Sport

2015.06.18. 14:38

A hazai szövetség elnöke többet várt a női kosárválogatottól

Debrecen - A sportág honi első embere szerint muszáj a fiatalokra építeni a jövőben.

Debrecen - A sportág honi első embere szerint muszáj a fiatalokra építeni a jövőben.Szalay Ferenc, a honi kosárlabda-szövetség elnöke értékelt a magyar–román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság csoportküzdelmei után.

Hosszú hullámvölgyek

– Ha a magyar csapatot egy kicsit tágabb értelemben vesszük, akkor eddig jelesre vizsgáztunk rendezésből. A nemzetközi visszajelzések arról szólnak, hogy egy nagyon magas színvonalú Európa-bajnokság zajlik nálunk és Romániában. A televíziós társaságok 148 országban közvetítenek az eseményről, és eddig nem érkezett panasz a rendezésre, ami hatalmas fegyvertény – kezdte mondandóját a sportvezető a kosarsport.hu-nak, majd kitért a magyar válogatott szereplésére.

– Elsődleges elvárás a harcos küzdőszellem, a „parkettafelszedő” hozzáállás volt, ami az elvárás 70%-át tette ki. Ezzel nem volt gond. Viszont a sikerekhez szükséges 30%-nyi extra hiányzott. Szintén elvárás volt a szakvezetéssel szemben, hogy fiatal játékosok is legyenek a keretben. Határ Betti nemzetközi bemutatkozása jól sikerült, úgy érzem, hogy a közeli jövőben az ő korosztályából többen is beérhetnek majd, odakerülhetnek a válogatott közelébe. Harmadrészt kitűztük célként a csoportból való továbbjutást, bár tudtuk, nehéz, erős csoportba kerültünk. Ennek ellenére tovább lehetett, tovább kellett volna jutnunk. A svéd mérkőzés nyerhető volt, viszont olyan mély hullámvölgybe kerültünk, amit nem bírt elviselni a csapat. A játékosaink zöme most van sportpályafutása csúcsán, a 30 feletti korosztály sokkal jobb teljesítményre már nem lesz képes. Sajnos a válogatottjaink, akik külföldön játszanak, klubcsapataikban nem a meghatározó játékosok közé tartoznak. Valószínűleg ez a lelküket megviseli, ugyanis itthonról sztárként távoztak, kint viszont más szerepet kell játszaniuk. Így nehéz a magyar válogatott körüli megnövekedett elvárásnak megfelelni.

Ha akar, dolgozhat

Szalay Ferenc beszélt arról is, hogy a szövetségi kapitány hároméves szerződését nincs okuk felbontani. Ha Stefan Svitek tovább akar dolgozni, akkor továbbra is ő marad a kapitány.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!