Sport

2015.12.25. 16:24

Kagylósalátával teljes az ünnepe

Debrecen - A hatszoros felnőtt világbajnok uszonyos­úszónál, Senánszky Petránál a karácsony csak a családé.

Debrecen - A hatszoros felnőtt világbajnok uszonyos­úszónál, Senánszky Petránál a karácsony csak a családé.

Az ember természeténél fogva kíváncsi – miért lenne ez másképp a szeretet ünnepén? Mindenkinek megvannak a maga kialakult szokásai, hogyan tölti ezt az időszakot. A Hajdú-bihari Napló ebben az évben az uszonyos­úszás koronázatlan királynőjét, a debreceni Senánszky Petrát kérte meg, engedjen betekintést a kulisszák mögé.

Egyenként bontják ki

– Nálam már 23-án elkezdődik a karácsony, Dáviddal (Kókai Dávid, Petra edzője és párja – a szerk.) feldíszítjük a kis műfenyőnket, és átadjuk egymásnak az ajándékokat. Azért alakult ez így ki, mivel a 24-25-ét mindketten a családunkkal töltjük. Szenteste délelőttjén haza megyek, évről-évre váltakozik, hogy anyánál, vagy apánál töltjük-e ezt a napot – most édesanyám a „soros”.

A testvéreimmel együtt kidekoráljuk a házat, ünnepi hangulatot teremtünk. Délután közösen becsomagolunk mindent, majd a fenyőfára is felkerülnek a díszek. Nálunk szokás, hogy elegánsan felöltözünk, kicsípjük magunkat. Miután pedig a meglepetéseket elhelyezzük a fa alatt, jöhet a vacsora. Szeretjük a tengeri herkentyűket, kagylósaláta például mindig kerül ilyenkor az asztalra, anélkül el sem tudnám képzelni a karácsonyt. Egyébként mi ilyenkor inkább különlegesebb ételeket fogyasztunk, olyanokat, amiket a hétköznapokon nem nagyon szoktunk. Ha már mindenkinek tele a hasa, lekerülnek a papírok a „figyelmességekről”. Szépen sorban, egyenként kapja meg mindenki a csomagját, szeretjük látni a másik örömét. Később esetleg megnézünk egy filmet, zenét hallgatunk, beszélgetünk. Karácsony első napját apánál töltjük, ott is hasonló a forgatókönyv, csak épp az a nap biztos, hogy közös társasjátékozással zárul, a nővérem, Vera ugyanis imád játszani. December 26-án pedig Dávid szüleihez megyünk ebédre – mesélte el a Debreceni Búvárklub sztársportolója.

Együtt a tesókkal

Petra fantasztikus eredményei mellett arról is híres, hogy szívesen tölti az idejét a konyhában, imád sütni. – Ilyenkor sajnos nincs időm rá, hogy egyedül főzőcskézzek, anyának szoktam besegíteni. Külön süteménnyel sem készülök, általában együtt készítünk mézeskalácsot – avatta be portálunkat a részletekbe a klasszis, aki ebben az időszakban sem unatkozik, csupán két napja lesz edzésmentes, hiszen készülnie kell a lengyelországi világkupára, amelyet január végén rendeznek, illetve a vizsgáira is tanul.

Mint kiderült, Petránál ez az ünnep csak a családról szól, a barátokkal karácsony előtt vagy után találkozik. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a már tavaly és idén is az év magyar búvárúszójának választott sellőlány vajon melyik típusba tartozik: jó előre megveszi mindenkinek az ajándékot, vagy az utolsó pillanatokra hagy mindent? – Igen sűrű volt a programom az utóbbi időben, két hete került sor az idei utolsó versenyemre, így csak ezt követően tudtam elkezdeni a várost járni, és mindenkinek beszerezni a megfelelő dolgot. Bevallom, akadt, amit csak szerdán vettem meg. Mindig összefogunk a testvéreimmel, kigondoljuk és felkutatjuk a szüleinknek a meglepiket. Ez is jó közös program, kedvemre való, mikor találkozunk és nézelődünk – fogalmazott Senánszky.

HBN–SZADÓ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!