Sport

2015.02.20. 17:10

Jöhet a következő lépés

Debrecen - A tömegesítés után azért kell mindent megtenni, hogy a tehetségek kiforrjanak.

Debrecen - A tömegesítés után azért kell mindent megtenni, hogy a tehetségek kiforrjanak.

Újabb átalakítás várható a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) utánpótlás programjában, az illetékesek ugyanis elérkezettnek látják az időt, hogy a következő szintre léptessék a projektet. Az MLSZ Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága konferenciát hívott össze, melyen ismertették, milyen változások várhatók az OTP Bank Bozsik-programban.

A témában a legszakavatottabb ember, Kiss Baranyi Sándor, a program vezetője nyilatkozott lapunknak.

A bázis megvan

– A Bozsik-program alapvető célja a tömegesítés volt. Egyrészt az intézményekben, ahol a gyerekek játékhoz szoktatása az elsődleges, másrészt az egyesületekben, ahol professzionálisabb munka folyik. A szövetség közel százötvenezer utánpótlás korú labdarúgót foglalkoztat a két területen, hetvenezer fölött van az intézményi panelben résztvevők száma, és kilencvenezer környékén az egyesületi szinten sportolók létszáma. Majd’ 1200 sportszervezet berkein belül napi edzéseken vesznek részt, és tornákon indulnak a gyerekek. Azon dolgozunk, hogy hazánkban ismét európai színvonalú és elismertségű utánpótlás-nevelési rendszert alakítsunk ki. A Bozsik-program létjogosultságát jól példázza, hogy száz százalék fölötti növekedést értünk el a tömegbázisban. Nem hatalmas reformot akarunk végrehajtani, hanem javítani szeretnénk a minőségi munka feltételeit. A következő időszakban meg kell találnunk azokat az egyesületeket, amelyek kiemelt képzési központokká válhatnak – adta meg az irányt Kiss Baranyi Sándor.

Lépésről-lépésre

A vezető elmondta, a jövőben az elkülönítésen lesz a hangsúly, hiszen hiába adott a tömegbázis, ha nincs meg a következő lépcsőfok. – Elképzelhetetlen több mint ezer egyesületre egyformán fókuszálni, muszáj kiemelni a tömegből olyanokat, melyeket magasabb szintre emelhetünk. Országos szinten negyven-kilencven klubot keresünk, ahol megteremthetjük a továbblépés feltételeit.



A jövőben a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat a differenciált környezet kialakítására kell fordítani, vagyis ahol minőségi képzés folyik, ott a minőségi elemeket finanszírozzuk, de persze továbbra sem felejtkezünk el a tömegbázisteremtésről sem. A tehetségek felismerése és támogatása kiemelten fontos, ugyanakkor csak azokat érdemes felkarolni, akikből valóban profi futballista válhat. Képtelenség, hogy mindenki labdarúgó legyen, nem szabad becsapni a gyerekeket és magunkat sem – számolt be az elképzelésekről Kiss Baranyi, aki szerint csakis biztos alapokra lehet építkezni, és nem várható el a hirtelen eredményesség.

– Egy ház építéséhez hasonlítható az a folyamat, mely a futball fejlesztésében is megvan. Előbb elképzeljük, milyen házat szeretnénk, aztán megkeressük a rávalót, utána kiválasztjuk a telket, amit lecsupaszítunk. Kiássuk az alap helyét, és következhet az építkezés. A Bozsik-programmal már elértünk arra a szintre, mikor ugyan még a föld felszíne alatt vagyunk, de már építkezünk. A siker kulcsa a téglák tökéletes illeszkedése, a futball fejlesztését sem lehet a tetőnél kezdeni. A környezetünk azt várja tőlünk, világbajnokságon vegyünk részt, jussunk be a Bajnokok Ligájába, legyenek szuper stadionjaink, sztárlabdarúgóink és edzőink, és mindezt egyből, na meg persze egyszerre. De az élet nem így működik. A meglévő erényeinkre alapozva bizonyos módosításokat végrehajtva lehet csak előrejutni. A labdarúgás egy külön világ, ennek a sportágnak vannak a legmélyebb gyökerei világszinten. Óriási a versenyhelyzet, amivel nehéz lépést tartani. Ma már nem elég született tehetségesnek lenni, rengeteg munka eredménye eljutni a legmagasabb szintre. Azt a szituációt próbáljuk megteremteni a képzési rendszer újragondolásával, hogy utolérjük a nemzetközi elitet. Elérkezettnek látjuk az időt a továbblépésre!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!