Sport

2015.07.31. 14:02

Nem akárki vezette a karatékák edzőtáborát

Debrecen - Nagyon nagy megtiszteltetésben volt része a debreceni KIYOSUMI Dojo karatékáinak, hiszen nyári edzőtáborunk vezetője Shihan Wakiuchi Tsutomu 6. danos japán mester volt, aki a ma élő leghitelesebb Kyokushin Karate mesterek egyike.

Debrecen - Nagyon nagy megtiszteltetésben volt része a debreceni KIYOSUMI Dojo karatékáinak, hiszen nyári edzőtáborunk vezetője Shihan Wakiuchi Tsutomu 6. danos japán mester volt, aki a ma élő leghitelesebb Kyokushin Karate mesterek egyike.

1.000 napig volt a Stílusalapító, Sosai Oyama bentlakásos tanítványa, majd utána a bentlakásos tanítványok vezető instruktora lett egészen addig, míg 1983-ban a Stílusalapító Szicíliába küldte oktatni, ahol azóta is él és vezeti az Olasz Kyokushin Karate Szövetséget. A Shihantól „tiszta forrásból” lehet elsajátítani a Kyokushin Karate technikáit, szellemiségét, hiszen ő a mai napig a Sosai Oyama-tól tanultak szellemében él, edz és oktat. Ez sugárzott az első perctől kezdve és végig a 7 nap során, amit itt töltött.

Az első 6 napban zajlott az edzőtábor illetve utolsó nap az övvizsga, melyben a nagyobb gyerekek, a felnőttek és a szülői csoportba járó karatékák vettek részt, a 7. napon pedig a Shihan edzést tartott a kisebb gyerekeknek, akik nem vettek részt ebben a táborban illetve utána egy speciális edzést a magas öves karatékák számára.

Az edzőtábor nagyon kemény volt, amit az egész heti hőség csak tovább fokozott. Azonban a karatékáknak komoly hajtóerőt jelentett a Shihan-ból sugárzó erő, megingathatatlanság, hit és emberség, aminek köszönhetően tudásuk legjavát adva, nagyon magas szinten teljesítették a tábor és az övvizsga kihívásait. A Shihan többször elmondta, hogy dojovezetőnk, Shihan Badar Attila (5. dan) kivételes mester és tiszta szívvel rábízhatjuk magunkat a keiko-k (edzések) során, amit az is bizonyított, hogy a karatékák mind technikailag, mind mentálisan nagyon felkészülten érkeztek a táborba. Utóbbit a Shihan folyamatosan tesztelte, hiszen – amint többször elmondta – a fizikai felkészültség önmagában nagyon kevés, ha nem párosul mentális erővel, koncentrációval és helyes légzéssel.

A tábort megelőző sok hónapnyi felkészülést az vezérelte, hogy a karatékák a lehető legjobb állapotban érkezzenek a táborba, hogy ne az alapokat kelljen javítani vagy esetleg erőnléti hiányosságok hátráltassák őket a tanulásban, hanem a lehető legtöbbet tanulhassanak a Shihantól. Ebben segítségükre volt még Shihan Badar Attila és 6 fekete öves tanítványa is, akik nemcsak jelenlétükkel bátorították az alacsonyabb öves karatékákat, hanem aktívan segítették is őket a tanulásban. A közös akarat és elszántság szemmel látható eredményt is hozott, hiszen mind a gyerek, mind pedig a felnőtt karatékák testileg-lelkileg más emberként távoztak a táborból, hogy a jól megérdemelt nyári pihenő után szeptembertől újult lendülettel, feltöltődve folytassák az edzéseket.

A Wakiuchi Shihan idén 4. alkalommal vezetett tábort Debrecenben és a KIYOSUMI Dojo karatékáinak közös vágya, hogy a jövőben még sokszor nyíljon lehetőségük tőle tanulni. Addig is azonban, a hétköznapok során továbbra is töretlenül követik a Shihan által mutatott utat, amire garancia a KIYOSUMI Dojo vezetője, Shihan Badar Attila.

- KIYOSUMI Dojo -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!