Sport

2015.09.17. 14:37

Hrutka kikelt a labdarúgó-szövetség ellen

Budapest - Sokan és sok helyen felemelték már a szavukat a Magyar Labdarúgó Szövetség túlzott és indokolatlan szigora ellen, amivel a szurkolók lelátói viselkedéséhez hozzááll.

Budapest - Sokan és sok helyen felemelték már a szavukat a Magyar Labdarúgó Szövetség túlzott és indokolatlan szigora ellen, amivel a szurkolók lelátói viselkedéséhez hozzááll.

A múlt hétvégi derbi, az Újpest–Ferencváros mérkőzés után a lila-fehér klub kétmilliós büntetést kapott, holott semmiféle komolyabb botrány nem történt a Szusza-stadionban. Az egykori magyar válogatott labdarúgónál, Hrutka Jánosnál is betelt a pohár, a Fradi korábbi védője Facebook-oldalán fakadt ki a szövetség folyamatos „keménykedése” ellen.

Hrutka így kezdi:

„– Apa, milyen egy futballmérkőzés hangulata?

– Nem tudom kisfiam, mi magyarok vagyunk!”

... és sajnos ez már nem vicc! Az elfogadás, a tolerancia, az együttérzés, az együttélés, a befogadás és a kommunikációban megfogalmazódó határtalan segítségnyújtás világában oda jutott (remélem még nem) a szurkolói kultúra, hogy gyermekeink csak a videómegosztók világán és idősödő hangok elbeszélésein keresztül ismerhetik meg azt a szenvedélyt, azt a vágyat, azt a szívverést szaporázó érzést, amit mi még egy igazi futballstadionba lépve átélhettünk. Mit tudhatnak már ők ugrálásról, fej feletti tapsolásról, ordításról, érzelmek kinyilvánításáról, a másik csapat fricskázásáról, szotyoláról, tökmagról, hangos füttyszóról, és a véleményük szabad kinyilvánításáról? A fantasztikus, mondhatom tapasztalatból, nyugodt szívvel, hogy a világ élvonalába tartozó hangulatot teremteni tudó magyar fanatikusok, nem több mint körülbelül 100 ember miatti általánosítás, és ellenségkép gyártás miatt már nem tudják megadni ezt a felejthetetlen, életre szóló élményt a mai tinédzsereknek.

Amíg a vezetés, elsősorban az MLSZ nem változtat ezen a politikán, és a futballunk színvonala, az akadémiákról kikerülő számtalan tehetség (és még sorolhatnám) helyett a hangulaton, a csapatokon keresztül a szurkolókon próbál erőt demonstrálni, addig nagy változás nem igen lesz!

»Külföldön már megoldották!« - szokták mondani, hozzák a »pozitív« példákat mindig – írja Hrutka és több németországi bajnokin készült videót is citál a témában, ahol nem éppen síri csendben ülnek a drukkerek a lelátón.

„Az MLSZ 2 millióra büntette az Újpestet? Miért? Mert 9x (bár csak ennyi lett volna) szidták szeretett csapatomat!? Mert transzparenst függesztettek ki!? Mert meggyújtottak pár görög tűzet!? Ez kinek fájt? Kit bántott az MLSZ ellenőrön és pár fotelben helyet foglalón kívül? Ez hozzátartozik egy Dortmund-Bayern-hez, egy Dortmund-Schalke-hoz... és egy Újpest-Fradihoz is!

Tehát mi is történt?

Csináltak egy jó hangulatot! Egy olyan hangulatot, egy olyan környezetet, ahol minden futballista álma játszani! (köszönet érte) . Ezért a párosításért érdemes futballozni!

»Jajjj, szegény Újpest!« – de nem az eredmény miatt!” – zárja sorait Hrutka.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!