Sport

2016.02.16. 18:51

Nüanszokon múlhat a DHK sikeres negyeddöntője

Debrecen - Jevgenyij Muhin szerint tanítványai sokat fejlődtek fizikálisan, de még van lehetőség további javulásra.

Debrecen - Jevgenyij Muhin szerint tanítványai sokat fejlődtek fizikálisan, de még van lehetőség további javulásra.

A Debreceni Hoki Klubnál mozgalmasan telt a MOL Liga alapszakasza. Remekül rajtolt a cívisvárosi alakulat, de a kezdeti lendület nem tartott sokáig, és az Újpest elleni 9–2-es vereség Dmitrij Romanov állásába került. A stafétabotot pár összecsapás erejéig a sportigazgató, Ladányi Balázs vette át, majd a magyar szakembert az a Jevgenyij Muhin váltotta, aki tavaly szép sikereket ért el Berta Ákosékkal. A hajdúságiak az utóbbi hetekben újra szebbik arcukat mutatták, huszáros hajrájuknak köszönhetően a negyedik pozíciót kaparintották meg. A régi-új orosz szakvezető a Hajdú-bihari Naplónak adott interjújában többek között beszélt az erőnléti problémák orvoslásáról, valamint jellemezte az új igazolásokat.

Hogyan értékelné az alapszakaszt?

Jevgenyij Muhin: Adósak maradtunk az egyenletes teljesítménnyel. Amikor visszatértem, a játékosok nem voltak megfelelő erőnléti állapotban. Ezen feltétlenül változtatnunk kellett, ami kemény feladatnak ígérkezett, ugyanis gyakorlatilag kétnaponta bajnoki várt ránk. Ha összevetjük a mostani helyzetet a korábbi szituációval, konstatálhatjuk, hogy összejött az előrelépés. Jó úton járunk, hiszen tanítványaimnak visszatért a jókedvük és az önbizalmuk, ennek ellenére még most sincs csúcson a gárda fizikális szempontból. Az utolsó nyolc meccsünk remekül sikerült, ennek köszönhetően tudtuk megszerezni az előkelő negyedik pozíciót.

Mennyiben változott a pontvadászat színvonala a tavalyi évhez képest?

Jevgenyij Muhin: Jelentős átalakulást nem tapasztalok. A Brassó komolyan meggyengült, míg az újonc MAC Budapest kifejezetten ütőképes. A brassóiakat leszámítva mindegyik résztvevő képes megverni a másikat, nincsenek óriási különbségek. Mégis kiemelnék két klubot: a Miskolc és a MAC magasabb szinten állnak, nekik nagyobb esélyük van a bajnoki elsőségre.

Az utóbbi hetekben több új hokissal állapodott meg a vezetőség. Róluk mi a véleménye?

Jevgenyij Muhin: Alekszandr Medvegyev és Tyimur Raszulov abban nyújt segítséget, hogy a saját zónánkból gyorsabban tudunk kijönni. Korábban ezzel jelentős problémáink adódtak, a két bekknek köszönhetően javulás tapasztalható. A szlovák csatár, Erik Piatak remekül használja ki az adódó lehetőségeket, gyorsan helyzetbe tud kerülni. A Piatak, Saluga, Trosin alkotta támadósor jelenleg a DHK egyik legfontosabb egységévé vált. Az érkezők olyan szintet képviselnek, amire szüksége volt az együttesnek. Hatalmas rutinnal rendelkeznek, nehéz szituációkban képesek helyes döntéseket meghozni.

A negyeddöntőben az újpestiek várnak Önökre, az első felvonást szerdán 18 órakor rendezik a Megyeri úton. Mire számít?

Jevgenyij Muhin: Az Újpest nem gyengébb azoktól az alakulatoktól, amelyek az első három helyen végeztek. A fővárosiaknál kiváló edzői munka zajlik, remekül mozognak a jégen, fizikálisan is megfelelő szinten vannak, talán kapusposzton adódhatnak gondjaik. Komolyan készülünk erre a párharcra, aprólékosan kielemezzük riválisunk erősségeit, valamint gyenge pontjait. Úgy vélem, kiegyenlítettek az erőviszonyok, mindkét csapatnak ötven-ötven százalék esélye van, apróságok dönthetnek a továbbjutásról. Nagyon bízom benne, hogy sikerrel vesszük ezt az akadályt. Jelenleg csak a lila-fehérekre koncentrálunk, ha bejutnánk az elődöntőbe, ott már bármi megtörténhet.

Mekkora segítséget jelent, hogy a második és szükség esetén a harmadik meccset is a Debrecen Jégcsarnokban játszhatják?

Jevgenyij Muhin: Érdekes a play-off rendszere Magyarországon. Az lenne a logikus, ha mi kezdenénk itthon, aztán mennénk vendégségbe, és az esetleges harmadik találkozót hazai jégen játszhatnánk. De most úgy van, hogy idegenben nyitunk, majd itthon folytatjuk, ha kell, kétszer is. Ebben a szisztémában arra kell törekednünk, hogy az első összecsapást behúzzuk Újpesten, mivel egy ilyen nívót képviselő gárda ellen roppant nehéz zsinórban két meccset megnyerni.

HBN-Biró Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!