Sport

2014.11.04. 12:10

Mi legyen az eredmény? 1, 2, X?

Debrecen - Mióta világ a világ, az emberek ügyeskednek, így elkerülhetetlen, hogy a leleményesség a sporteseményekre is beszivárogjon.

Debrecen - Mióta világ a világ, az emberek ügyeskednek, így elkerülhetetlen, hogy a leleményesség a sporteseményekre is beszivárogjon.Bunda: sokak szerint elítélendő, gusztustalan dolog, de néhány embernek könnyű pénzkereseti lehetőség. Sajnos eddig is előfordult a sportvilágban, és naiv dolog lenne abban bízni, hogy a jövőben nem lesznek lefixált mérkőzések.

Következő összeállításunkban néhány olyan eseményt elevenítünk fel, amelyeknél felmerült, vagy akár be is bizonyosodott a bundázás.

A gijóni szégyen

Először 1982-ig tekerjük vissza az idő kerekét, ebben az évben Spanyolország látta vendégül a labdarúgó világbajnokság huszonnégy főt számláló mezőnyét. Az egyik csoportot a nyugatnémetek, az osztrákok, az algériaiak, valamint a chileiek alkották. A négyes első fordulójában hatalmas meglepetésre az algériaiak felülmúlták a nyugatnémeteket, így a mérkőzést követően joggal bízhattak a továbbjutásban... Egészen az utolsó fordulóig. Ekkor a két európai válogatott mérkőzésén olyan végeredmény született (nyugatnémet diadal), amellyel kéz a kézben továbbléptek, míg az afrikaiakat kigolyózták. Nem véletlenül kapta meg az NSZK-Ausztria összecsapás a gijóni szégyen titulust.

Svédország–Dánia, tovább-tovább

A 2004-es portugáliai kontinensviadalon a C jelű kvartett mezőnyét Dánia, Svédország, Olaszország, valamint Bulgária adta. A bolgárok nem sok vizet zavartak, de a másik három nemzeti csapat az utolsó pillanatig küzdött a két továbbjutó pozícióért. Az utolsó játéknapon az olaszok a pont nélküli bolgárokkal meccseltek, de a sorsuk nem csak a saját kezükben volt, hiszen egy esetleges győzelem mellett szurkolniuk kellett egy számukra kedvező végeredményben a skandinávok találkáján. Az itáliaiak hozták a kötelezőt, míg a Dánia-Svédország találkozó 2-2-es döntetlennel zárult, ezzel a pontosztozkodással, láss csodát, az északiak jutottak tovább, míg az olaszok csomagolhattak.

Calciopoli

Az olasz válogatott világbajnoki felkészülése minden volt, csak nyugodt nem a 2006-os viadal előtt, hiszen a rajt előtt néhány hónappal jelentős bundabotrány robbant ki a „csizmában”. Szemléltetésképpen csak néhány érintett csapat: Juventus, Milan és Fiorentina, tehát kijelenthetjük, hogy igazi „nagyhalak” is érintettek voltak. A legsúlyosabb büntetést az Öreg Hölgy becenévre hallgató Juve kapta, amelyet a másodosztályba száműztek, valamint két bajnoki címétől is megfosztották a döntéshozók. A botrányból erőt merített a Squadra Azzura, ugyanis a németországi torna fináléját követően Fabio Cannavaro emelhette magasba a vb-trófeát.

A magyar eset

Magyarországon hosszú listát találunk a bundamérkőzésekről. A tárgyalási sorozat javában zajlik, sok korábbi élvonalbeli labdarúgó nyakig sáros a mérkőzések fixálásában. A nyomozások után több mint 30 olyan találkozót bonyolítottak le kis hazánkban, amelynek végeredménye a játékosoknak, illetve egy-két „ügyeskedőnek” nem okozott meglepetés. A listára rápillantva megállapítható, hogy a REAC volt az egyik főkolompos a bundabizniszben, de a Siófok egykori játékosai is sokat profitáltak egy-egy találkozó után.

A focin túl

A labdarúgás mellett más sportágakat is megfertőzött a bunda. Kézilabdában az utóbbi évek legnagyobb visszhangját kiváltó eseményt Franciaországban jegyezhettük fel. 2012 májusában a Montpellier már bajnokként lépett pályára a Cesson-Sevigne otthonában, de a mérkőzést „nagy meglepetésre” a hazai együttes nyerte meg. Az összecsapást követően kiderült, több Montpellier kézilabdázó hozzátartozója (köztük a világklasszis Nikola Karabatic élettársa) várt szenzációt, tehát hazai diadalt. Több, mint meglepő... Az úri sportnak nevezett tenisz életébe is befészkelte magát a bundázás. Számos kisebb viadalon született már olyan végeredmény, amely a bűnözők kénye-kedve szerint alakult.

Zárszó gyanánt megjegyezhető, hogy majd minden sportágban születnek egyezmények a kulisszák mögött, amelyekből néhányan igencsak sokat profitálnak, míg a szurkolók becsaphatva érezhetik magukat.

HBN–BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!