Sport

2016.02.27. 19:21

Tízméteres sportlövő Eb - Győrik Csaba: az álmok is megvalósultak

Győr - A legszebb magyar remények is megvalósultak Győrik Csaba szövetségi kapitány szerint a szombaton zárult győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon, melyet három olimpiai kvótával és 13 éremmel zárt a hazai válogatott.

Győr - A legszebb magyar remények is megvalósultak Győrik Csaba szövetségi kapitány szerint a szombaton zárult győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon, melyet három olimpiai kvótával és 13 éremmel zárt a hazai válogatott.

"Megvalósult minden, amit terveztünk, amit reméltünk, sőt, az is, amiről csak álmodtunk" - foglalta össze a kontinensviadalon történteket a szakvezető. - "Nem tudtam még utánanézni, de valószínűleg ez minden idők legeredményesebb magyar Eb-szereplése, csak az oroszok és az ukránok végeztek előttünk az éremtáblázaton. Megelőztük például Németországot, ami óriási szó, tekintve, hogy náluk 2,5 millió igazolt lövő van, míg nálunk 4300."

A szakember az olimpiai kvalifikációkkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy az előzmények alapján tulajdonképpen egyik sem váratlan, az viszont nagyon ritka, hogy valamennyi esélyt sikerül megragadni egy versenyen.

"Miskolczi Julianna két éve Eb-győztes volt, ráadásul az új fegyverével egészen kiváló eredményeket lőtt az utóbbi hónapokban, Tátrai Miklós pedig hosszú idő után az első olyan férfi pisztolyos, aki elérte a nemzetközi élmezőny szintjét, s tavaly versenyről versenyre szépen fokozatosan közelített a legjobbakhoz, és benne volt ez az eredmény" - sorolta a magyar kvótásokat a kapitány. - "Egri Viktória még nagyon fiatal, ám tulajdonképpen a válogatókon tönkreverte a hazai mezőnyt, az ob-n 387 kört ért el, márpedig aki ilyen eredményre képes, annak meg kellett adni a lehetőséget a felnőttek között. Ő pedig fiatalos pimaszságával kihozta magából az Eb-n is, amit tud."

Győrik Csaba hangsúlyozta, a korábbi öttel együtt megszerzett nyolc magyar kvóta kettővel több a maximálisan reméltnél, ami hatalmas eredmény.

"Most az lesz a legfontosabb, hogy mindenki nyugodtan, a lehető legjobban fel tudjon készülni a riói olimpiára. Az egyértelmű, hogy mind a nyolc versenyző indul majd a riói világkupaversenyen, hogy megismerkedjen a helyi körülményekkel" - vázolta a közeljövővel kapcsolatos terveit a kapitány, aki egyelőre még nem tudott arról nyilatkozni, hogy azokban a szakágban, melyekben kettőnél több magyar kvótás van - női pisztoly, férfi puska -, miként döntenek majd arról, hogy ki, miben indulhat a játékokon. - "Most örülnünk kell ezeknek a fantasztikus sikereknek, aztán a nagyon közeli jövőben kialakítjuk az ezzel kapcsolatos elveket. Mindenesetre a legfontosabb egyértelműen az, hogy Rióban a lehető legjobban szerepeljünk."

A szakvezető külön kiemelte az Eb magas színvonalú rendezését.

A magyar válogatott Győrben 13 érmet szerzett. A dobogós helyek tekintetében a junior Major Veronika és Péni István emelkedett ki, előbbi ötöt (pisztoly vegyescsapat arany, futócél 40 vegyes egyéni arany, csapat bronz, 20+20 egyéni és csapat bronz), utóbbi pedig hármat (puska egyéni ezüst, csapat arany, vegyescsapat arany) harcolt ki. A felnőtteknél a futócéllövő Sike József szerzett három érmet (40 vegyes egyéni ezüst, csapat bronz, 30+30 csapat ezüst). A legkellemesebb meglepetést a felnőtt női puskás csapat szolgáltatta: Miskolczi, Zwickl-Veres Kata és a csupán 15 éves Gáspár Lalita ugyanis győzelmével 25 év után az első magyar érmet szerezte meg ebben a számban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!