Sport

2014.07.16. 12:34

A cívisváros évek óta remek rendező

Debrecen - A kosárlabda-utánpótlás Eb-k kedvenc helyszíne Debrecen.

Debrecen - A kosárlabda-utánpótlás Eb-k kedvenc helyszíne Debrecen.

2008 (U18 fiú „B divízió”) és 2012 (U20 női „A divízió”) után már a harmadik (U16 leány „A” divízió) utánpótlás kosárlabda Európa-bajnokságát rendezik meg Debrecenben. Európa legjobb 16 csapata – köztük a magyar – július 31. és augusztus 10. között találkozik a cívisvárosban.

– A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai szervezete tavaly szeptemberben adta a rendezés jogát Debrecennek – nyilatkozta Becsky István, az U16-os Eb Szervező Bizottságának operatív koordinátora. – Indoklásuk szerint az eddigi debreceni rendezések tapasztalatai kedvezőek voltak, az itteni körülmények kiválóak, közel vannak egymáshoz a megfelelő színvonalú sportcsarnokok és a szálláshelyek. Idén összesen 450 sportoló vezető és hivatalos személy érkezik. A szálláshelyük a Campus és a Sport Hotelben lesz, a mérkőzéseket pedig a Hódos Imre- illetve az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokokban rendezik meg. Az Eb-hez kapcsolódóan klimatizálják (TAO pénzekből) az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokot, így ebben a teremben is lényegesen jobbak lesznek a sportolási feltételek nyáron – fogalmazott Becsky.

Az elmúlt három évben 10 magyar utánpótlás kosárlabda-bajnokságot rendezett meg Debrecenben a Cívis Kosárlabda Klub Kft., amely a mostani Eb-t is szervezi. Annak, hogy egy külső cég szervezi a kontinensviadalt, az az előnye, hogy bérlőként igénybe tudja venni a sportcentrum csarnokait és a Sport Hotelt valamint a Campus Hotelt.

Csak bevétel

S hogy mennyi pénzébe kerül a cívisvárosnak az Eb-rendezés? – A városnak nem lesz kiadása, viszont a Debreceni Sportcentrumnak a Campus Hotelnek jelentős bevétele származik majd a versenyből. Számításaim szerint az előbb említett cégeknek összesen 85 millió Ft-ot utal majd át a rendezvényt szervező cég. Az úszók mellett várhatóan mintegy 4–500 szurkoló, családtag is ellátogat Debrecenbe az Eb ideje alatt. Ők is alszanak, esznek, költenek valahol és ebből a város vállalkozóinak lesz bevétele, ami szintén fontos szempont – tudtuk meg Becsky Istvántól.

A majdnem félezer hivatalos személy ellátásának megszervezése és a verseny lebonyolítása nem kis feladat, felvetődik a kérdés: mennyien közreműködnek majd annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen minden?

– A szervezőbizottság létszáma 15 fő, a bizottság elnöke Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere. Az önkéntesekkel együtt mintegy hatvan személy segédkezik majd a rendezésben. Az U16-os Eb egyébként főpróbája lesz a jövő évi magyar–román közös rendezésű felnőtt női kosárlabda-Európa-bajnokságnak, amelynek az egyik helyszíne Debrecen lesz.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!