Sport

2015.06.12. 12:47

Életben tartani a reményt

Debrecen - A finnek ellen harcolhat tovább az Eb-részvételért Dárdai Pál csapata.

Debrecen - A finnek ellen harcolhat tovább az Eb-részvételért Dárdai Pál csapata.

Helsinkiben lép pályára szombaton 18 órától a magyar labdarúgó-válogatott az Eb-selejtezők hatodik fordulójában, ahol a mieinknek mindenképp győzniük kell, amennyiben továbbra is versenyben akarnak maradni a kijutást érő második helyért.

Magyar fölény

A két nemzeti együttes története során eddig tizenöt alkalommal találkozott egymással, a mérleg nyelve igen erőteljesen a magyarok felé billen, ugyanis tíz alkalommal diadalmaskodtunk a „suomik” felett, míg három döntetlen mellett csupán kétszer kapituláltunk. A gólok tekintetében is magasan jobbak vagyunk: 44 találatunk mellett mindössze 11-szer zördült meg a mieink hálója. A történelem első magyar-finn „futballcsatájára” egyébként 1922-ben került sor egy barátságos mérkőzésen, ahol fölényes, 5-1-es sikert arattunk. A két gárda legutóbb novemberben mérkőzött meg egymással, ahol egy kései Gera-góllal végül mi örülhettünk a Groupama Arénában.

Mi várhatjuk jobb előjelekkel a meccset, ugyanis válogatottunk győztesen hagyta el a pályát a múlt héten lejátszott felkészülési mérkőzésén, ahol négy gólt rámoltunk be Litvániának a Nagyerdei Stadionban. Ezzel szemben Mixu Paatelainen fiai az acélosnak semmiképp sem nevezhető Észtországgal szemben maradtak alul, méghozzá hazai pályán, 2-0-ra. A mieinknek egyébként jól megy Finnországban is, ugyanis 2010-ben 2-1-re vertük őket legutóbbi vendégeskedésünk alkalmával. A két csapat eddig viszonylag ellentétesen szerepelt az Eb-selejtezők során, amit a csoportbeli helyezésük is jól mutat. Dzsudzsák Balázsék a pótselejtezőt érő harmadik helyen tanyáznak nyolc egységgel, míg Moisanderék fele annyi pontot gyűjtve, eggyel mögöttünk loholnak. A sorozat legutóbbi fordulójában Király Gáborék 0-0-s hazai döntetlent értek el Görögország ellen, riválisunk viszont kikapott 2-1-re Észak-Írországtól. Egyik csapatnak sem megy egyébként a góllövés, ugyanis a magyarok négyszer találtak kapuba, a finnek pedig ötször. Ugyanakkor, amíg a mi védelmünk csupán háromszor kapitulált, addig ellenfelünké hét alkalommal, ez is bizakodásra adhat okot a szombat esti találkozó előtt.


[poll id="945"]


A két nemzeti tizenegy kerete között jelentős különbségek fedezhetők fel, kezdve azzal, hogy a FIFA legfrissebb világranglistáján Magyarország sokkal előkelőbb helyet foglal el 42. pozíciójával, az északi válogatott csupán 78. a listán.

Eremenkóra vigyázni kell

A két gárda összértéke nagyjából megegyezik, 30 millió euró körül mozog. Csoportellenfelünknél érdemes lesz odafigyelni a 16 millió euróra taksált Roman Eremenkóra, aki a CSZKA Moszkvában futballozik, de az 5 millióra becsült Ajax-játékosra, Niklas Moisanderre is ügyelnünk kell. Nálunk az Eremenkóval egy ligában játszó dinamós Dzsudzsák Balázs a legértékesebb 12 millió euróval, míg a második továbbra is a 6 milliós Szalai Ádám, aki a Hoffenheimben pallérozódik.

A Finnország-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőnek a Helsinki Olimpiai Stadion ad majd otthont, amely 1932-ben épült és közel negyvenezer szurkoló befogadására képes.

HBN-CZM


Dárdai: győzni szeretnénk

– Mondtam, hogy győzni szeretnénk Finnországban, mert négy ponttal terveztünk a tavaszra. Akkor van értéke a görögök elleni pontnak, ha most hármat tudunk hazahozni. De ha döntetlent játszunk, akkor sincs probléma. Sőt! Ha kikapunk esetleg, akkor sem. Mindig van remény, esély, de ha azt szeretnénk, hogy továbbra is érdekes legyen a csoport, sűrű maradjon az élmezőny, akkor most három pontot kell szereznünk – nyilatkozta az elutazást megelőzően az esélyekről a magyar szövetségi kapitány, Dárdai Pál. A szakember azt is elmondta, mindenképpen két csatárral támadunk majd Finnországban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!