Sport

2015.05.13. 13:15

Autóban edzett és nyert

Debrecen - A debreceni Lévai János nagypapaként győzte le a román celebeket és nyert világbajnoki címet kempóban.

Debrecen - A debreceni Lévai János nagypapaként győzte le a román celebeket és nyert világbajnoki címet kempóban.

Törökországban rendezték a közel múltban a kempó világbajnokságot, amelyen a magyar küldöttség tagjaként egy debreceni sportoló is részt vett, s ha már ott volt, három fényes éremmel tért haza. Lévai János közelharcban illetve knock-downban lépett tatamira és seniorban két arany-, valamint a felnőtt kategóriában bronzérmet szerzett. Utóbbiban negyvenhat évesen, nagypapaként állhatott dobogóra a 20-30 esztendősek mezőnyében.

Satu a beceneve

– A saját korosztályomban mindkét kategóriában (közelharc, knock-down) sikerült elhódítanom a világbajnoki címet. Ezután seniorként a fiatalabbak, vagyis az úgynevezett felnőttek között is felfértem a dobogóra, ott a harmadik helyen végeztem. Utóbbi sorozatban elsőként egy román televíziós celebbel kellett összecsapnom, aki folyamatosan képernyőn van, és emellett szinte főállásban kempózik, azaz naponta kétszer edz. Ezt a harminc éves fiatalembert vertem meg 6–0-ra, amit nagy sikernek éltem meg. Ez után a meccsem után tíz perccel következett az orosz ellenfelem, vele már nem bírtam, ezért be kellett érnem a harmadik hellyel. A fiatalok közé egyébként úgy kerültem be, hogy itthon megnyertem a Juhász Ferenc Világkupát felnőtt kategóriában és ennek köszönhetően beválogattak ebbe a mezőnybe is – mondta lapunknak Lévai.

A cívisvárosi sportember húsz éven át szkanderozott, ezért a karfeszítéshez és a fojtásokhoz is megvan a megfelelő szorítóereje. Innen is kapta a Satu becenevet. De a kempó során jól jön a tíz esztendős birkózómúlt és a karate világában tett korábbi kirándulása is.

Órákig edz kocsiban

– Heti háromszor tréningezek a kempósok között és az autóban még másik három napon át edzek. Mivel a munkám során nagyon sokat ülök autóban, vezetés közben gumikötéllel és egykezes súlyzóval erősítek, órákon át tudom végezni a gyakorlataimat. Nagy kár lenne elpazarolni azokat a napokat, amikor szinte ki sem szállok a kocsiból – tette hozzá a nem mindennapi felkészülésről beszámolva .

Rekordot akar dönteni

Lévai János hétfőn és szerdán reggel, munka előtt edz egy hétdanos mesterrel, pénteken pedig a kempóválogatott gyakorlásait látogatja.

A sportoló a Naplónak elárulta, hamarosan egy rekordot készül megdönteni töréstechnikában, amiről azonban több részletet egyelőre nem akart elárulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!