Sport

2015.02.01. 07:13

Megjósolhatatlan, ki nyeri a Super Bowlt

Debrecen - A Seattle Seahawks és a New England Patriots csatázik a Vince Lombardi–kupáért.

Debrecen - A Seattle Seahawks és a New England Patriots csatázik a Vince Lombardi–kupáért.Magyar idő szerint hétfő éjszaka az amerikai foci szerelmesei kíváncsi tekintetüket a 49. Super Bowlra szegezik. A Seattle Seahawks zsinórban második alkalommal, vagy a New England Patriots negyedszer ül fel a trónra? Ez a legfontosabb kérdés, amelyre az arizonai Glendale–ben megrendezendő összecsapást követően kapunk választ. A liga legjobb védelmével rendelkező Seattle címvédőként várja az ütközetet, az NFL történetében legutóbb 2005–ben jegyezhettek fel duplázást, a sors fura fintora, hogy a Halászsólymok döntőbeli riválisának, a Patsnek sikerült ez a bravúr. A döntő résztvevői a Vince Lombardiról elnevezett trófeáért harcolnak. A serleg névadója a Green Bay Packers egykori legendás mestere, a kupa 56 centiméter magas, illetve 3,2 kg–ot nyom.

Ellenfelem az utódom

Külön pikantériát kölcsönöz az idei Super Bowlnak, hogy Pete Carroll, a Seattle vezetőedzője korábban a Hazafiakat trenírozta. Carroll, illetve a Patriots útjai 2000–ben váltak el egymástól, helyét a ma is hivatalban lévő Bill Belichick vette át. Ez lesz a Super Bowl történetének harmadik olyan meccse, amikor a korábbi mester az „örökösével” méri össze erejét.

Érdekesnek ígérkezik Brandon Bowner számára is a találkozó, hiszen a 30 esztendős játékos az előző szezonban még a Seahawks csapatát erősítette, majd a nyáron átigazolt a New Englandbe, így ő korábbi csapattársaival találkozik.

Külön fejezetet kell szentelnünk a Hazafiak legendájának Tom Bradynek. Az irányító már 2000 óta keresi a kenyerét a Patriots csapatában, korábban ötször szerepelt a Super Bowlon, ezekből hármat sikeresen abszolvált gárdájával. Egy esetleges diadallal beérheti az örökranglistán példaképét, Joe Montanát, aki pályafutása alatt négy SB-győzelmet aratott.

Több egy szimpla mérkőzésnél

Nem csak sportszakmai szempontból van óriási jelentősége a Super Bowlnak, a gazdasági aspektusa sem elhanyagolható. A mérkőzés szüneteiben több világcég mutatja be legfrissebb reklámfilmjét, méghozzá nem aprópénzért. Egyes információk szerint egy félperc hosszúságú hirdetési idő kb. 4,5 millió dollárért talált gazdára.

A nézettségi adatokat figyelve sem kell szégyenkeznie az eseménynek, a tavalyi Super Bowlt 111,5 millió néző kísérte figyelemmel.

Ahogy a sportág magyarországi rajongói már megszokhatták a világ egyik legjelentősebb sporteseményt a Sport televízió élőben közvetíti, méghozzá hétfőn 0:30–kor a Sport2–en lesz látható a finálé.

Nehéz az edzőguru ellen

– Sajnos a Patriots nyer. Azért mondom, hogy sajnos, mert a Seahawksnak szurkolok – kezdte az esélylatolgatást Karim Trabelsi, a magyar amerikaifutball-elitliga (HFL) tavalyi győztese, az Újbuda Rebels szakvezetője, aki alapítója volt a Debrecen Gladiatorsnak. – Azért nyernek a Hazafiak, mert a trénerük, Bill Belichick egy igazi edzőguru. Mint ember, nem egy szeretni való egyén, viszont szakvezetőként egyszerűen kiszámíthatatlan, rossz ellene játszani, nem lehet tudni, mire készül. A Seattle stílusa sokkal egyoldalúbb, a remek védősor mellett a futójátékban van az erejük. A hírek szerint ezen a meccsen Lynch mindenképpen bizonyítani akar, biztos vagyok benne, hogy mindent elkövet a győzelemért. A másik oldalon Brady lehet a főszereplő, de az ő játékát nagyban befolyásolja, hogy Julian Edelman és Rob Gronkowski milyen napot fog ki. Ha tippelnem kell, akkor 27–17-es Pats-sikert jósolok.

Edelmanék sikeréért szorít Dombi

– Mindegy milyen meccsen, csak nyerjünk – kezdte a beszélgetést Dombi Tibor, a DVSC ikonikus labdarúgója, aki köztudomásúlag hatalmas Patriots-rajongó. – Ez lesz az a mérkőzés, ahol minden előfordulhat, s annak az ellenkezője is. Amióta a New Englandnek szurkolok, kétszer játszottak Super Bowlt, s mindkétszer kikaptak. A két vesztes döntőhöz képest ugyan gyengébb a támadó egységünk, viszont sokkal erősebb a védősorunk és a speciális egységünk, remélem, ez most elég lesz a sikerhez! A csapatból Edelman a kedvencem, mindig próbálok azonosulni a játékosokkal, ezért esett rá a választásom.

HBN-BÁ, BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!