Sport

2015.08.12. 14:11

Ünnepel az Olasz Focisuli, indul az idei Karnevál Kupa

Debrecen - Az idén negyedszázados DHSE Olasz Focisuli 25. alkalommal rendezi meg a hétvégén az OTP Karnevál Kupát.

Debrecen - Az idén negyedszázados DHSE Olasz Focisuli 25. alkalommal rendezi meg a hétvégén az OTP Karnevál Kupát.

– Közép-Európa legrangosabb utánpótlás labdarúgó tornájára kerül sor augusztus 15-16-án, s az OTP Karnevál Kupa mellett a napokban rendezik meg a Hőlégballon Európa-bajnokságot és az Eötvös Kupa röplabda tornát, ez csak tovább erősíti azt a ténymegállapítást, hogy Debrecen a nemzet egyik sportvárosa – szólalt fel elsőként Barcsa Lajos, a cívisváros alpolgármestere azon a sajtóeseményen, melyet az idén negyedszázados fennállását ünneplő DHSE Olasz Focisuli tartott a jubileuma és a 25. alkalommal tető alá hozandó utánpótlás focitorna kapcsán a megyeszékhelyen. Barcsa hozzátette, példaértékű utánpótlás-nevelés folyik a klubnál.

Már óvódáskorban

A sajtótájékoztatón megjelent még többek között Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, Papp Gyula, a DHSE elnöke, Bács Zoltán egyetemi kancellár és természetesen a focisuli elnöke, Hegedüs Gábor.

Az említettek mellett olyan szakemberek is jelen voltak, mint Pajkos János, Györky Gábor, Jeremiás Gergő, Kolbe Ádám, Hegedüs Tamás, valamint az Olasz Focisuliból indult ismert labdarúgók, korábbi és jelenlegi Loki-játékosok: Tőzsér Dániel, Tisza Tibor, Máté Péter és Balogh János.

Papp Gyula nyugalmazott ezredes emlékeztette a hallgatóságot arra, milyen embertpróbáló körülmények között edzhettek több mint húsz évvel ezelőtt a futballistapalánták és gratulációja mellett kijelentette, a DHSE Olasz Focisuli vezetője megelőzte a korát.

Hegedüs Gábor elmondta, huszonöt évvel ezelőtt olyan rendszert épített ki, amely nem kapcsolódott szorosan felnőtt fociklubhoz, de a tehetségek így is kijutottak akár nemzetközi porondra is. Az idő azt is igazolta, már óvodás korban le kell rakni az alapokat, ezért is indult el az az Ovi-Foci program, melynek keretében az országban már több, speciálisan ennek a korosztálynak kidolgozott pálya épült és az óvodapedagógusokat felkészítették a pályák használatára. Az Olasz Focisuli egyébként is nagy hangsúlyt fektet a szakemberek képzésére és a nemzetközi kapcsolatokra. A gyerekek és az edzők is sokat utaznak, nemzetközi mérkőzéseken mérettethetik meg magukat.

A DE kancellárja, Bács Zoltán szerint az intézmény és a sport egyre inkább összeforrt az elmúlt években és szeretnék, ha ez a folyamat nem állna meg. A tervek szerint az egyetem és az Olasz Focisuli kapcsolatai révén ősszel nemzetközi szakembereket hívnak majd meg, hogy segítsék a debreceni utánpótlásképzést, s szó van egy komoly szakmai konferenciáról is Debrecenben.

Saját erőnkből

Bács Zoltán hangsúlyozta: az utánpótlás-nevelésre is igaz az, hogy annak van igazán értéke, amelyet saját erőforrásból, magunk hozunk létre.

Hegedüs Tamás, az Olasz Focisuli megálmodójának fia, aki szintén szakedző, elárulta, hogy idén nyolc országból, összesen 108 csapatból érkeznek ifjú futballisták a Karnevál Kupára, a legtávolabbi résztvevők az Egyesült Arab Emirátusból kelnek útra.

HBN-TN


Meccs a Juventus ellen

– Végigjártam a szamárlétrát az Olasz Focisuliban, nagyon sok szép sikert értünk el és életre szóló barátságok köttettek az évek során. Nyugodtam mondhatom, hogy a külföldi utak rengeteg élményt nyújtottak, s az odakint lejátszott meccsek meghatározták később a pályafutásunkat. Fiatalon már olyan gárdák ellen léphettünk pályára, mint az AC Milan vagy a Juventus és sokszor meg is vertük őket. Vagyis már ekkor körvonalazódott, hogy van a csapatunkban potenciál – emlékezett vissza a sajtótájékoztatón Tisza Tibor, a DVSC-TEVA támadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!