Sport

2016.02.18. 15:54

Rekordnevezés érkezett a döntőre

Debrecen - Benedek Tibor, dr. Sós Csaba és több válogatott úszó is ellátogat Debrecenbe.

Debrecen - Benedek Tibor, dr. Sós Csaba és több válogatott úszó is ellátogat Debrecenbe.

Magyarország legnagyobb, fogyatékos diákok számára rendezett úszóversenyét bonyolítják le szombaton 10 órától a Debrecen Sportuszodában. Az Országos Úszó Diákolimpiára, mely egyben tehetségkutató verseny is lesz, rekordlétszámú nevezés érkezett, az eseményen mintegy 200 fogyatékos diák részvétele várható – derült ki a nagyszabású viadal előtt tartott sajtótájékoztatón.

– Hat évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy rendezni kéne egy olyan megmérettetést a fogyatékkal élőknek, mint amilyen az épeknek is van. A célunk ezzel az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a mozgás szükségességére. Szerencsére ez már a hatodik ilyen viadal, melyet ismét Debrecenben tarthatunk meg. Az ország minden részéről érkeznek sportolók, jönnek mozgás-, látás- és hallássérültek, tanulásban- és értelmileg akadályozottak, Down-szindrómások, szervátültetettek és autisták – mondta el Moravecz János versenyigazgató, aki hozzátette, bár sokkal nehezebb megrendezni egy ilyen erőpróbát, mégis megéri, mert legalább egy napig minden induló úgy érezheti magát, mint egészséges társai, az a hála és szeretet pedig, amelyet kapnak a gyerekektől, felbecsülhetetlen.

Tehetségkutató is

Toponáry Gábor, a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) főtitkára megköszönte a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola (DSC-SI) számára a sok segítséget, melyet kaptak, többek között hogy szinte teljesen ingyen vehetik igénybe az uszodát. – Többek között a szuper körülmények miatt is ilyen népszerű ez a verseny. Ráadásul most először tehetségkutatót is tartunk, melyen a jövő nagy reménységeit is keressük. Nagyon fontos, hogy a fogyatékossággal élők éljenek a sport adta rehabilitációs lehetőségekkel is. A szlogenünk úgy szól, hogy „Több, mint sport”, mely valóban igaz, hiszen szociális és társadalmi problémákkal is foglalkoznunk kell – fogalmazott az elnök, majd elárulta, többek között Benedek Tibor, dr. Sós Csaba és több válogatott úszó is elfogadta meghívásukat, így ők is megtisztelik jelenlétükkel a diákolimpia döntőjét.

Kalmár Róbert, a DSC-SI szervezési és marketing igazgatója úgy nyilatkozott, hogy szívesen segítenek, a sportcentrum célja, hogy a fogyatékkal élő gyerekek is ugyan olyan kiszolgálásban részesüljenek, mint mások, olyan színvonalra törekednek, mint az általuk rendezett korábbi ob-kon, vagy Eb-ken.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!