Sport

2014.09.25. 15:48

Válaszok a „sötét oldalról”, avagy miért csendes a Nagyerdei Stadion?

Debrecen - Igazi reformokra, s nem látszatintézkedésekre várnak a szurkolói csoportok.

Debrecen - Igazi reformokra, s nem látszatintézkedésekre várnak a szurkolói csoportok.

Bár már hetek teltek el, mégis megszokhatatlan a helyzet: a debreceni ultrák nem buzdítják a DVSC futballcsapatát. A kialakult helyzet okairól, illetve a jövőképről kérdeztük Pethe Tamást, a LOSZ (Loki Szurkolók Egyesülete) szóvivőjét.

Bekövetkezett az, amiről sokan álmodni sem mertek, ultrák nélküli stadionban játssza hazai meccseit a DVSC-TEVA. A szervezett szurkolói csoportok a regisztráció miatt bojkottálják a mérkőzéseket. Sokan még mindig nem tudják, konkrétan mi a problémája a szurkolói kártyával az ultráknak?

Pethe Tamás: – A szurkolói kártya már csak az utolsó csepp a pohárban, egy olyan folyamatban, amelyben a szövetség a stadionokban kritikákat megfogalmazó szervezett szurkolói csoportokat próbálja felszámolni. Néhányunknak még Kovács Attila MLSZ elnöksége idejéből van szurkolói kártyája. Akkor azért lett kitalálva, hogy kedvezményeket kapjanak a szurkolók, és érezhettük, hogy a szövetségnek fontosak voltak a szurkolók. Most a rendteremtés eszközeként kezdték bevezetni, majd – mivel a „rettegő családok” elmélet kezd teljesen unalmassá válni a stadionokban már többször megfordult nézők szemében (a meccset sosem látott netezők még imádnak rá hivatkozni) – új marketinget kapott a dolog, azzal címkézve, hogy a kártya nem a rendteremtést, hanem a kényelmünket szolgálja. Ez azonban nem változtat a tényen, az MLSZ csak azért próbálja kicsit finomítani a kommunikációt, mert túl sok szurkolónak lett elege az eredménytelenségből és a szövetség diktatórikus módszereiből. Az adatkezelési aggályokról, és arról, milyen személyek kezébe kerülhetnek az adatok, már mindenkinek lehetnek információi, ha kicsit utánajár a megfelelő internetes oldalakon, épeszű ember pedig nem is meri nevesíteni az érintetteket. Legyen elég Vági Márton mondata egy szurkolói egyeztetésről, mely így hangzott: „Azért nem minden rendész bűnöző!”

Milyen érzés tétlenül nézni a Loki szenvedését?

Pethe Tamás: – Meg kell kérdezni a csapat, illetve a stáb valamennyi tagjától, milyen érzés a szurkolók szenvedését látni, tapasztalni? Egyébként nem vagyunk tétlenek. Folyamatosan zajlanak az egyeztetések más táborokkal, ki milyen akcióval tudja felhívni a figyelmet a hazai labdarúgást övező áldatlan állapotokra. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jelenleg több ezren nézik otthonukból tétlenül a Lokit, mert a kínált termék – mert az lenne a helyes, ha ilyenkor is észrevennék az illetékesek a piaci elveket, nem csak olyankor, amikor az érzelmek lesöprését próbálják legalizálni – egyszerűen eladhatatlan, még aranyszínű csomagolópapírban is.

Nem érzik úgy, hogy cserben hagyták a kedvenceket? A csapat nem tehet semmiről, mégis leginkább ők isszák meg a levét a bojkottnak.

Pethe Tamás: – Arról, hogy jelenleg mintegy kétezer ember kíváncsi a Lokira, jelentős részben a vezetők, a stáb és a játékosok tehetnek, a nézők egy másik részének – köztük nekünk is – a szövetség esztelen szabályozásából lett elegünk. Ha a fiúk kifutnak a pályára egy „Elég a szurkolók vegzálásából!”, vagy valami hasonló zászlóval, akkor lehet, hogy visszatérünk, mert ezáltal ők hívnák fel a figyelmet a problémákra helyettünk. A cserben hagyással, illetve a nézők távolmaradásával kapcsolatban egy alapvető félreértést végre tisztázni kellene a hazai labdarúgásban. Tőlünk fejlettebb futballkultúrákban nem a szurkolók, illetve nézők vannak a vezetőkért, játékosokért, hanem fordítva!

Az egyértelmű, hogy az ultrák szerint az nem járható út, amit az MLSZ megkövetel. De van valami ötlet arra, ha nem így, akkor hogyan lehetne „kordában tartani” azokat a magukat szurkolóknak nevező egyéneket, akik balhéznak a futballmeccseken?

Pethe Tamás: – A legfontosabb tisztázni, mit értünk balhé alatt, és meddig vagyunk hajlandók elhinni azt a hazugságot, hogy az európai stadionokban olyan steril rend van, mint egy színházban. Egy Barca–Real, vagy egy Dortmund–München meccsen is szólnak az ellenfelet, vagy annak játékosát, szurkolóit becsmérlő rigmusok, azzal a két nem elhanyagolandó különbséggel, hogy ott 20-30 ezer ember pocskondiázza az ellent, a pályán pedig valami teljesen más sebességű és színvonalú küzdelem folyik. Hazánkban a „balhé” azért van túlmisztifikálva, mert a meccsbiztosítás nagyon jó üzlet, másrészt az MLSZ-nek évekig volt mire hivatkoznia, ha a gyalázatos nézőszámokra kereste valaki a választ, így nem kellett a szövetség és a teljes szakma felelősségéről beszélni. A kamerák, megfelelő rendezők és az utóbbi évtizedekben rengeteget fejlődött rendőrség meg tudná oldani a jelenlegi problémákat. Persze ehhez az is kellene, hogy a szurkolókkal az őket érintő döntések előtt tárgyaljanak, ne pedig utólag kelljen a drukkereknek tüntetni, vagy egyszerűen távol maradni a meccsekről az értelmetlen döntések miatt.

A közelmúltban rendeztek egy nemzetközi konferenciát A szurkolók biztonságáért, a biztonságos szurkolásért címmel. Milyen tapasztalatokkal szolgált az esemény?

Pethe Tamás: – A tapasztalatok egyszerre lesújtók és bizakodásra okot adók. Ami lesújtó volt, hogy az MLSZ Európa felé azt kommunikálta, hazánkban nincs olyan szurkolói szervezet, amivel tárgyalhatnának. Ezt a konferencián jelen lévő szurkolók szerencsére tisztázni tudták, az FSE (Futball Supporters Europe) delegáltjával. Elmondták neki, hogy most is van egy Szurkolói Iroda, ami majd minden jelentős hazai tábort képvisel, csak ez a szervezet nem kívánatos az MLSZ számára, mert egyre határozottabban fejezi ki a szurkolók nemtetszését. Az FSE illetékesei jelezték, be kell lépnie néhány hazai szurkolói szervezetnek a soraiba, hogy ők is tudják segíteni az érdekképviseletünket. Bizakodásra ad okot, hogy – bár úgy lett kommunikálva, hogy Európában ez a bevett gyakorlat – abban a két országban, nevezetesen Olaszországban és Lengyelországban, ahol eddig bevezették, hamarosan eltörlik a regisztrációt.

Többször is egyeztettek az ultracsoportok az MLSZ illetékeseivel. Van valami előrelépés, vagy a szövetség illetékesei teljesen hajthatatlanok ebben az ügyben?

Pethe Tamás: – Az MLSZ ha ad is engedményeket, lazítva a szabályokon, azt nem a szurkolókért teszi, csak hogy enyhítsen a rá nehezedő nyomáson. Előrelépés talán annyi van, hogy egyre több futballszerető szeme nyílik fel, ahogy szivárognak a részletek az egyeztetésekről, illetve ahogy az egyszerű szurkolók is tapasztalják, hogy manapság egy meccsre – különösen, ha idegenbe szeretné elkísérni kedvenceit az ember – milyen körülményes bejutni. Mindent elmond egyébként az MLSZ-ről, az amit a napokban nyilatkozott Vági Márton főtitkár, miszerint a magyar futballt az utóbbi 25 évben széthordták, hagyták, hogy mindenki azt csináljon, amit akar. Ebből lett elege nagyon sok hozzánk hasonlóan gondolkodó szurkolónak, és mi mindent megteszünk azért, hogy akik ide juttatták a labdarúgásunkat, azok többet ne árthassanak neki. Ha az igazi reformok elindulnak a focinkban, akkor nemcsak a Nagyerdei Stadion, hanem az ország többi lelátója is megtelik szurkolókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!