Sport

2014.07.22. 09:53

A legveszélyesebb vb jön

Debrecen - Több mint harminc országból érkeznek majd a cívisvárosi viadalra a leglátványosabb küzdősport művelői.

Debrecen - Több mint harminc országból érkeznek majd a cívisvárosi viadalra a leglátványosabb küzdősport művelői.

Magyarország Sportminisztériuma és a Fülöp-szigeteki Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége támogatásával rendezik meg Debrecenben, a Kölcsey Központban az Eskrima Világbajnokságot július 23. és 27. között. Európában először tartanak Eskrima vb-t, az eseményre több mint 30 országból közel félezer versenyzőt, edzőt, hozzátartozót várnak.

A filippin Eskrimát a XXI. század leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének, a leglátványosabb és legveszélyesebb küzdősportnak tartják a világon. Főbb részei a botharc, a késharc, a pusztakezes harc és az utcai önvédelem.

Megszerezte

Legutóbb 2012 nyarán a Fülöp-szigeteken, Cebu városában rendezték meg az Eskrima Világbajnokságot (WEKAF), ahol a 4 fős magyar csapat a több mint 400 fős mezőnyben összesen 13 érmet nyert, köztük 5 aranyat – ezen a viadalon „szerezte meg” a 2014-es vb rendezési jogát Dankó Ferenc (késharcszakértő, hatszoros botharc és késharc világbajnok, 3. danos Eskrima mester), a magyar csapat és a Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet elnöke. A rendezők egyik legfontosabb célja, hogy magával az Eskrimával, ezzel a hazánkban egyelőre még újnak számító, rendkívül látványos és hatékony küzdősporttal minél többen megismerkedjenek.

A World Eskrima Kali Arnis Federation a fülöp-szigeteki harcművészetek legrégebbi és legnagyobb világszervezete. Kétévente rendezik meg az Eskrima Világbajnokságot, minden páros sorszámút a Fülöp-szigeteken, minden páratlan sorszámút más tagországban. Jelenleg közel 40 országot tömörít magába, ezek közül Debrecenbe érkeznek Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Franciaország, Fülöp-szigetek, Hawaii, Hollandia, Hong Kong, India, Irán, Írország, Kanada, Lengyelország, Liechtenstein, Mexikó, Németország, Norvégia, Olaszország, Reunion Island, Románia, Svájc, Szaúd-Arábia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna, és az USA versenyzői.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!