Sport

2015.11.10. 13:45

Ha valaki jól ismeri a norvégokat, akkor az Kovács Péter

Debrecen - Norvégiában mindenki optimista a pótselejtező esélyeit illetően, de elbizakodottságnak nyoma sincs.

Debrecen - Norvégiában mindenki optimista a pótselejtező esélyeit illetően, de elbizakodottságnak nyoma sincs.

Tizenhárom évvel ezelőtt költözött ki először Norvégiába a tízszeres magyar válogatott csatár, Kovács Péter, aki később a Tromso IL, a Viking Stavanger, a Strömsgodset IF és az Odd Grenland labdarúgójaként nyolc esztendőt húzott le az északi országban.

2010-ben egy szezon erejéig a belga Lierse futballistája volt, majd egészen 2015-ig újra a Strömsgodset támadójaként kereste a kenyerét, hogy aztán az ugyancsak viking Sarpsborg 08 FF-ben kössön ki.

Kovács két éve az Európa Liga selejtezőkörében két meccsen is szerepelt a DVSC-TEVA ellen, sajnos akkor a „Godset” örülhetett a továbbjutásnak.

A harminchét éves norvég gólkirály tehát behatóan ismeri a magyar válogatott pótselejtezős riválisának futballját és Kovács készséggel állt a Hajdú-bihari Napló rendelkezésére.

Nem elbizakodottak

Mint az több helyen megjelent, a sorsolást követően már-már hurráhangulat uralkodott el Norvégiában, az ottani futballtársadalom nagyon nehezen tudja azt elképzelni, hogy a csütörtöki, oslói és a vasárnapi, budapesti kilencven percet követően ne Per-Mathias Högmo együttese jusson ki a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságra.

[poll id="1029"]

– Igen, a norvégok optimisták, de abszolút nem elbizakodottak! Tudják, hogy két kemény összecsapás vár rájuk egy jó ellenfél ellen, nagyon koncentráltan lépnek majd pályára – vélekedett a salgótarjáni születésű, mára már magyar-norvég kettős állampolgársággal rendelkező játékos.

Kovács szerint Norvégia erősségének a szervezett védekezés és az összeszokottság számít, de a rögzített játékszituációkat is nagy hatékonysággal oldják meg. A kérdésre, hogy kik a legveszélyesebb labdarúgóik, három nevet sorolt föl: Marcus Pedersenét, Alexander Söderlundét és Markus Henriksenét.

A csatár szerint nem egyértelmű, hogy nekünk esnek a házigazdák az oslói odavágón. – Véleményem szerint variálni fogják az offenzív és az óvatosabb, kiváráson alapuló focit, de az első 15-20 percben mindenféleképp támadó szellemben fognak játszani sok futással, agresszív védekezéssel. Aztán ahogy kialakul a meccs forgatókönyve, annak megfelelően futballoznak majd – osztotta meg véleményét velünk Kovács Péter.

A két együttes játékosainak klubjait elnézve nálunk alig akad topligás labdarúgó, míg a norvégok az angol, a német vagy éppen a skót első osztályban szerepelnek. – Ez nem feltétlenül jelent bármit is, a napi forma fogja eldönteni a továbbjutást. A magyar válogatott számára kulcsfontosságú lehet egy idegenbeli gól, akár el is döntheti a párharc kimenetelét – mondta a támadó, aki az alábbi szavakat intézte a magyar labdarúgó-válogatott tagjaihoz:

– Ahogyan egyszer Sir Alex Ferguson mondta: a játékot játszd és ne az alkalomra várj! Jó csapat a magyar, ahhoz, hogy sikert érjen el, okosan, taktikusan és önbizalommal telve kell játszania Bernd Storck legénységének.

HBN-TN


Pedersen jó formában van

A Kovács Péter által említett három futballista közül Alexander Söderlundot láthattuk a Debrecen ellen az idei EL-selejtezőben, a Lokit kettős vereséggel kiütő Rosenborg csatáráról megállapíthattuk, hogy erős, veszélyes támadó. Markus Henriksen a holland AZ középpályása, a legutóbbi fordulóban gólt szerzett és gólpasszt adott a Vitesse ellen. Marcus Pedersen a Strömsgodset labdarúgója, nyár óta 10 meccsen 11 gólt rúgott az élvonalban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!