Sport

2014.08.09. 17:21

Izomláz: pihentetni vagy rádolgozni?

Debrecen - Vajon mi okozza az erőteljes fizikai terheléssel járó izomlázat?

Debrecen - Vajon mi okozza az erőteljes fizikai terheléssel járó izomlázat?

– Az izomláz oka nem teljesen tisztázott, az elmúlt évtizedben számos tanulmányt végeztek a kutatók a rejtély felderítésére. Maga a láz kifejezés az izomzat gyulladásos állapotára utal, bár az angol szakirodalom az izommerevséget, sérülékenységet helyezi előtérbe; késleltetett izomérzékenységként is szokták emlegetni. A tünetek általában fél-egy nappal a fokozott terhelést követően jelentkeznek, az izmok nemcsak fájdalmassá válnak, de be is duzzadnak, mozgástartományuk beszűkül, majd két-három nap múlva szinte megszűnnek a panaszok – írja dr. Szamosi Szilvia reumatológus szakorvos. A WEBbeteg cikke szerint a történésekért több tényező együttesen felelős, melyek között megemlíthető a rossz vérellátottság, az oxigén és a tápanyagok hiánya, az anyagcseretermékek felszaporodása, és az ennek következtében kialakult savas környezet, valamint a mikroszkopikus sérülések létrejötte.

Megelőzés, kezelés

Sokakban felmerülhet, hogy izomlázzal célszerű-e tovább edzeni. Több vizsgálatban kimutatták, miszerint egy korai idegi adaptáció miatt az apró sérülések nem romlanak tovább, nem késleltetik a regeneráció folyamatát ha rádolgozunk, és az izomerő sem csökken lényegesen a harmadik naptól fogva. Ennek megfelelően lassan megkezdett, kiegyensúlyozott nyújtó tornagyakorlatok, úszás mindenképpen ajánlható. A panaszok megszüntetésére ezen kívül olyan módszerek állnak rendelkezésre, melyek az izomzat vérkeringésének fokozásán alapulva elősegítik a regenerációt: váltott hideg-meleg vizes fürdő vagy borogatás, szaunázás, masszázs, gyulladáscsökkentő hatású kenőcsök, illetve gyógyszerek.

Egyes élelmiszerekről is leírják, hogy jótékony hatásúak, a bennük megtalálható gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyületek révén. Ilyen például a meggylé, az almalé, az almaecet és a különböző ásványi anyagokat tartalmazó pezsgőtabletták.

Ajánlat sportolni vágyóknak

Szamosi Szilvia figyelmeztet: a sportolást újrakezdőknek különösen fontos vigyáznia a fokozatosság elvének betartására. Heti háromszori edzés elegendő az egészséges, de egyébként mozgásszegény életmódot folytató embernek.

A kíméletesebb gyakorlatokat kell előnyben részesíteni, ha mégis hosszabb megterhelésre számíthatunk, iktassunk be rövid szüneteket. Fontos az 5–10 perces bemelegítés, az összes izomcsoport átmozgatása, illetve az edzést követő levezetés, légzőgyakorlatok. Bizonyos betegségekben a hirtelen megkezdett sportolás még nagyobb veszélyeket rejt, ezért ha valakinek a családjában már volt magas vérnyomás, szívbetegség, hirtelen haláleset, agyvérzés akkor a terhelés fokozatosságára még inkább érdemes odafigyelni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!