennyire lesznek képesek koncentrálni a vegyescsapatra.

Az 50 lövéses alapban végül nem sikerült a kettősnek kiemelkedően teljesítenie, egy körrel lemaradva a döntőről a kilencedik helyen zárt.

A magyar szempontból kiemelkedően sikeres győri Eb-n Miskolczi Julianna női puskában, Tátrai férfi, Egri pedig női pisztolyban jutott döntőbe, s szerzett ezzel riói kvalifikációt. Így nyolcra nőtt a Rióban indítható magyar sportlövők száma, korábban ugyanis Sidi Péter, Péni István, Szabián Norbert (mindhárom puska), illetve Csonka Zsófia és Tobai-Sike Renáta (mindkettő pisztoly) szerzett kvótát.

Szerdán a junior férfi puskacsapat győzött, ugyanebben a számban Péni István második lett, míg a junior női futócéllövők 20+20-as versenyében Major Veronika és a csapat is harmadik lett. Csütörtökön előbb Sike József második, a csapat pedig harmadik lett a futócél 40 vegyes számban, majd a junior vegyescsapatoknál Péni és Hurai Viktória a puskások között, míg Major Agárdy Vilmossal a pisztolyosok között diadalmaskodott. Pénteken a Sike, Tasi, Boros hármas második lett futócél 30+30-ban, a Miskolczi, Zwickl-Veres Kata, Gáspár Lalita trió pedig megnyerte a női puskások csapatversenyét. A szombati zárónapon aztán előbb az Egri, Nemes Adrienn, Csonka Zsófia összetételű csapat szerzett bronzot a pisztolyosok között, majd Major Veronika első helyen végzett a junior lány futócéllövők 40 vegyes számában, a csapat pedig harmadik lett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!