Sport

2015.02.09. 16:39

„Ormányosok” a fekete kontinens trónján

Debrecen - Volt itt minden: bíróbotrány, szurkolói rendbontás és sok-sok büntetőpárbaj.

Debrecen - Volt itt minden: bíróbotrány, szurkolói rendbontás és sok-sok büntetőpárbaj.Története során másodszor nyerte meg az Afrika Kupát Elefántcsontpart, miután tizenegyespárbajban legyőzte Ghánát. Vasárnap este tartották az Egyenlítői-Guineában zajló torna döntőjét, melyet gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel 9–8-ra nyertek meg az „Elefántok”. Az utolsó ghánai büntetőt Barry kiütötte, majd rajta volt a sor, és be is lőtte, így hős lett az elefántcsontparti kapusból!

A két finalistát tartották az utóbbi időben a fekete kontinens két legjobb nemzeti együttesének, noha Ghána utoljára 1982-ben, Elefántcsontpart pedig 1992-ben tudott diadalmaskodni utoljára ezen a megmérettetésen. Avram Grant alakulata sorozatban ötödször lehetett ott a legjobb négyben, de összességében „csak” ezüstig jutott. Hervé Renard tanítványai harmadszor „bírták” a végéig az elmúlt tíz évet tekintve, érdekesség, hogy az utóbbi két alkalommal is gól nélküli döntetlent játszottak, és büntetőkkel maradtak alul.

A mostani kontinensviadalon Yaya Touré és társai veretlenül meneteltek a döntőig, igaz, a csoportkör során ikszeltek Guineával és Malival is. Ghána épp az első találkozóján botlott Szenegállal szemben, onnantól kezdve azonban nem talált legyőzőre egészen a fináléig.

A bronzmeccsen a Kongói DK labdarúgó-válogatottja járt sikerrel. Ez az összecsapás sem hozott gólt a rendes játékidőben, végül büntetők után bukott el a házigazda Egyenlítői-Guinea csapata.

Újra a csúcson

Hervé Renard lett az első szövetségi kapitány, aki két különböző válogatottat vezetett a kontinens csúcsára. A 46 éves korábbi francia labdarúgó szövetségi kapitányként Zambiával 2012-ben végzett az élen, majd pedig most Elefántcsontparttal. A sikerkapitány egyébként ült már az angolai válogatott kispadján is, klubmenedzserként Franciaországban, Angliában és Algériában is megfordult.

Főszereplő lett a bíróból

Nem kis meglepetésre Egyenlítői-Guinea jutott be az elődöntőbe, miután hosszabbítást követően 2–1-re legyűrte az egyértelmű esélyesnek kikiáltott Tunéziát a legjobb nyolc között. Az már más kérdés, biztosan sikerrel járt volna-e a házigazda, ha nem nyújt hathatós segítséget a mérkőzés játékvezetője, Rajindraparsad Seechum. Már szinte továbbjutónak érezhette magát az 1–0-ra vezető Tunézia, ám a 91. percben a a mauritiusi spori befújt egy tizenegyest egy ártatlannak tűnő párharc után Egyenlítői-Guineának, mely ki is használta a lehetőséget. A hosszabbítás során a feldúlt észak-afrikaiak már nem a játékra koncentráltak, ellenben a hazaiak Balboa révén előnybe kerültek, és meg is nyerték a találkozót 2–1-re. Az a kis statisztikai adat is alátámasztani látszik Rajindraparsad Seechum „küldetését”, hogy a meccsen a befújt szabálytalanságok aránya 32:8 volt Tunéziának.

Dobáltak rendesen

A hazai drukkerek minden bizonnyal nem bírták elviselni, hogy a döntőig már semmilyen segítséggel sem tudták elsegíteni kedvenceiket, ezért felfordulást csináltak a Ghána–Egyenlítői-Guinea elődöntő alatt. A ghánaiak az első félidő végén négy perc alatt kétszer találtak be, ami után félidőben percekig nem tudtak az öltözőbe vonulni a hazai fanatikusok folyamatos dobálása miatt – végül rohamrendőrök segítségével hagyták el a játékteret. A második játékrészben tovább hízott az előny, és talán ennek hatására is a 83. minutumban félbeszakadt a derbi, mivel ghánai szurkolók jelentek meg az egyik kapu mögött. Nem önszántukból, hanem mert biztonságuk érdekében el kellett hagyniuk szektorukat, mivel folyamatosan dobálták őket flakonokkal, kövekkel, és székekkel. A biztonságiak végül kiürítették a stadiont, így be tudták fejezni a találkozót.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!