Sport

2016.01.14. 10:44

Egy igazi futballszerető ember távozott

Debrecen - Nyolcvannégy éves korában, január 10-én elhunyt Szombathy András Lajos.

Debrecen - Nyolcvannégy éves korában, január 10-én elhunyt Szombathy András Lajos.

Szombathy András Lajos 1931. november 17-én született Hajdúnánáson, ott végezte el az elemi iskolát és a gimnáziumot. Kora gyermekkorától jelentős szerepet töltött be életében a labdarúgás, ez a szerelem örökre megmaradt nála. 15 évesen felkerült a Hajdúnánási TE megyei első osztályú csapatába, mellyel később az NB III-ba jutottak. Ez idő alatt tizenegyszer Kelet-Magyarország ifjúsági válogatottjának, majd négyszer Kelet-Magyarország felnőtt válogatottjának a tagja volt.

1950. január elsején a Hajdúnánási Városi Tanácsnál kezdett dolgozni, később önként jelentkezett katonai szolgálatra. Első számú repülőnek sorolták be, Berettyóújfaluba került a Kilián György Repülő-Hajózó Tiszti Iskolára, ahol labdarúgó csapatot szervezett. A tiszti iskolát ott kellett hagynia, mert mellhártya gyulladást kapott, visszakerült Hajdúnánásra, ahol megismerkedett feleségével, akivel 62 és fél évig élhettek egymás mellett.

A Testnevelési Főiskolán sportvezető szakot végzett, Budapestre rendelése után a Honvédelmi Minisztérium személyügyi főcsoportfőnökségén dolgozott. Leszerelése után visszakerült Nánásra, ahol a Demokratikus Ifjúsági Szövetségben városi sportfelelős volt. Ezután a Biharkeresztesi Járási Testnevelési és Sportbizottsághoz hívták elnöknek. Ezután behelyezték Debrecenbe, a Megyei Tanácshoz, ekkor a szakszervezeti bajnokságban szereplő futballcsapatban játszott.

Ezután kinevezték a Megyei Tanács egyházi főelőadójának, közben a DVSC elnökségi tagja lett. 1963. szeptember 24-én megszületett fia, András. Volt a HTE elnöke is. 1977. szeptember 16-án a Magyar Államvasutak Állomásfőnökségére nevezték ki, ekkor lett a DVSC elnöke: a munka meghozta az eredményét, 1978-ban a DVSC 3. lett az NB II-ben, majd 1979-ben feljutott az NB I-be.

1980-ban az egészségi állapota annyira megromlott, hogy a balatonfüredi szívkórházba került, majd rokkantsági nyugdíjba ment. Később a Megyei Tanács sportvezetése felkérte a Hajdú-Bihar Megyei Labdarúgó Szövetség főtitkári teendőinek ellátására.

Sajnos az idő múlásával ágyba kényszerült és csak segítséggel tudta elhagyni házukat. A labdarúgással való kapcsolata arra korlátozódott, hogy a televízióban nézte kedvenc csapatát a DVSC-t és az újságokban olvasta a sporthíreket. Felesége tavaly júniusi elvesztése után egyre gyengébbé, kedvtelenebbé vált.

2015. decemberében több évi otthoni ápolás után azt választotta, hogy szülővárosának idősek otthonába költözzön, ahol tragikus hirtelenséggel, 2016. január 10-én reggel elhunyt. Végső búcsúztatása január 21-én, csütörtökön lesz polgári szertartás szerint a Debreceni Köztemető II-es számú ravatalozójában.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!