Sport

2015.07.22. 09:50

Videó: Orosz Viktor nem tud hibázni, legutóbb épp Európa Kupát nyert

Debrecen - Világbajnokhoz méltón, újabb rajt-cél győzelemmel zárta a római Ifjúsági Íjász Európa Kupát Orosz Viktor, a debreceni Letizia SC 16 éves versenyzője.

Debrecen - Világbajnokhoz méltón, újabb rajt-cél győzelemmel zárta a római Ifjúsági Íjász Európa Kupát Orosz Viktor, a debreceni Letizia SC 16 éves versenyzője. A rekkenő forróságban a kvalifikációt az első helyen, 13 pont előnnyel a második helyezett amerikai Clayton Kevin előtt zárta, épp csak 6 ponttal a világcsúcs alatt. A kiesések fordulók során először szlovén ellenfelét verte 146-142 arányban, majd az észt Krisztjan Puusepp ellen 147-138 arányban bizonyult jobbnak. A szombati döntő napot Róma egyik legszebb stadionjában a Stadio dei Marmiban rendezték.

Viktor ellenfele az olasz Jesse Sut volt, aki a helyiek egyik legnépszerűbb ifjú íjásza. A döntő 146-139 arányban Viktor győzelmével zárult. Viktornak kadet korosztályban ez volt az utolsó nemzetközi versenye, jövőre már ifiként versenyez. Az elmúlt két évben, kadet korosztályában elért mindent, ami lehetséges: 2014-ben teremíjász világbajnok lett, 2015-ben Franciaországban megnyerte a teremíjász világkupát a 21 év alatti korosztályban, Szlovéniában teremíjász Európa bajnok lett, múlt hónapban az USA-ban rendezett Ifjúsági Világbajnokságon pedig megszerezte második világbajnoki címét, immár szabadtéren. Idei eredményei megkoronázásaként megnyerte a szabadtéri ifjúsági Európa Kupa-sorozat mindkét fordulóját és így összesített kupagyőztes is lett. Ebben a szakágban ezek a legmagasabb címek, amit sportoló elérhet. A sporttörténeti jelentőségű magyar sikereket ráadásul egy olyan sportágban hozza, melynek támogatottsága nagyon csekély,eszköz és költségigénye viszont magas.



Viktor eredményeit kitartó szorgalom, rengeteg edzés, a klub szakmai háttere, szülői támogatás és a Mol Tehetségtámogató Programja segíti. A versenytáv és a lövéssszám mind teremben (18m-60 lövés), mind szabadtéren (50m- 72 lövés) azonos a felnőttekével, ráadásul a fiatalabb korosztályok teljesítménye is rendre fej-fej mellett halad velük. Orosz Viktor idén sem teremben, sem szabadtéren korosztályában egyetlen mérkőzést sem veszített el, 100%-os teljesítménnyel zárta a nemzetközi ifjúsági versenyévadot.

A jövő héten Koppenhágában rendezik a felnőtt íjász világbajnokságot, és mivel Magyarországon egyedül Viktor tudta a csigás íjászok között teljesíteni a meglehetősen szigorú felnőtt kiküldetési követelményeket, mintegy az idei éve betetézéseként, ezen a versenyen kipróbálhatja magát a felnőttek között is.

- Vásári Róbert -


Az Európa Kupa döntő mérkőzéseit élőben közvetítették, Orosz Viktor aranydöntőjét 59:00-tól láthatják:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!