Sport

2015.08.02. 12:34

Lebedevs újra otthon érezte magát a debreceni oválon

Debrecen - Az öt lengyel motorosból négy továbbjutott az Eb-döntőbe, a magyaroknak nem sikerült a bravúr.

Debrecen - Az öt lengyel motorosból négy továbbjutott az Eb-döntőbe, a magyaroknak nem sikerült a bravúr.Az utolsó pillanatokban is történt változás a startlistán, így végül nyolc nemzet 16 vaspapucsosa mérte össze erejét a junior Európa-bajnoki elődöntőben Debrecenben. A szombati viadalnak nagy volt a tétje, hiszen mindössze az első öt versenyző kvalifikálta magát a dániai Silkeborgban megrendezendő fináléba.

A viadalon nem borult a papírforma, az esélyesnek tartott pilóták kitettek magukért. A végső győzelmet a debreceni közönség nagy kedvence, Andzejs Lebedevs szerezte meg, aki az első futamában hullajtott pontot (Bartosz Smektala győzte le), utána viszont valamennyi starthoz állásánál diadalmaskodott. A lett salakszóró remekül használta ki, hogy ez elmúlt években többször is megízlelhette a Gázvezeték utcai ovált, rendkívül otthonosan mozgott a pályán.

Nincsenek véletlenek

A lengyel ifjak bizonyították, nem véletlenül húzzák a gázt a világ legerősebb bajnokságában a lengyel extraligában, illetve az első osztályban. A polákok rendre remek startokat fogtak, s ha előzniük kellett, nagyszerű csatákat vívtak – főleg egymás ellen. A dobogó második fokáért Maksym Drabik és Smektala csatázott, a különfutamot előbbi nyerte. Szintén szétmotorozás döntött az 5., utolsó továbbjutást jelentő helyért, ahol a lengyel Kacper Woryna maga mögé utasította a cseh felnőtt válogatott tagját, Eduard Krcmart. Az ötfős lengyel kontingensből egyedül Zgardinski nem tudta kiharcolni a továbbjutást, mivel a 7. lett, viszont az utolsó pillanatban benevezett Krystian Rempala 4. helye finálét ért.

A magyarok közül Benkő Roland 7 ponttal a nyolcadik helyen zárt, ami azt jelentette, hogy a verhető ellenfeleket legyőzte, ám a jobbnak ítélt pilótákkal nem boldogult. Tabaka Róbert rutinszerzés céljából indult a viadalon, s emlékezetes csatában legyőzte a román Mooszt, így 1 pont került a neve mellé. A 4. futamban az ukrán Makszim Roszoscsuk hatalmasat bukott, kulcscsontsérülés miatt nem folytathatta a küzdelmet, így a tartalék Bárány Márk is öt etapban motorozhatott. A debreceni salakos szintén legyőzte a román versenyzőt, így ő is 1 ponttal zárt, ami számára a 14., Tabakának pedig a 15. helyet jelentette.

HBN-BN


Végeredmény

1. Andzejs Lebedevs (lett) 14 pont

2. Maksym Drabik (lengyel) 13+3

3. Bartosz Smektala (lengyel) 13+2

4. Krystian Rempala (lengyel) 12

5. Kacper Woryna (lengyel) 11+3 (továbbjutók)

6. (tartalék) Eduard Krcmar (cseh) 11+2

....

8. Benkő Roland (magyar) 7

...

14. Bárány Márk (magyar) 1

15. Tabaka Róbert (magyar) 1.


Debrecen - A salakmotoros junior egyéni Európa-bajnokság elődöntőjének Debrecen adott otthont, ahol 8 ország 16 versenyzője küzdött a fináléba jutást jelentő első öt hely megszerzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!