Sport

2014.06.10. 07:25

Világsztárok látogatása

Debrecen - A mindvégig becsületesen küzdő Tabaka a 14. helyen zárt a nagyon erős mezőnyben.

Debrecen - A mindvégig becsületesen küzdő Tabaka a 14. helyen zárt a nagyon erős mezőnyben.

Kellemetlen híreket kaptak a szervezők (s ezáltal a szurkolók) a debreceni challenge-et megelőzően: az angliai Berwickben szombaton rendezték volna a salakmotoros Grand Prix-kvalifikáció egyik selejtezőjét, ám a viadal elmaradt, mivel a heves esőzések miatt a pálya alkalmatlanná vált versenyzésre. A megmérettetés új időpontjának hétfőt tűzték ki, ami így nagy befolyással volt a debreceni derbire, ugyanis Hans Andersennek, Maciej Janowskinak, Przemyslaw Pawlickinek és Tomas Suchaneknek Angliában kellett motoroznia, a cívisvárosi viadal helyett. (Mivel már hivatalosan beneveztek a berwicki versenyre, így kötelező volt ott indulniuk.) Természetesen a fent nevezett pilótákat a nemzetközi szövetség pótolta, s végül Josef Franc, Martin Malek (csehek), illetve a dán Kenni Larsen és Anders Thomsen lett a beugró a pünkösdhétfői debreceni challenge-en.

Végig a szórásban

A startlista ettől függetlenül is bivalyerős volt, s ahogy azt a Gázvezeték utcai salakstadionba kilátogató több ezres drukkerhad várta, számtalan izgalmas futamot produkált a csapat és junior világbajnokok egész sorát felvonultató mezőny. A magyarok reprezentánsa Tabaka József volt, aki rögtön az első futamban bemutatkozott, s egy jól sikerült start után az első körben még a második helyért csatázott, majd végül Lebedevs, Karpov és Larsen mögött ért célba.

A következő próbálkozásánál is partiban volt a riválisaival a debreceni salakos, de hiába volt „szóráson belül”, nem bírt Bogdanovs-szal és Jensennel, mögöttük ért célba, míg Dudek a negyedik helyről kiállt. Tabaka a 11. futamban a start utáni befordulónál elvesztette a könyökcsatát az ellenfelekkel szemben, s nem tudott feljebb kerülni a negyedik helyről, Puodzuks, Malek és Franc volt a befutási sorrend. A következő starthoz állásából ismét egy pontra telt a hajdúsági salakostól, hiába üldözte a két világsztárt, Miedzinskit és Kolodziejt, nem tudta megelőzni őket, Thomsen motorja pedig akkor állt meg, amikor az utolsó helyen haladt a dán. Az utolsó etapjában újra harmadik helyen végzett Tabaka, ezúttal Kildemand és Pavlic látta meg előtte a kockás zászlót, viszont legyőzte Davidssont. Tabaka végül 3 ponttal a 14. helyen zárta a challenge-et.

GP-szinten

Ahogy az várható volt, a kiegyenlített erősségű mezőny rengeteg körbeverést, és nem egyszer Grand Prix-szintű futamokat produkált, ennek megfelelően több holtverseny is kialakult. Az Európa-bajnoki döntőbe jutást jelentő utolsó, hetedik helyért négy vaspapucsos vívott különfutamot, amit Dudek nyert, a közönségkedvenc Lebedevs, Bogdanovs és Franc előtt. Az első hely sorsáról is szétmotorozás döntött volna, viszont a két lengyel, Miedzinski és Kolodziej úgy döntött, nem túlóráznak, így verseny nélkül dőlt el a dobogó legmagasabb fokának sorsa Miedzinski javára, mivel a közös futamukban a toruni motoros győzött. A lengyelek „sztrájkja” elég ellenszenves húzásnak bizonyult, de inkább emlékezzünk arra, amit a pályán műveltek, mert az valóban zseniális volt!

HBN-BN

Továbbjutók

1. Adrian Miedzinski (lengyel) 12 pont,

2. Janusz Kolodziej (lengyel) 12,

3. Peter Kildemand (dán) 10,

4. Jonas Davidsson (svéd) 9,

5. Kenni Larsen (dán) 9,

6. Jurica Pavlic (horvát) 9,

7. Patryk Dudek (lengyel) 8+3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!