Sport

2015.11.25. 07:33

„Semmi más nincs, csak az aerobik”

Debrecen - A sportág ikonikus alakja nem akarja megvárni a leépülési fázist, a Világjátékokig az élvonalban maradna.

Debrecen - A sportág ikonikus alakja nem akarja megvárni a leépülési fázist, a Világjátékokig az élvonalban maradna.

A magyar aerobik legsikeresebb kontinensviadala volt a portugáliai Elvasban megrendezett Európa-bajnokságon. A legújabb sporttörténelmi siker legfőbb letéteményese a debreceni Hegyi Dóra volt, aki négy éremmel térhetett haza: egyéniben és csoportban ezüst-, párosban bronzéremmel gazdagodott, s az ő sikereinek is hála, a magyarok első helyen végeztek a nemzetek közti pontversenyben.

Maradéktalanul elégedett a nem mindennapi eredménysorral?

Hegyi Dóra: Sajnos nem mondhatom azt, hogy igen.

A négy megszerzett érem ellenére?

Hegyi Dóra: A bemutatott gyakorlatokkal elégedett lehetek, hiszen az edzőm, Kovácsné Laurinyecz Julianna azt mondta, neki én vagyok az Európa-bajnok, s ha ezt ő mondja, akkor azt elfogadom. Viszont az nagyon bosszant, hogy akik előttem, illetve előttünk végeztek, azok rontott gyakorlatot mutattak be, s így lettek elsők.

Sajnos a pontozásos sportágakban ez mindig benne van a pakliban. De mi lehetett ennek az oka?

Hegyi Dóra: Nagyon erős delegációval utaztunk Portugáliába, a hét kategóriából hatban éremesélyesek voltunk. Talán erre nem voltak felkészülve a bírók.

Több év eltelt egy beszélgetésünk óta, amikor azt fejtegette, nagyon nehéz felkerülni a dobogóra, mert a sportdiplomáciánk erőssége elmarad a rivális nemzetekétől. Azóta több érmet is akasztottak a nyakába világversenyek után. Mennyiben változott a helyzet?

Hegyi Dóra: Erősebb lett a befolyásunk, mert felnőtt egy olyan generáció, amelyet érdemes menedzselni. Viszont a mostani Eb-n nem voltunk az ítészek szíve csücskei.

Az évek alatt változott a magyar aerobikosok megítélése, de más lett-e Hegyi Dóra?

Hegyi Dóra: Muszáj volt változnom, mert maga a sportág is fejlődött, sokkal keményebb, dinamikusabb lett. A nagy fordulatot 2013 hozta meg, amikor a budapesti tanulmányaimat letudva, újra Debrecenben éltem és edzettem. Ismét Julika néni felügyelte a munkát testközelből, s ez új lendületet adott. Azóta semmi más nincs, csak az aerobik. A testi adottságaim miatt kétszer-háromszor annyit kell dolgoznom, mint a riválisaimnak, de a befektetett energiának meglett az eredménye.

Melyik sikerére a legbüszkébb?

Hegyi Dóra: Amit egyedül ér el az ember, az jelenti a legtöbbet, hiszen egyéniben nem számíthat másokra, csakis saját magára. A világkupán szerzett arany és ez az Európa-bajnoki ezüst csillog a legszebben, de természetesen minden eredményemre nagyon büszke vagyok.

A kontinensviadal után alig volt olyan szegmense a médiának, ahol ne tűntek volna fel. Milyen érzés a reflektorfényben fürödni?

Hegyi Dóra: A nemzetközi versenyek után vannak ezek a nagy fellángolások a média részéről, amit bevallom őszintén, meg lehet szokni, hiszen nagyon jó érzés. Viszont azt sajnálattal tapasztalom, hogy még mindig nagyon sokan nem tudják az országban, miről szól ez a sportág. Remélem, az interjúk által ismertebbé, népszerűbbé válik az aerobik.

Most a megérdemelt pihenőjét tölti?

Hegyi Dóra: Azon már túl vagyok. Az Eb-t követően kaptam egy edzésmentes hetet, aztán újra belevágtunk, mert karácsonyig szeretnénk összeállítani az új gyakorlatomat. Minden évben azt hiszem, hogy nem lehet nehezebb programot összeállítani, de aztán kiderül, tévedtem.

Meddig lehet ezt az erőltetett menetet csinálni?

Hegyi Dóra: Idén húsz éve, hogy elkezdtem az aerobikot, s bevallom, már elgondolkoztam a jövővel kapcsolatban. Az elmúlt négy évben rengeteget fejlődött a sportág, ezért nagyon nehéz világszínvonalon űzni. Addig csinálom, amíg nem érem el a leépülési fázist, nem akarom megvárni, amíg szép fokozatosan elhaladnak mellettem a versenytársak. Úgy érzem, 2-3 jó év még lehet bennem, a 2017-es wroclawi Világjátékokon való részvétel például nagyon csábító.

Ha pihenés nem is, de egy nagy ünnep még vár minden debreceni aerobikosra ebben az évben.

Hegyi Dóra: Igen, a hagyományokhoz hűen a Flex-HD SE idén is megrendezi az Aerobik Bált, méghozzá december 18-án. Számunkra ez a szezon zárása, igazi ünnepnap. Már nagyon készülünk rá, hiszen a legkisebbektől az élversenyzőkig mindenki fellép az eseményen, utána pedig bulizunk egy hatalmasat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!