Sport

2015.01.12. 17:02

Az álmokat illik megvalósítani

Püspökladány - Magyarország egyik leghíresebb testépítője egynek érzi magát imádott sportágával.

Püspökladány - Magyarország egyik leghíresebb testépítője egynek érzi magát imádott sportágával.

Püspökladányban tartott szemináriumot a hétvégén Nagy Orsolya fitnesz forma superbody- és WABBA világbajnok, valamint a bodybuilder.hu szakportál atyja, Drugs Bunny társaságában hazánk egyik legeredményesebb testépítője, Kiss Jenő. A 42 éves sportoló 1996-ban megnyerte a Mr. Universe címet, majd tizennégy év kihagyás után tavaly ismét versenyezni kezdett a profik között.

Miként talált rá erre a sportágra és milyen út vezetett a Mr. Universe címig?

Kiss Jenő: Mindig is izmos szerettem volna lenni, gyermekként álmaimban hatalmas izomkolosszus voltam. Ezt akartam megvalósítani, ezért kezdtem el a testépítést. Menet közben megtudtam, itt is rendeznek versenyeket, ekkor kerek-perec elhatároztam, hogy világbajnok akarok lenni és ebben szilárdan hittem is. Nem volt soha kétségem, hogy ez sikerül, s bár voltak egy-egy felkészülés során rossz napjaim, de mindvégig hittem magamban. 1996-ban meg is nyertem a Mr. Universe címet, az abszolút kategóriában is. Ezt követte még két év a profik között, mérsékelt sikerrel.

Anno a kilencvenes évek végén visszavonult a versenyszerű sporttól, egészen 2014-es visszatéréséig. Mi állt e két döntése hátterében?

Kiss Jenő: Családot alapítottam és az üzleti életemet alakítgattam, például edzőtermet nyitottam Budapesten. A sport ugyanúgy az életem része maradt, heti hatszor kőkeményen edzettem, csak egészen más felfogásban, mint korábban. A mozgás ahhoz kellett, hogy jól érezzem magam, de nem az életem célja volt. Nyilván addigra kialakult nálam egy olyan mérvű függőség, hogyha nem sportolok, akkor borzalmasan érzem magam, fizikálisan és mentálisan is. Tehát ezekben az években igyekeztem egy egzisztenciát megalapozni a családom számára. Tavaly beütött egy szikra az agyamba, ami szerintem valahol egy kapuzárási pánik is volt, hogy újra versenyeznem kellene. Az is ifjúkori álmom volt, hogy elindulok a Mr. Olympián (a sportág legnívósabb versenye – a szerk.), emiatt azt éreztem, valami kimaradt az életemből. Gyerekeim születtek és úgy gondoltam, apai kötelességem, hogy példát mutassak nekik: amit az ember megálmodik, azt „illik” megvalósítani. Úgy véltem, a koromnál fogva ez még bennem van, ismét nekivágtam hát a felkészülésnek, de jóval érettebben, egészen más edzéstechnikát alkalmazva.

Úgy tűnik, jó ütemben haladok, bár a profi eredményeim egyelőre még nem ezt mutatják, ám ne feledjük, a hivatásosok között most újra kezdő vagyok csupán. Ennek ellenére tavaly a finnországi Nordic Pro-n az előkelő hatodik helyen végeztem egy roppant erős mezőnyben, ennek köszönhetően talán a jövőben jobban odafigyelnek rám a versenyek bírái.

Milyen tervekkel vág neki 2015-nek?

Kiss Jenő: Az őszi időszakot célzom meg, egyelőre a versenynaptárban csak az említett finnországi viadal és egy amerikai megmérettetés szerepel, mindkettő egy napon, biztos, hogy az előbbin fogok részt venni. Év közben majd fény derül a többi versenyre is, 3-4 alkalommal szeretnék a pódiumra lépni.

Az Ön számára mi a legcsodálatosabb ebben a sportágban?

Kiss Jenő: Azért imádom a testépítést, mert ez a műfaj abszolút Kiss Jenő. A sportággal teljesen azonosulok, ha nincs ez a sport, én sem lennék. Teljesen ki tudom magam élni ebben és le tudom vezetni a stresszt. Ahogyan a régmúltban a férfiak harcolni mentek, vagy még korábban vadásztak annak érdekében, hogy legyen mit enniük, én itt felelek meg ezeknek a fizikai kihívásoknak. Jómagam a vasakkal küzdök meg és győzöm le azokat, ez ad egy olyan szellemi kielégülést, amely termeli a boldogsághormonjaimat. Nagyszerűen érzem így magam!

Mit tanácsol a testépítés iránt érdeklődő fiatalok számára?

Kiss Jenő: A legfontosabb, hogy amikor valaki belevág a body buildingbe, mindig szakemberhez forduljon először, hiszen ha valamit elront az elején, abból komoly egészségügyi problémája is származhat. Nem szabad önfejűen nekiesni a sportnak, hiszen jóformán azt sem tudja egy kezdő, melyik gyakorlat mely izmot dolgoztatja meg, a szabályos kivitelezésről nem is beszélve. Idővel aztán a saját tapasztalatai alapján úgyis mindenki rájön, mi a számára leginkább megfelelő edzésprogram, de az elején fontos szakemberhez fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!